Food Service τ. 148
22 Ο Δημήτρης Χρονόπουλος δε χρειάζεται συ- στάσεις, καθώς η πολυετής του διαδρομή στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής είναι αδι- αμφισβήτητη. Δεν είναι τυχαίο πως το όνο- μά του είναι συνώνυμο της καινοτομίας, εισάγοντας και καθιερώνοντας τεχνικές και πρώτες ύλες. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Δημή- τρης Χρονόπουλος είναι ένας επαγγελματίας «κοι- νής αποδοχής» από το σύνολο του μαγειρικού κό- σμου τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για την τεχνογνωσία του. Στο παρόν τεύχος του Food Service, ο «ταλαντούχος κύριος Χρονόπουλος» θυ- μάται σημαντικούς σταθμούς της επαγγελματικής του πορείας, «αιτιολογεί» την αφοσίωσή του στη σοκολάτα, χαρτογραφεί τον εγχώριο κλάδο και προβλέπει το μέλλον... Για τον Δημήτρη Χρονόπουλο, το να περιγράψει την επαγγελματική του πορεία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, δεδομένης της πολυπραγμοσύνης που τον διακρίνει. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με το αντι- κείμενο ήταν στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμά- των, απ’ όπου αποφοίτησε το 1992. Αρχικά εργά- στηκε σε ένα συνοικιακό αρτοζαχαροπλαστείο, αλλά, όπως ο ίδιος αναφέρει, στάθηκε γρήγορα τυχερός, γιατί εκεί παρακολούθησε μια σειρά σεμι- ναρίων και γνώρισε τον Σιμόν Ζυλ Δεληγιάννη, το μετέπειτα μέντορά του. Μέσω αυτής της συνεργα- σίας προέκυψε η γνωριμία του με τη κυρία Βάσω Μπουστάνη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Deals, και τη σοκολάτα Valrhona. Έπειτα, εργάστηκε για το La Cigale στην Κηφισιά. Λίγο καιρό αργότερα, μέσω της κυρίας Μπουστάνη και του πολύ καλού του φίλου και κορυφαίου sommelier Γιώργου Λούκα, ήρθε η γνωριμία του με το εστιατόριο Σπονδή, όπου παρέμεινε για 3 χρόνια. Το 2006 ήρθε η συνεργασία του με το εστιατόριο Vardis. Μία ακό- μα σημαντική συνεργασία του ήταν αυτή με το εστιατόριο Βαρούλκο και τον Λευτέρη Λαζάρου, όπου εργάστηκε ως Σύμβουλος Ζαχαροπλαστι- κής για περίπου 6 χρόνια. Από το 2007 διατηρεί μόνιμη συνεργασία με την εταιρεία Deals ως τε- χνικός σύμβουλος της Valrhona, μια συνεργασία που θα τη χαρακτήριζε σταθμό. Από το 2010 έως και σήμερα εργάζεται και ως τεχνικός σύμβουλος της Valrhona S.A. σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Επίσης, τα τελευταία 3 χρόνια ανήκει στο δυναμι- κό του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Δημήτρης Χρονόπουλος θεωρεί ότι του δίνεται η ευκαιρία να μεταλαμπα- δεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε νέους επαγγελματίες μέσω masterclasses, workshops και demonstrations. Επιπλέον, από το 2007 εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Σύμβουλος Ζα- χαροπλαστικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναλαμ- βάνοντας τη σωστή οργάνωση και λειτουργία ενός χώρου ζαχαροπλαστικής, την εκπαίδευση επαγγελ- ματιών σε τεχνικές ζαχαροπλαστικής αλλά και την προώθηση πρώτων υλών ή προϊόντων μέσω της έρευνας και δημιουργίας tailor-made συνταγών, παρουσιάσεων και διαφημιστικών εκστρατειών. Επιπλέον, παραδίδει επαγγελματικά σεμινάρια και workshops σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζαχαροπλαστική vs. Μαγειρική Το 1990, με την ένταξή του σε μία από τις καλύ- τερες για την εποχή τους σχολές τουρισμού, ο Δη- μήτρης Χρονόπουλος δήλωνε αναποφάσιστος σε σχέση με το αντικείμενο σπουδών που επιθυμούσε να ακολουθήσει. Ο πατέρας του ήταν εκείνος που τον παρότρυνε να στραφεί στα τουριστικά επαγ- γέλματα, καθώς ήταν ένας άκρως αναπτυσσόμενος κλάδος, με πολλές προοπτικές. Ο pastry chef θυ- μάται εκείνη την περίοδο ως εξής: «Ήμουν σαφώς προσανατολισμένος προς το κομμάτι της κουζίνας διό- τι ένιωθα ότι μου ταιριάζει καλύτερα. Αρχικά η επιλογή μου να στραφώ προς τη μαγειρική και όχι προς τη ζαχαροπλαστική είχε να κάνει περισσότερο με τις επαγ- γελματικές προοπτικές για εργασία εντός Αθηνών. Όταν όμως γνώρισα τους καθηγητές ζαχαροπλαστικής όπως ήταν ο Τάσος Ζησόπουλος (chef patissier, Le Meridien) Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΜR. PASTRY CHEF ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ chef focus
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=