Food Service τ. 144

62 Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στην οικονομία, κι ειδικότερα στην εστίαση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλ- λά διεθνώς. Έχει ιδιαίτερο ενδια- φέρον να δούμε με ποιους τρόπους ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις των καιρών οι κλάδοι εστίασης σε άλλες χώρες, αλλά και ποια είναι η εικόνα που επικρατεί, η οποία ομολογουμένως δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, μελέτες υπο- στηρίζουν ότι αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα από την κυβέρνηση, το 85% των ανεξάρτητων εστιατορίων στη χώρα κιν- δυνεύει με λουκέτο. Η κίνηση στα εστια- τόρια έχει σημειώσει πτώση πάνω από 90% κι οι απώλειες ανέρχονται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε παρόμοια ποσοστά είναι η κάμψη και στη Μέση Ανατολή, ενώ στη Λατινική Αμερική η πτώση υπολογίζεται στο 75%. Με βάση αυτά τα καθηλωτικά ποσοστά, η κίνηση στα εστιατόρια της Ελλάδας, που εκτιμά- ται να έχει μειωθεί γύρω στο 60%, σύμ- φωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν είναι από τις χειρότερες επιδόσεις. Οι κινήσεις που απαιτούνται Ένα βασικό ζήτημα που επισημαίνεται από πολλές πλευρές είναι ότι ο κλάδος της εστίασης είναι αιμοδότης και άλλων κλάδων της οικονομίας, ιδιαίτερα της παραγωγής τροφίμων και του εξοπλι- σμού. Αποτέλεσμα, η πτώση που παρου- TIPS ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η εικονα τησ ΕΣΤΙΑΣΗσ διεθνωσ Η κατάσταση που έχει προκληθεί στην εστίαση στο εξωτερικό δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η πανδημία επιταχύνει τάσεις που ήδη υπήρχαν και πλέον εμφανίζονται ως η νέα κανονικότητα για τις επιχειρήσεις. Του Γιάννη Αποστολόπουλου ρεπορταζ

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=