Food Service τ. 147

28 ταλήξουν να απασχολούνται σε project εκτός Περού. Εάν επιτύχουν, είναι δικό τους επίτευγμα το γεγονός πως μοιραζό- μαστε στοιχεία του Περού. Πιστεύουμε πολύ στους ανθρώπους και αυτό είναι το “κλειδί“. Δεν είναι δική μου η επιτυχία στο “Mater” αλλά του ανθρώπου που ανέλαβε το project και εκπαιδεύθηκε στο “Central”. Το “Mater” είναι και ο κόμβος ανάπτυ- ξής μας. Αυτό είναι υπεύθυνο για κάθε μας νέο εγχείρημα και δραστηριότητα. Το “Mater” είναι η βάση μας και ο εγκέφαλος για τη λειτουργία μας». Οι ελλείψεις στην εκπαίδευση Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν καλύτε- ρη προετοιμασία των επαγγελματιών με ενίσχυση της υπάρχουσας γνώσης και απόκτηση νέας. Για τον Virgilio Martinez το να γίνει κάποιος μάγειρας απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια: «Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε περισ- σότερο στο εσωτερικό του κάθε ανθρώ- που. H γνώση είναι παντού και εξαρτάται από τη στάση, μια θετική, τολμηρή στάση, ένα νεαρό πνεύμα εξέγερσης, την αμφι- σβήτηση πραγμάτων, την κριτική σκέψη, πάντα με την επιθυμία να οικοδομήσουμε κοινότητα. Eίναι σημαντικό να δημιουρ- γείται αυτό και όχι το αντίθετο. Oι νέοι δεν πρέπει να αγχώνονται ή να αγωνιούν. Δεν πρέπει να είναι όλα τέλεια και να γίνονται όλα τώρα. Απαιτείται χρόνος» . Το μέλλον του Virgilio Martinez Eίναι πάντα ενδιαφέρον να μελετώ- νται τα επόμενα βήματα ενός επιτυ- χημένου chef, καθώς αυτά μπορούν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη για όλους. Για τον ίδιο το μέλλον περιλαμβά- νει συνέχεια στην εξέλιξη και όχι απα- ραίτητα νέα εγχειρήματα. Ο Martinez αναφέρει σχετικά: «Tο επόμενο πράγμα για μένα είναι να συνεχίσω να αναπτύσ- σω το “Kjolle“, το “Mater“, το “Central“ και το “Mil“. Επιθυμώ να συνεχίσω να εξερευνώ αυτά που συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους που είναι μέρος αυτών των έργων και που τελικά τελειώνουν. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία και η Μόσχα, αποτελούν τα επόμενά μου βήματα. Ίσως αργότερα έρθει και η Νέα Υόρκη ή άλλοι προορισμοί που εξαρτώ- νται πολύ από το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του έτους. όμως, εστιάζω περισ- σότερο στη ρίζα της επιτυχίας που είναι να είμαστε καλά με το περιβάλλον μας και με ό,τι έχουμε χτίσει στη Νότια Αμερική. Το να έχουμε ένα όραμα εδώ είναι σημα- ντικό και προς τα εκεί κατευθύνομαι. Νο- μίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ εργασίας και οικογένειας καθώς και προ- σωπική υγεία, γιατί τα χρόνια περνούν και οι ρυθμοί αλλάζουν» . trends H Pía Leon το 2021 διακρίθηκε με τον τίτλο της Καλύτερης Γυναίκας chef παγκοσμίως, αν και ήδη από το 2018 είχε τραβήξει επάνω της το ενδιαφέρον του πλανήτη με το νέο της τότε εστιατόριο Kjolle, στη Λίμα. Το 2006 η Pia αποφοίτησε από τη Le Cordon Bleu στο Περού με το Diplôme de Cuisine. Το 2009 ξεκινά να εργάζε- ται στο « Central » του Virgilio Martinez ο οποίος γίνεται και σύζυγός της μετά από λίγα χρόνια. Σήμερα, η καλύτερη γυναίκα chef για το 2021, είναι ιδιοκτήτρια εστι- ατορίου, μαμά δύο παιδιών και μόλις 34 ετών! Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως παθιασμένη, ανταγωνιστική, απαιτη- τική, κριτική και προσεκτική chef που ως η καλύτερη για το 2021 είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Και προσθέτει: «Αύριο πρέπει να ξεπεράσω το άτομο που είμαι σήμερα» . Σχετικά με τα στοιχεία που θεωρεί ότι την οδήγησαν στην κορυφαία μαγειρική διάκριση, η Pia Leon αναφέ- ρει: «Πιστεύω πως αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αποφασιστικότητά μου. Πολύ σκληρή δουλειά, προσπάθεια και αφοσίωση. Δεν θε- ωρώ ότι βρίσκομαι στην κορυφή αλλά στον δρόμο για να την κατακτήσω». Το όραμά της είναι να παρουσιάσει μια γαστρο- νομική πρόταση η οποία θα αφηγείται την ιστορία των διαφορετικών περιοχών του Περού, της ποικιλομορφίας τους και συνάμα της γαστρονομικής του διαφορε- τικότητας. Οι σταθμοί της ζωής της head chef « Kjolle » είναι μόλις τρεις αλλά εξίσου ξεχωριστοί με αφετηρία της την εγγραφή της στη σχολή μαγειρικής, στη συνέχεια την είσοδό της στο «Central» και τελικά την τωρινή της θέση ως Head Chef στο δικό της εστιατόριο με την ονομασία «Kjolle.» H ίδια περιγράφει το «Kjolle» ως πρόταση στο κοινό σχετικά με την πολυποικιλομορφία του Περού. Χρησι- μοποιεί τρεις λέξεις για να το περιγράψει ως εστιατόριο και ως concept: «προϊόν, σύγχρονο, πολυδιάστατο». Η επιτυχία ενός chef και οι διαφορετικοί ρόλοι Για την Pia Leon η επιτυχία είναι το στοιχείο που αναζητά ο καθένας για τον εαυτό του. Η ίδια εξηγεί: «Η επιτυχία δεν Το πιάτο Pacu όπως σερβίρεται στο εστιατόριο «Central».

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=