Food Service τ. 147

62 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΗΣ ρίδιο της πίτας μοιράζεται ανάμεσα σε εταιρείες μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας που δραστηριοποιούνται απο- κλειστικά εντός συνόρων ή εξάγουν τα προϊόντα τους, με κάποιες από αυτές να αποτελούν παρακλάδια πολυεθνικών βι- ομηχανιών τροφίμων. Αρκετές εταιρείες συνεχίζουν μια παράδοση που έχει τις ρίζες της σε μικρές οικοτεχνίες και μα- γαζιά λιανικής διάθεσης τα οποία παρή- γαγαν προϊόντα βασισμένα σε σπιτικές συνταγές. Με το πέρασμα των χρόνων οι νέες γενιές τις εξέλιξαν, μέσω της τυ- ποποίησης και των σύγχρονων μέσων παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μαζικότερη παραγωγή και επέκταση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων. Φυσικά, η βιομηχανία προϊόντων αρ- τοποιίας δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την πανδημία του Covid-19. Όταν η παν- δημία βρίσκονταν σε έξαρση, πολλές επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικές μονάδες αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πωλήσεις. Κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης Όλο και περισσότεροι εστιάτορες και ξενοδόχοι στρέφονται στη βιομηχανία κατεψυγμένων ζυμών, εξαιτίας των οφε- λών που αποδίδουν στις επιχειρήσεις τους. Το παραπάνω επιβεβαιώνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητικό, ενώ παράλληλα ο τρόπος παρασκευής έχει απλουστευθεί, οι χρό- νοι είναι ακριβείας, ειδικά για το σέρβις και την οργάνωση της κουζίνας. Κάποια από τα οφέλη είναι τα εξής: • Φρεσκάδα ανά πάσα στιγμή Το μεγάλο πλεονέκτημα της κατε- ψυγμένης ζύμης είναι πως έχουμε ένα προϊόν έτοιμο για ψήσιμο, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστό, φρέσκο ανά πάσα στιγμή. Έτσι ο χρόνος προε- τοιμασίας μειώνεται σημαντικά, καθώς χρειάζεται απόψυξη για περίπου 20- 30 λεπτά και στη συνέχεια ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά. Έπειτα τα προϊόντα ζύμης είναι έτοιμα για κατανάλωση. • Μεγάλη ποικιλία ειδών Η χρήση της κατεψυγμένης ζύμης, επιτρέπει μεγαλύτερη ποικιλία προϊό- ντων με λιγότερο χρόνο εργασίας, χω- ρίς να υπάρχει έκπτωση στο κομμάτι της ποιότητας. Έτσι οι επιχειρήσεις επισιτισμού δεν χρειάζεται να προμηθεύονται καθημε- ρινά τα προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουν τις προμήθειές τους χωρίς να διακινδυνεύουν την εύρυθμη λει- τουργία των υπηρεσιών τους. Επίσης, η επιλογή ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα ειδών ζύμης, δίνει τη δυνατότητα πειραματισμών και κα- τανόησης των αναγκών των κατανα- λωτών έτσι ώστε η εκάστοτε επιχεί- ρηση να μπορέσει να προσαρμόσει το μενού της στις διατροφικές ανά- γκες και γευστικές προτιμήσεις των πελατών της. Επιπλέον, αρκετές εται- ρίες παραγωγής προϊόντων ζύμης που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του food service, αναλαμβάνουν την παρα- σκευή συγκεκριμένων ειδών ανάλογα με τις ανάγκες των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λιγότερη κατασπατάληση τροφής Όπως έχει αναφερθεί, τα κατεψυγ- μένα προϊόντα ζύμης μπορούν να γλι- τώσουν κάθε επιχείρηση εστίασης από χρόνο κι ενέργεια. Τα προϊόντα είναι έτοιμα μέσα σε λίγο χρόνο χωρίς κά- ποια ιδιαίτερη προετοιμασία, αλλά και χωρίς να χάνουν την ποιότητά τους, έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση για την επιχείρηση. Εκτός όμως του πρακτικού, για κάθε επιχείρηση υπάρχει ένα ακόμη σημα- ντικό κομμάτι αυτό των ορθών πρα- κτικών που μπορούν να οδηγήσουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Τα κατεψυγμένα είδη μπορούν να δι- ατηρηθούν σε χαμηλές θερμοκρασίας, για μήνες, μέχρι να χρειαστεί να τα καταναλώσουμε. Αυτό σημαίνει λιγό- τερα πεταμένα τρόφιμα και μεγαλύτε- ρη ευελιξία όταν η επιχείρηση έρχεται αντιμέτωπη με αλλαγές στη ζήτηση ή σε κάποια έκτακτη περίσταση που επιτάσσει μείωση δραστηριοτήτων. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει απώλεια προμηθειών, επίσης το περιβαλλοντο- λογικό αποτύπωμα μικραίνει ωφελώ- ντας στον πλανήτη μας και το κοινωνι- κό σύνολο. “Η χρήση της κατεψυγμένης ζύμης, επιτρέπει μεγαλύτερη ποικιλία προϊ- όντων με λιγότερο χρόνο εργασίας.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=