Food Service τ. 149
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Η εργασία από το σπίτι καθ’ όλη τη διάρ- κεια της πανδημίας μάς έκανε να εκτιμή- σουμε πραγματικά το πρωινό ως γεύμα – και την απόλαυσή του. Με τη βοήθεια των σεφ, των εκπομπών μαγειρικής, αλ- λά και των brunch bars που άνοιξαν και εξυπηρετούσαν και take away αγορές, το πρωινό από ένα απλό γεύμα μεταμορφώ- θηκε σε κάτι εξεζητημένο, πειραματικό και βιωματικό. Αβγά Benedict, αβγά pesto, pancakes με ποικίλους γλυκούς ή αλμυρούς συνδυα- σμούς, bagels με καπνιστό σολομό και μπρικ και μπολ ενέργειας είναι μόνο κάποιες από τις τάσεις που έχουν καθιερωθεί πλέον στο πρωινό ή και το δεκατιανό του Έλληνα, γνω- στό και ως brunch. Οι κανόνες του brunch Το brunch, λοιπόν, φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και στην ελληνική κουζίνα και, βεβαίως, δεν αφορά μόνο την Κυριακή, αλλά και το Σάββατο και πιθανώς και άλλες ημέ- ρες της εβδομάδας, αρκεί να υπάρχει ο χρό- νος και το μέρος. Αυτό που θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς είναι τι μπορεί να περιλαμ- βάνει ένα καλό brunch. Εδώ παρατηρούμε ότι υπάρχουν δύο σχολές. Η μία αναφέρεται στους οπαδούς του «all inclusive», όπου όλες οι γεύσεις επιτρέπο- νται, και η άλλη -που είναι και η δημοφι- λέστερη- υποστηρίζει ότι αν είσαι οπαδός του brunch, οφείλεις να ακολουθείς κάποιες σταθερές σε ό,τι αφορά τον χρόνο, το είδος του εδεσματολογίου που προτείνει ο chef, αλλά και την εξειδίκευσή του σύμφωνα με την εποχικότητα, το κοινό στόχευσης, αλλά και το μέρος όπου θα σερβίρεται – διαφορε- τικά δεν μιλάμε για brunch αλλά απλώς για πλούσιο γεύμα. Μια αρκετά πιο διευρυμένη εκδοχή αυτής της άποψης λέει ότι το brunch δεν είναι απλώς ένα πλούσιο πρωινό ούτε κάποιο γεύμα στο οποίο καταναλώνονται εδέσματα που κατά παράδοση εντάσσονται σε αυτό. Για να έχει τον χαρακτήρα του brunch και να ανταποκρίνεται σε κάθε γευστική απαί- τηση, το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει δι- ατροφικά στοιχεία και από το breakfast και από το lunch, με κάποια signature διαφορο- ποίηση. Το να εναλλάσσεται το κρουασάν με το burger και ο σολομός με τις τάρτες Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΒRUNCH IS BACK Ποια είναι τα τελευταία trends στο brunch και τι θα δούμε τη νέα σαιζόν στα εστιατόρια και τα all-day- bars; Γάλα πατάτας, ρετρό επιδόρπια, γεύσεις paleo και πιάτα με… περιβαλλοντική συνείδηση είναι κάποια από τα trends που έχουν ήδη κυριαρχήσει. Της Νατάσας Ηλιοπούλου 24
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=