Food Service τ. 149
6 E ιδικοί και μη τοποθετήθηκαν για τις επιλογές του οδηγού, βλέποντας το ποτήρι άλλοτε μισογεμάτο και άλλοτε μισοάδειο, όπως συμβαίνει με κάθε ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα. Η προσθήκη νέων εστιατορίων στον οδηγό και η -για πρώτη φορά- απονομή πράσινων αστεριών σε δύο χώρους εστίασης μόνο ως θετικές εξελίξεις μπορούν να χαρακτηριστούν, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική του κλάδου. Στην άλλη όψη του νομίσματος, η απώλεια ενός αστεριού για τη Σπονδή είναι μια είδηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Το ιστορικό εστιατόριο φέρει πλέον ένα αστέρι, με αρκετούς να εκφράζουν την έκπληξή τους και άλλους την κρυφή τους ικανοποίηση. Έχουν αφιερωθεί πολλές γραμμές στην ορθότητα της απόφασης αυτής, στην επόμενη μέρα του εστιατορίου, στα σωστά και στα λάθη. Μελετώντας τα σχόλια, και μόνο με τη ματιά του απλού παρατηρητή, προέκυψε η διαπίστωση-επιβεβαίωση της ύπαρξης ασθενούς μνήμης σε πολλούς από εμάς. η εν λόγω διαπίστωση να θεωρηθεί αυθαίρετη, χαρακτηρισμός αποδεκτός και όμοια υποκειμενικός, όπως και κάθε άποψη. Σε μια προσωπική καθαρά τοποθέτηση, η απώλεια ενός αστεριού είναι σίγουρα άξιο αναφοράς και σχολιασμού. Όμως, η διαχρονική αξία του εστιατορίου δεν κλονίζεται από ένα μεμονωμένο γεγο- νός. Δεδομένης της ασθενούς μνήμης ορισμένων και της άγνοιας άλλων, η αναδρομή στο χρόνο ίσως συνδράμει στην τοποθέτηση των γεγονότων σε μια άλλη διάσταση. Η Σπονδή, λοιπόν, είναι ένα εστιατόριο-ηγέτης στον κλάδο, που έθεσε τις βάσεις και άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη γαστρονομία. Η πορεία της στον χώρο και στον χρόνο δημι- ούργησε τις προϋποθέσεις για όραμα και φιλοδοξίες, όντας συνώνυμο της πρωτοπορίας. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες εκείνοι που θήτευσαν στις κουζίνες της και στη συνέχεια η προϋπηρεσία αυτή λειτούργησε ως διαβατήριο για τη μετέπειτα πορεία τους. Όπως φυσικά συνέβη και το αντίστροφο, αφού η ανταλλαγή γνώσης είναι μια αμφίδρομη δια- δικασία. Η συνεχής αναζήτηση της καινοτομίας, η έμφαση στην ποιότητα και οι επενδύ- σεις σε κεφάλαιο και ανθρώπινους πόρους ήταν το τρίπτυχο της πρωτοπορίας της. Γιατί λοιπόν να εστιάζουμε σε μια κακή στιγμή αντί για τη συνολική εικόνα; Η θεωρία του κύκλου ζωής των προϊόντων έρχεται να επιβεβαιωθεί, αφού κάθε προϊόν έχει ανοδικές περιόδους αλλά και φάσεις ύφεσης (αν η απώλεια ενός αστεριού μπορεί να χαρακτηριστεί ως ύφεση). Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στο συνεχώς μεταβαλ- λόμενο περιβάλλον αποτελούν κλειδί στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους άμεσα ενδιαφερόμενους να βρουν τα «κλειδιά» τους και οι κρίσεις να μην πραγματοποιούνται βιαστικά. Η παράφραση του τίτλου γνωστού τραγουδιού του ελλη- νικού ρεπερτορίου, υποδηλώνει τη μη απώλεια της διαχρονικής αξίας. Κάποιες φορές, το στάδιο της ανασυγκρότησης αποδεικνύεται μακροπρόθεσμα πολύτιμο. Το παρόν τεύχος φιλοξενεί έναν πρωτοπόρο της διεθνούς γαστρονομίας, τον René Frank. Οι απόψεις του αποτελούν σίγουρα τροφή για σκέψη. Σεμνά και ταπεινά… Καλή ανάγνωση! Η φετινή ανακοίνωση του οδηγού Michelin για τα αθηναϊκά εστιατόρια λειτούργησε ως ένας μάλλον γλυκόπικρος επίλογος για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Ανεξάρτητα από το πόσο ευχάριστες ή δυσάρεστες ήταν οι ειδήσεις για τους εμπλεκόμενους, ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσες για όλους. Αν είσαι ένα αστέρι… COMPUPRESS Μ.A.Ε. Ροδόπης 19, 15344 Γέρακας, τηλ.: 2109238672, fax: 2109216847 ΚΩΔΙΚΟΣ: 015812 ΕΚΔΟΤΗΣ: Nίκος Μανούσος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Γιάννης Πατρίκος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ MARKETING: Λουκία Ταλιαδώρου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ: Μάγδα Πειστικού ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Βάγια Μπιζιλιώτη, Αγγελική Κορρέ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: Δέσποινα Προβιδάκη ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ DTP: Δημήτρης Μελένιος DTP: Αδάμ Σάμιος, Νατάσσα Αντωνιάδου ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Αρτεμησία Παπαδάκη ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Παυλίνα Μπεθάνη ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Iωάννης Τζίφας ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Μ. ΣΠΥΡΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ-ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΡΓΟΣ A.E.-Πρακτορείο Διανομής Τύπου ΚΩΔΙΚΟΣ ISSN: 1108-9520 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ: Digital Content Α.Ε. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή/απόδοση του περιεχομένου του Food Service, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Compupress A.E., όπως ορίζει ο νόμος 2121/1993, η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης περί πνευματικής ιδιοκτησίας και οι κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Mάγδα Πειστικού
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=