Food Service τ. 149

Είναι γνωστό ότι το 2018 ο ΠΟΥ θέσπι- σε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Η φετινή ήταν αφιερωμέ- νη στο θέμα: «Πιο ασφαλή τρόφιμα, καλύτερη υγεία». Πράγματι, ο πρωταρχικός λόγος που καθιστά την ασφάλεια των τροφίμων τό- σο κομβική είναι, φυσικά, η ανθρώπινη υγεία, η οποία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδη- μίας. Όπως αναφέρει η κυρία Χριστί- να Λαγογιάννη (Γεωπόνος, M.Sc., Ph.D., Commercial and R & D Department Leader | GEA Solutions): «Η υφιστάμενη Κοινοτική Νομοθεσία επιβάλλει μια σειρά ει- δικών υποχρεώσεων σε όλη την παραγωγική διαδικασία τροφίμων (από τις βιομηχανίες έως και τα εστιατόρια), για να διασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα πληρούν τις απαιτήσεις που θεσπίζονται από κοινοτικούς κανόνες. Ο ελ- ληνικές βιομηχανίες τροφίμων και ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης όμως έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω. Εκτός από τη μεταφορά της υφιστάμενης Κοινοτικής Νομοθεσίας στο Εθνικό Δίκαιο, έχουν υιοθετήσει κανο- νισμούς και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την παρασκευή τροφίμων. Έτσι, οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να δι- ασφαλίζουν ότι στην αγορά διατίθενται μόνο τρόφιμα που είναι ασφαλή, υγιεινά και κα- τάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποδεικνύεται από την ετικέτα τους». Άλλωστε, τα ασφαλή τρόφι- μα είναι ένας από τους πιο κρίσιμους πα- ράγοντες που μπορεί να εγγυηθούν την καλή υγεία. Αποδεδειγμένα, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών οδηγεί στη μείωση των απουσιών από το σχολείο ή το χώρο εργασίας. Οι ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή επηρεάζουν έναν στους δέ- κα ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο και αφορούν από μικρές και πρόσκαιρες οχλήσεις έως σοβαρότερες ασθένειες, με- ταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Τα ασφαλέστερα τρόφιμα είναι λοιπόν άμεσα συνδεδεμένα με την καλύτερη ποιότητα ζωής, και γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, όσον αφορά τους μηχανισμούς ασφαλείας σε παγκόσμιο, εθνικό, καθώς και τοπικό επίπεδο. Είναι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία και έρχο- νται να συνδράμουν σε αυτό, μέσω της συμμόρφωσής τους με τα διεθνή πρότυ- πα ασφαλείας, και να συνδιαμορφώσουν μια κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων. Μια κουλτούρα που για να αναπτυχθεί χρειάζεται αφοσίωση, ώστε να καταφέρει εντέλει να περάσει σε κάθε τμήμα μιας επιχείρησης, να υιοθετηθεί από κάθε στέλεχος, κάθε υπάλληλο, κάθε προμηθευτή. Οι τάσεις στην ασφάλεια των τροφίμων για το 2022 Η βιομηχανία τροφίμων εισέρχεται σε μια «νέα κανονικότητα» μετά την πανδη- μία – με μια ακόμα πιο ισχυρή, ενδυναμω- μένη προσέγγιση στην ασφάλεια των τρο- φίμων, καθώς και με τα τελευταία trends στο πεδίο να αγγίζουν κατά κύριο λόγο θέματα όπως είναι η αυτοματοποίηση και η ψηφιοποίηση διαδικασιών, οι πιο υγιεινές επιλογές, η βιωσιμότητα, αλλά και η διαφάνεια σε κάθε στάδιο του ταξιδιού των προϊόντων, από την παραγωγή μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε άρ- δην τις τάσεις για την ασφάλεια των τρο- 29 “Τα ασφαλέστερα τρόφιμα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καλύτερη ποιότητα ζωής.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=