Food Service τ. 150
35 και να μάθουν σωστά τη δουλειά. Δυστυ- χώς ή ευτυχώς, για να φτάσεις σε ένα καλό επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει να δουλέψεις αμέτρητες ώρες, να αφιερωθείς, δε γίνεται αλλιώς. Η πραγματικότητα του μάγειρα είναι να μπαίνει στις κουζίνες και να δουλεύει σκληρά. Αλλά θεωρώ ότι το να ψάχνεις την εύκολη λύση δεν έχει να κάνει με τη γενιά, με την ηλικία, αλλά με τον άνθρωπο. Είναι πιο πολύ θέμα χαρακτήρα. Οι δυσκολίες υπήρ- χαν και πάντα θα υπάρχουν στη ζωή. Θεωρώ ότι η νέα γενιά έχει να δώσει πολλά. Το ψά- χνει αρκετά, ταξιδεύει, δεν εφησυχάζει και έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι νέα γενιά. Όπως και να το κάνουμε, ο νέος άνθρωπος έχει αυτή τη σπίθα στο βλέμμα. Θέλει να δη- μιουργήσει, να αλλάξει τον κόσμο και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο πλεονέκτημα» . Δημήτρης Κότσαλης: «Η νέα μαγειρική γενιά χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για εξερεύνηση και πειραματισμό. Είναι μια γε- νιά δημιουργική, με μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό προς την εποχικότητα. Στρέ- φεται στην αναζήτηση πρώτων υλών από το εξωτερικό και αποζητά την επικοινωνία με επαγγελματίες που βρίσκονται εκτός των ελληνικών συνόρων, ώστε να κατανοήσει σε βάθος την κουλτούρα τους και τον τρόπο που διαχειρίζονται εκείνοι τα υλικά». Στέφανος Ρίζος: «Η νέα μαγειρική γε- νιά είναι πιο ελεύθερη και ακομπλεξάριστη. Έχει βγάλει από πάνω της τη συνταγοθηρία των παλαιότερων γενιών. Δεν την ενδιαφέρει να είναι ρομαντική, αλλά να έχει ουσία και νόημα στις δημιουργίες της. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι η πληροφορία στις μέρες μας είναι πολύ εύκολα προσβάσι- μη και άπειρη, ανοίγοντας έτσι πολλαπλούς ορίζοντες για το πώς βλέπουν το μέλλον της δουλειάς οι νέοι μάγειρες, προσθέτοντας νέα στοιχεία στη σύγχρονη γαστρονομία, όπως είναι η βιωσιμότητα αλλά και η μελέ- τη των διατροφικών συνηθειών vegan και vegetarian καταναλωτών, προσφέροντας πα- ραπάνω επιλογές στα μενού τους». Αντώνης Σελέκος: «Ανήσυχοι, εξερευνη- τές πρώτων υλών, συνδυασμών και γεύσεων. Οι νέοι του χώρου πειραματίζονται συνδυά- ζοντας την παράδοση με το παρόν, κοιτάζο- ντας το μέλλον». Χάρης Ζευγούλης: «Η νέα γενιά μαγείρων έχει κάνει μεγάλα βήματα στη γαστρονομία. Έχει συμβάλει στην προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο, ανεβάζοντας τον πήχη του αντα- γωνισμού επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως η αυξημένη προβολή του επαγγέλματος έχει ωθήσει στο να έχουν και οι νέοι chefs καλή και σφαιρική άποψη του χώρου». Αλέξανδρος Συνγκιρίδης: «Είμαστε πιο προσιτοί, πιο άμεσοι, πιο αληθινοί! Σε πό- σους από εμάς, μέσω των socials, έχει συμ- βεί να ερωτηθούμε για μια συνταγή ή έναν τρόπο μαγειρέματος; Αυτό παλιότερα δεν μπορούσε να γίνει! Είχαμε τα βιβλία, μην παρεξηγηθώ τα θεωρώ πολύ ρομαντικά και είμαι γεμάτος με αναμνήσεις από αυτά, αλλά αν είχες μια απορία για τη συνταγή ή για τα υλικά, δεν μπορούσες να βγάλεις άκρη. Ενώ τώρα ο συνδυασμός του βιβλίου με το Chat είναι μια υπέροχη επικοινωνία δημιουργού και εκτελεστή». Μιχάλης Χατζηκαλημέρης: «Η νέα γενιά έχει επενδύσει στην ποιότητα αλλά και στην εύρεση καινοτόμων ιδεών. Έχει καταφέρει να συνδέσει την παράδοση με την τεχνογνωσία, τα παραδοσιακά προϊόντα με νέες τεχνικές. Η νέα γενιά χρησιμοποίησε πρώτες ύλες που για καιρό ήταν ξεχασμένες και τις ανέδειξε σε πιάτα υψηλού γαστρονομικού επιπέδου». “Οι νέοι μάγειρες, όπως συμβαίνει και σε κάθε επάγγελμα, έχουν διαφορετικές προσλαμβάνουσες και συνεπώς διαφορετική κουλτούρα.”
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=