Food Service τ. 149

68 OPERATIONS Στόχος του BYOB είναι να συνδράμει στη βελτίωση της γευστικής εμπειρίας σε ένα εστιατόριο, λειτουργώντας συμπλη- ρωματικά ή επικουρικά στην προσφερό- μενη υπηρεσία. Σε καμία περίπτωση στόχος του BYOB δεν θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τον λογαριασμό. Σε αυ- τή την περίπτωση είναι προτιμότερο να μείνουμε σπίτι και να κάνουμε χρήση της υπηρεσίας παράδοσης φαγητού, απολαμ- βάνοντας τα κρασιά μας. Τι δεν πρέπει να κάνουμε: • Να απαιτούμε το BYOB ως επισκέπτες. • Οι ετικέτες που θα φέρουμε να είναι υποδεέστερες της υπάρχουσας λίστας. • Σε περίπτωση ύπαρξης λίστας όλες οι ετικέτες να είναι BYOB. • Να εκθέτουμε το κατάστημα και τον υπεύθυνό του σε κίνδυνο. Χρήσιμα tips Καλό θα είναι να μοιραζόμαστε ετικέ- τες που απογειώνουν τη γαστρονομική εμπειρία και αυτό να γίνεται με σεβασμό σε όλα τα μέλη. Εάν έχουμε μια πολύ σπάνια φιάλη, γιορτάζουμε και θέλουμε να ανοίξουμε ένα επετειακό κρασί ή διαθέτουμε μια σημαντική σειρά ετικετών, τότε αξίζει να τις ανοίξουμε και να τις μοιραστούμε. Πάντοτε όμως με σεβασμό προς το κατά- στημα, χωρίς να απαξιώνουμε τη λίστα του, την πρότασή του και την προσπά- θειά του. Δεν αγοράζουμε ετικέτες από προσφο- ρά σε super market για να τις καταναλώ- σουμε σε κάποιο εστιατόριο. Σκεφτόμα- στε πάντα τον υπεύθυνο του εστιατορί- ου και του προσφέρουμε να δοκιμάσει. Μια κίνηση πολιτισμού είναι, μαζί με την ετικέτα που φέρουμε προς δοκιμή, να προσφέρουμε και μια δεύτερη στον υπεύθυνο του καταστήματος ως ένδειξη σεβασμού. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται corkage fee, αφήνουμε ικανοποιητικό φι- λοδώρημα για τη φιλοξενία και την υπη- ρεσία που μας παρασχέθηκε. Ας μην ξεχνάμε πως o τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη γαστρονομία δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Επομένως, αν απο- κωδικοποιήσουμε το BYOB, στην πραγμα- τικότητα είναι BYOC και σημαίνει «bring your own culture». < “Το BYOB αφορά τον οικοδεσπότη – εκείνος είναι που θέτει τους όρους παροχής της υπηρεσίας κι όχι ο καλεσμένος.”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=