Food Service τ. 147

40 Η ίδια έρευνα καταλήγει στο ότι υπάρ- χει μεγάλη δυνατότητα μείωσης της σπα- τάλης φαγητού, δίνοντας στους κατανα- λωτές τη δυνατότητα να καθορίσουν την ποσότητα της μερίδας τους. Σε άλλη έρευνα της Unilever αναδει- κνύεται η εμπορική διάσταση της ορθής διαχείρισης της τροφής από πλευράς των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 72% των πελατών εστιατορίων εκ- φράζουν ενδιαφέρον να γνωρίζουν πως το εστιατόριο της προτίμησής τους δια- χειρίζεται τις πλεονάζουσες ποσότητες τροφής, ενώ το 47% των συμμετεχόντων δήλωσαν διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα σε εστιατόρια με ενεργό πρόγραμμα ορθής διαχείρισης τροφίμων. Η ισχύουσα νομοθεσία για τη σπατάλη τροφής Πλέον, οι χώρες προχωρούν σε νομο- θετικές ρυθμίσεις που συνδράμουν στη «ρύθμιση» του ζητήματος. Ειδικά στην Ε.Ε. βρίσκεται σε ισχύ η αναθεωρημέ- νη νομοθεσία για τα απόβλητα (Οδηγία 2018/851) όπου προβλέπονται για πρώ- τη φορά στην ελληνική νοµοθεσία µέ- τρα πρόληψης και εθνικός στόχος µεί- ωσης των απωλειών & αποβλήτων τρο- φίµων. Η κυρία Νόνικα Μπάκα head of legal compliance services division και head of Tourism Inspection & Certification Department της TUV Austria Hellas εξη- γεί σχετικά: «Στον Νόµο 4819/2021 «Ολο- κληρωµένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων» προβλέπονται µέτρα που περι- λαμβάνουν νοµικές υποχρεώσεις και κίνητρα που αποσκοπούν στην πρόληψη σπατάλης τροφίµων και αφορούν τις ακόλουθες κατη- γορίες επιχειρήσεων: • Εγκαταστάσεις που αδειοδοτούνται περι- βαλλοντικά (µονάδες επεξεργασίας και µε- ταποίησης τροφίµων). • Αγορές που παράγουν απόβλητα τροφί- µων (όπως κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λα- χαναγορές) υπεραγορές τροφίµων (super markets). • Ξενοδοχειακά καταλύµατα άνω των 100 κλινών. • Μονάδες υγειονοµικής περίθαλψης. • Ξενώνες (ατόµων ειδικών οµάδων, µονάδες φροντίδας ηλικιωµένων κ.ά.). • Επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering) µε ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000 €). • Επιχειρήσεις µαζικής εστίασης, µε ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των πεντακοσίων χι- λιάδων ευρώ (500.000 €). Προβλέπεται εθνικός στόχος μείωσης κατά κεφαλήν παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή κατά 30% ώς το 2030, σε σχέση με το έτος 2022 που διανύουμε καθώς και μείωση (χω- ρίς συγκεκριμένο ποσοστό) για όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων» . < TRENDS “H ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει πλέον μέτρα πρόληψης και περιορισμού των αποβλήτων τροφίμων” Το ιδιωτικό σχήμα No Food Waste με την υπογραφή της TÜV AUSTRIA Hellas H TÜV Austria Hellas σε συνεργασία με τον μη Κερ- δοσκοπικό Οργανισμό «Μπορούμε» ανέπτυξε το Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «No Food Waste». Με αυτό το σχήμα, μια επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να χαράξει στρατηγική διαφοροποίησης παρακολουθώ- ντας και αξιολογώντας τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων που προκύπτουν ή δυνητικά θα προκύψουν κατά τη δραστηριότητά και λειτουργία της. Η πρωτοποριακή υπηρεσία, απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς της διαχειριστικής αλυσίδας τροφίμων (πρωτογενής παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, μεταποίηση, απο- θήκευση, χονδρική και λιανική διάθεση, παροχή υπη- ρεσιών όπως εστίαση, φιλοξενία, υγεία, εκπαιδευτικές δομές κ.ά.) ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την πολυπλο- κότητα της δομής τους (π.χ. οργανισμοί ενός ή πολλα- πλών σημείων). Το Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «No Food Waste» αναδεικνύει την υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, καθώς και την επιχειρηματική ηθική ενός οργανισμού. Επιτρέπει την ανάπτυξη διαρκώς αξιολογούμενων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης των τροφίμων, με στόχο τον περιορισμό και την ελαχι- στοποίηση της σπατάλης των τροφίμων, σε όλα τα στά- δια λειτουργίας του. Επίσης, αποτελεί εχέγγυο ότι μια επιχείρηση συμβάλλει απτά στον αγώνα για την εξοικο- νόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων, εξασφαλίζο- ντας την επιχειρησιακή συνέχεια και μάλιστα με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύει τη δέσμευση ενός Οργανισμού για παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλλουν στην πρόληψη σπατά- λης των τροφίμων και ενισχύει τη στρατηγική του για την ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων ευαισθητοποίησης των εργαζομένων και του συνόλου των εμπλεκόμενων μερών σχετικά με την ελαχιστοποίηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων. Για την πιστοποίηση ενός ορ- γανισμού με το Σχήμα Πιστοποίησης «No Food Waste» αρκεί να ακολουθηθούν μερικά απλά βήματα, με πρώ- το την υποβολή της αίτησης πιστοποίησης στην TÜV Austria. Μετά την αποδοχή των οικονομικών όρων και προϋποθέσεων συνεργασίας (Σύμβαση και Κανονισμός Πιστοποίησης) απαιτείται σχετική προετοιμασία του οργανισμού, αναφορικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων, ενεργειών και δράσεων για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Σχήματος και στη συνέχεια προ- γραμματίζεται και διενεργείται αρχική επιθεώρηση. Η Πιστοποίηση του οργανισμού ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση επιθεώρησης, ενώ ακολουθεί παρακολού- θηση της συμμόρφωσης του οργανισμού μέσω επιθεω- ρήσεων επιτήρησης σε ετήσια βάση.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=