Food Service τ. 147
51 Το παν είναι το στυλ Επιπρόσθετα, το στυλ ηγεσίας και διοί- κησης θα πρέπει να ευνοεί την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αλληλοϋποστήριξης παλαιών και νέων ερ- γαζόμενων για την επίτευξη συγκεκριμέ- νων αποτελεσμάτων. Στόχος είναι οι εξει- δικευμένες δραστηριότητες που γίνονται μέσα στο πλαίσιο της οργανωμένης συλ- λογικής προσπάθειας, να επιδιώκουν την πραγματοποίηση, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, ενός κοινού σκοπού. Ένας από τους βασικούς ρόλους της διοίκησης είναι να ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στους εργαζόμενους, να αξιολογεί τα αποτελέ- σματα και να επεμβαίνει μόνο όπου κρί- νεται αναγκαίο με διορθωτικά μέτρα. Το στυλ ηγεσίας ως ανθρώπινη δραστηριότη- τα αποτελεί συμπεριφορά που προσδιορί- ζεται από αξίες, πιστεύω, βασικές παραδο- χές, προδιαθέσεις, νοοτροπίες κ.λπ . που συνθέτουν την κουλτούρα ή τη φιλοσοφία του ατόμου που το ασκεί, αλλά και της κοινωνικής οργάνωσης μέσα στο οποίο αυτό ασκείται. Ο χώρος της εστίασης είναι μεταβαλλόμενος και ραγδαίως αναπτυσ- σόμενος, καθώς οι εξελίξεις επιτάσσουν ανθρώπους που εύκολα προσαρμόζονται με τις νέες τάσεις. Οι ηγετικές μορφές θα πρέπει να καθοδηγούν τους ανθρώπους στην αλλαγή και στην ομαλή μετάβαση. επίσης, θα πρέπει να γίνονται οι φάροι που σηματοδοτούν τις αποφάσεις και τις ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν, με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο για το κα- λό όλων των μερών. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος Στο διοικητικό επίπεδο ο ρόλος ενός ηγέτη σε κάθε είδους επιχείρηση εστία- σης, είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικός. Όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δια- μόρφωση κάθε μίας, γίνεται με βάση το όραμα, τους στόχους, τη μορφή και τον προορισμό και αποτελούν αυτά τα σημεία που καθιστούν τις επιχειρήσεις διαφο- ροποιημένες και μοναδικές ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Όλες όμως έχουν ως κοινό σκοπό την αποτελεσματικότητα, υπό την έννοια της πραγματοποίησης των στόχων που έχουν θέσει, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Είναι απαραί- τητο, σε κάθε περίπτωση, να συμβαίνουν ενέργειες ως προς την επίτευξη κάθε επι- μέρους δραστηριότητας, μέσω της ορ- θότερης χρήσης όλων των διαθέσιμων πόρων. Μια παρέμβαση στα στρατηγικά σχέδια θα πρέπει να είναι πλήρως εναρ- μονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης, όπως επίσης και η με- λέτη στην ανάπτυξη σχεδίων που αφορά την επιθυμία να εξοπλιστεί η επιχείρηση με το κατάλληλο προσωπικό για ένα δε- δομένο χρονικό διάστημα και με τις απαι- τούμενες ικανότητες, να είναι ρεαλιστική και συνειδητοποιημένη. Ζούμε μια μεταβατική εποχή για την αγορά εργασίας αλλά και για την εστίαση, όπου η επιτυχία κρίνεται από τη σοφή αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και εκπαιδευτικών εργαλείων. Η επιτυχία στην εστίαση καθίσταται μια ολοένα και πιο πο- λυπαραγοντική πρόκληση στην οποία οι επιχειρηματίες πρέπει να ανταποκριθούν με όραμα και τεχνογνωσία. Οι ευκαιρίες που μπορούν να παρουσιάζονται κατά διαστήματα, θα μπορούσαν να υποστηρί- ξουν δραστικά την ανάπτυξη και τη διάχυ- ση της καινοτομίας, διευκολύνοντας την προσφορά και να ενισχύσουν τη ζήτηση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, που θα δώσουν έμφαση στην καινοτομία, θα επενδύσουν και σε ανθρώπους που θα μπορούν να την προωθήσουν και θα υιοθετήσουν τεχνι- κές υπηρεσιών που θα ανταποκρίνονται σε κοινωνικές / οικονομικές προκλήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, αξιοποιώντας τις ιδέες που έχουν αποδείξει τη βιωσιμότητά τους σε επίπεδο επιχειρησιακού περιβάλ- λοντος. Η σύγχρονη εποχή ακολουθεί τις τάσεις που υπάρχουν διεθνώς, προκειμέ- νου να αυξηθεί το επίπεδο των παρεχό- μενων υπηρεσιών και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και ασφάλεια νέων προϊόντων, μέσω της ανάπτυξης ρυθμιστικού πλαισί- ου και προτύπων. Όλες οι κινήσεις μπο- ρούν να υλοποιούνται από εκπαιδευμένες ομάδες ανθρώπων, με στόχο το στρατηγι- κό πλαίσιο και των προτύπων του, ώστε να δημιουργηθεί η ανάγκη για προϊόντα και υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς και θα μει- ώσουν τον κίνδυνο από το ανασφαλές περιβάλλον. < “Το στυλ ηγεσίας και διοίκησης θα πρέπει να ευνοεί την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας”
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=