Food Service τ. 149
51 6 Ατημέλητη εμφάνιση Η πρόχειρη ένδυση και η μη περιποι- ημένη εμφάνιση γενικότερα των μελών του προσωπικού μπορεί να δημιουρ- γήσει εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους πελάτες ενός εστιατορίου. Οι πελάτες αντιλαμβάνονται το προσω- πικό ως άμεση και βασική ένδειξη της συνολικής ποιότητας που προσφέρει ένα εστιατόριο. Συνεπώς, οποιασδήπο- τε μορφής ατημέλητη εμφάνιση και μη τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιει- νής δημιουργεί αυτόματους συνειρμούς για αντίστοιχα θέματα τήρησης κανό- νων υγιεινής στην κουζίνα ή σε άλλους χώρους του εστιατορίου. Η εμφάνιση του προσωπικού του service θα πρέπει να αντικατοπτρίζει και να συνάδει με την εικόνα και το brand που εκπροσω- πεί ένα εστιατόριο και που επιθυμεί να προβάλλει προς τους πελάτες. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να εφαρμόζο- νται ορισμένα πρότυπα υπό τη μορφή λίστας ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της στολής είναι προτιμότερη για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η αποφυγή της άβολης στιγμής όπου ένας πελάτης εσφαλμένα φωνάζει έναν άλλο πελάτη που περνάει από δίπλα του για να του ξαναγεμίσει το ποτήρι με νερό… 7 «Πηγαδάκια» Είναι κατανοητό και ανθρώπινο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας στρε- σογόνου και εξαντλητικής (ή αντιθέτως μιας χαλαρής και ήσυχης) βάρδιας τα μέ- λη του προσωπικού να θέλουν να ανταλ- λάξουν μια υποστηρικτική -ή οποιασδή- ποτε άλλης φύσεως- κουβέντα. Ωστόσο, είναι άκρως αντιεπαγγελματικό να «στή- νονται πηγαδάκια» μεταξύ των εργαζό- μενων (συμπεριλαμβανομένων και των υπευθύνων, bartenders, κ.ο.κ.) παρουσία των πελατών. Οι όποιες συναναστρο- φές μεταξύ του προσωπικού εξυπηρέτη- σης θα πρέπει είτε να είναι διακριτικές και σύντομες, χωρίς να αποσπούν την προσοχή από τα καθήκοντά τους, είτε να σχετίζονται με το service, είτε να γί- νονται στο backoffice του εστιατορίου και μακριά από τα βλέμματα των πελα- τών. Είναι αυτονόητο ότι οποιασδήποτε μορφής λεκτική δυσανασχέτηση, σχολι- ασμός, ή άλλου είδους ανάρμοστη συ- μπεριφορά που εντάσσεται στο πλαίσιο κοινωνικής και όχι επαγγελματικής συ- ναναστροφής μεταξύ των εργαζόμενων (π.χ. κουτσομπολιό) αποτελεί σημαντική αιτία δυσαρέσκειας των πελατών και θα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρώς. Οι εργαζόμενοι στο service οφείλουν να ενσαρκώσουν τον ρόλο τους με επαγ- γελματισμό και με συνέπεια στα καθή- κοντα που έχουν να εκτελέσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο τέλος μιας βάρδιας παρατηρείται χαλαρότητα στη συμπεριφορά των εργαζόμενων η οποία, αν και κατανοητή, συχνά πυκνά είναι αδι- καιολόγητη, ειδικότερα σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στο ύφος, στις τιμές και στις υψηλές προσδοκίες γενικότερα που έχει δημιουργήσει το ίδιο το εστιατόριο στους πελάτες του.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=