Food Service τ. 149

51 6 Ατημέλητη εμφάνιση Η πρόχειρη ένδυση και η μη περιποι- ημένη εμφάνιση γενικότερα των μελών του προσωπικού μπορεί να δημιουρ- γήσει εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους πελάτες ενός εστιατορίου. Οι πελάτες αντιλαμβάνονται το προσω- πικό ως άμεση και βασική ένδειξη της συνολικής ποιότητας που προσφέρει ένα εστιατόριο. Συνεπώς, οποιασδήπο- τε μορφής ατημέλητη εμφάνιση και μη τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιει- νής δημιουργεί αυτόματους συνειρμούς για αντίστοιχα θέματα τήρησης κανό- νων υγιεινής στην κουζίνα ή σε άλλους χώρους του εστιατορίου. Η εμφάνιση του προσωπικού του service θα πρέπει να αντικατοπτρίζει και να συνάδει με την εικόνα και το brand που εκπροσω- πεί ένα εστιατόριο και που επιθυμεί να προβάλλει προς τους πελάτες. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να εφαρμόζο- νται ορισμένα πρότυπα υπό τη μορφή λίστας ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της στολής είναι προτιμότερη για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η αποφυγή της άβολης στιγμής όπου ένας πελάτης εσφαλμένα φωνάζει έναν άλλο πελάτη που περνάει από δίπλα του για να του ξαναγεμίσει το ποτήρι με νερό… 7 «Πηγαδάκια» Είναι κατανοητό και ανθρώπινο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας στρε- σογόνου και εξαντλητικής (ή αντιθέτως μιας χαλαρής και ήσυχης) βάρδιας τα μέ- λη του προσωπικού να θέλουν να ανταλ- λάξουν μια υποστηρικτική -ή οποιασδή- ποτε άλλης φύσεως- κουβέντα. Ωστόσο, είναι άκρως αντιεπαγγελματικό να «στή- νονται πηγαδάκια» μεταξύ των εργαζό- μενων (συμπεριλαμβανομένων και των υπευθύνων, bartenders, κ.ο.κ.) παρουσία των πελατών. Οι όποιες συναναστρο- φές μεταξύ του προσωπικού εξυπηρέτη- σης θα πρέπει είτε να είναι διακριτικές και σύντομες, χωρίς να αποσπούν την προσοχή από τα καθήκοντά τους, είτε να σχετίζονται με το service, είτε να γί- νονται στο backoffice του εστιατορίου και μακριά από τα βλέμματα των πελα- τών. Είναι αυτονόητο ότι οποιασδήποτε μορφής λεκτική δυσανασχέτηση, σχολι- ασμός, ή άλλου είδους ανάρμοστη συ- μπεριφορά που εντάσσεται στο πλαίσιο κοινωνικής και όχι επαγγελματικής συ- ναναστροφής μεταξύ των εργαζόμενων (π.χ. κουτσομπολιό) αποτελεί σημαντική αιτία δυσαρέσκειας των πελατών και θα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρώς. Οι εργαζόμενοι στο service οφείλουν να ενσαρκώσουν τον ρόλο τους με επαγ- γελματισμό και με συνέπεια στα καθή- κοντα που έχουν να εκτελέσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο τέλος μιας βάρδιας παρατηρείται χαλαρότητα στη συμπεριφορά των εργαζόμενων η οποία, αν και κατανοητή, συχνά πυκνά είναι αδι- καιολόγητη, ειδικότερα σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στο ύφος, στις τιμές και στις υψηλές προσδοκίες γενικότερα που έχει δημιουργήσει το ίδιο το εστιατόριο στους πελάτες του.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=