Food Service τ. 147

31 περιγράφει τη λειτουργία και το σκοπό της: «Το σχολείο μας δημιουργήθηκε αρχι- κά για να κάνει διά ζώσης μαθήματα μέχρι που ξεκίνησε η πανδημία. Το 2020, κάθε μέλος της ομάδας άρχισε να συγκεντρώνει τις προσπάθειές του, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τη διά ζώσης εμπειρία στον διαδικτυακό κόσμο. Αυτή η κατάσταση μας επέτρεψε να ενημερώσουμε το περιεχόμενο του μαθήματος και να βελτιώσουμε τη μεθο- δολογία των σπουδών μας, δημιουργώντας ένα μοναδικό μάθημα ζαχαροπλαστικής στην αγορά: το Extended Online μάθημα ζαχαροπλαστικής B·Concept. Όλοι όσοι θέ- λουν να μάθουν μια μοναδική μέθοδο ζα- χαροπλαστικής, που επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο παρασκευής ή που πρέπει να τον προσαρμόσουν ξανά στις νέες ανάγκες, θα είναι κατάλληλοι μαθητής. Το μόνο που χρει- άζονται είναι ένας υπολογιστής και σύνδεση Wi-Fi για να ξεκινήσουν. Αυτό το μάθημα συνοδεύεται από ένα τελικό πιστοποιητικό που αναγνωρίζει ένα έτος εκπαίδευσης στη ζαχαροπλαστική» . Στον κόσμο των νέων δεξιοτήτων Καθώς η ζαχαροπλαστική εξελίσσεται και ο ανταγωνισμός εντείνεται, οι επαγ- γελματίες οφείλουν να προσαρμοστούν και να προετοιμαστούν. Ποιες είναι οι δεξιότητες και οι γνώσεις που θα πρέπει ένας σύγχρονος επαγγελματίας του κλά- δου να διαθέτει; Ο Jordi Bordas απαντά: «Νομίζω ότι ένας ζαχαροπλάστης πρέπει να έχει υπομονή. Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγ- ματα. Στον κόσμο μας τα θέλουμε όλα ταυ- τόχρονα. Στη ζαχαροπλαστική πρέπει να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στο να είστε υπομονετικοί και να είστε γρήγοροι. Νομίζω ότι η εύρεση αυτής της ισορροπίας είναι ένας από τους πιο δύσκολους στόχους για κάθε ζαχαροπλαστείο, αλλά ταυτόχρονα, πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητος. Από την άλλη, νομίζω ότι αν μια μέθοδος ζαχαροπλαστικής είναι επιστημονική, ο ζα- χαροπλάστης πρέπει να ακολουθήσει και μια επιστημονική προσέγγιση. Ως επιστήμη, η ζαχαροπλαστική απαιτεί επίσης ακρίβεια. Η επιτυχής δημιουργία της δικής σας σειράς ζαχαροπλαστικής σημαίνει ότι έχετε βαθιά γνώση των συστατικών που χρησιμοποιείτε και των τεχνικών που εφαρμόζετε. Και για να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα συστα- τικά, απαιτείται η μελέτη τους σε μοριακό, επιστημονικό επίπεδο. Διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να προσθέσουμε, να εξαλείψουμε ή να υποκαταστήσουμε τα συστατικά που θέλουμε σε μια συνταγή». Η ζαχαροπλαστική στα χρόνια της Covid-19 Για κάθε επαγγελματία ο Covid-19 έφε- ρε αλλαγές. Για τον Bordas το μεγαλύτε- ρο ζήτημα είναι η αστάθεια, με αποτέλε- σμα να μη μπορεί να προχωρήσει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό ο pastry chef υπο- στηρίζει ότι το «κλειδί» είναι η προσαρ- μογή στα νέα δεδομένα. Αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγ- μα τη σχολή του και το πώς την απέτρε- ψε από την καταστροφή, προχωρώντας άμεσα σε αλλαγή του μοντέλου σε online περιβάλλον. Τάσεις και καινοτομία Για το 2022 ο Bordas προβλέπει την περαιτέρω άνοδο του κινήματος των vegan, το οποίο χαρακτηρίζει ως τρόπο ζωής και όχι διατροφική προτίμηση. Για τον ίδιο το ζήτημα είναι πιο ευρύ: «Ο πλανήτης ζητά μια αλλαγή και εμείς πρέ- πει να αρχίσουμε να τον ακούμε». Στο ίδιο πλαίσιο ο pastry chef επισημαίνει ότι η καινοτομία είναι εξαιρετικά σημαντική και για να την ορίσουμε θα πρέπει να σκεφτούμε πως προκύπτει από δυο συ- μπληρωματικά μεταξύ τους στοιχεία: «Tη διαρκή ανάγκη να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τη διαρκή επιθυμία να αναζητάς το καινούργιο». Το μέλλον του Jordi Bordas Άγνωστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα επόμενα σχέδιά του. Πάντα αναζητά νέα projects προσπαθώντας, παράλληλα, να δημιουργήσει μια νέα συνοπτικότε- ρη εκδοχή του οnline μαθήματος που προσφέρει μέσα από τη σχολή του. επί- σης, ετοιμάζει ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Healthier, lighter and tastier pastry», το οποίο αναμένεται σύντομα. < “ Για μένα το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας είναι οι αξίες μου και ο τρόπος που τις εκφράζω.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=