Food Service τ. 145

26 cover story β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: • απολύμανση καταλόγων κατά την εναλ- λαγή των πελατών στα τραπέζια, • τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, • υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, • μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι, • τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμά- των (0,90 εκ. εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα μεταξύ των τραπεζιών, 1,20 εκ. εάν παρεμβάλλεται στην πλευρά του ενός εκ των 2 τραπεζιών καρέκλα και 1,80 εκ. εάν παρεμβάλλονται στις πλευ- ρές και των 2 τραπεζιών καρέκλες), • χρήση μπαρ (εξωτερικός χώρος) με το- ποθέτηση σκαμπό: 2 σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μ. για κάθε επόμενη δυ- άδα, • δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45, • οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επι- τρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παρα- μονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτε- ρικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών, • λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστι- κών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery). Τα παραπάνω δεν ίσχυαν για τις υπη- ρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων, δηλα- δή τα catering. Self Test: Το απαραίτητο εργαλείο Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ. 24525/18.4.21 (ΦΕΚ Β 1588/18.4.21), ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμε- νου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ 1 εβδομάδα από την ημέρα διενέρ- γειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας κατά την οποία ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται να παραστεί εκτάκτως στον χώρο εργα- σίας, ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργείται και αυθημερόν. Η διαδικα- σία ταυτοποίησης στοιχείων γίνεται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ενώ το αποτέ- λεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.self- testing.gov.gr  ακολουθώντας τα σχετικά βήματα. Τελευταίες εξελίξεις Για το διάστημα από τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 εκδόθηκε νέο ΦΕΚ το οποίο ορίζει ότι το επιτρεπόμενο όριο ατόμων φθάνει στα δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι και η χρήση με τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό. Επισημαίνεται ότι οι προϋποθέσεις αυ- τές ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο παρουσίας τα εκατό (100) άτομα και από την 1.7.2021 με ανώτατο όριο παρουσίας τα τριακόσια (300) άτο- μα, με την εξαίρεση της προϋπόθεσης (α) ως προς τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και (β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερι- κό χώρο. “Εστιατόρια και αναψυκτήρια εντός των ξενοδοχείων λειτουργούν φέτος αποκλειστικά για τους διαμένοντες.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=