Food Service τ. 150
26 Η έρευνα στην Ελλάδα Όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Χορτοφάγων (HellasVeg), ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζο- νται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 26%). Επιπλέον, οκτώ στους δέκα παμφάγους (82%) κατανοούν τους λόγους που μπο- ρεί κάποιος να γίνει χορτοφάγος με κί- νητρο τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων, την υγεία και το περιβάλλον. Οι flexitarians, δηλαδή oι καταναλωτές που ακολουθούν ευέλικτη διατροφή με μειω- μένη κατανάλωση κρέατος, των οποίων η ηλικία είναι άνω των 45 ετών σε ποσοστό 55,7%, είναι αυτοί που πρωτοστατούν σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Τι σημαίνει Veganize; Veganize είναι ένας σύγχρονος όρος που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή ενός δημοφιλούς πιάτου που περιέχει κρέας ή γαλακτοκομικά σε εκδοχή vegan. Για να διευκρινίσουμε περαιτέρω, πρό- κειται για δημοφιλείς συνταγές μαγειρι- κής και ζαχαροπλαστικής που δεν περιέ- χουν κρέας, ψάρια, γάλα, τυρί, βούτυρο, αβγά, μέλι και ζωική ζελατίνη. Η μετατροπή της παραδοσιακής κουζίνας Την τελευταία διετία, στα περιοδικά των γεύσεων και στα προφίλ των vegan influencers, συναντάμε κάποιες τολμηρές προσπάθειες για μετατροπή των κλασι- κών πιάτων που περιέχουν κρέας στη χορτοφαγική τους εκδοχή. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, φλερτάρουν και με τις παραδοσιακές κουζίνες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρα- δοσιακού πιάτου που έχει μετατραπεί σε χορτοφαγικό είναι η περίπτωση της «μα- γειρίτσας», που αντί για εντόσθια περιέ- χει μανιτάρια, ή του παστίτσιο που αντί για κιμά από κρέας περιέχει κιμά από αρακά και η μπεσαμέλ παρασκευάζεται με ρόφημα σόγιας και φυτικό λίπος. Πώς μετατρέπεται μια συνταγή μαγειρικής Όταν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα πιάτο σε vegan, θα πρέπει να γνωρίζουμε εξ αρχής ποια είδη πρέπει να αντικατα- σταθούν. Πρώτα ψάχνουμε να αντικα- ταστήσουμε το μέρος που αποτελεί τον operations “ Άλλα σημαντικά υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε μια συνταγή μπορεί να είναι ζαρζαβατικά.”
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=