Food Service τ. 150

37 Γ ια κάθε νεοεισερχόμενο σε οποιοδή- ποτε κλάδο, οι πιθανότητες να τύχει θερμής υποδοχής είναι ακριβώς ίσες με το να τύχει κακής. Ο Μανόλης Στήθος περιγράφει τη διαδι- κασία του καλωσορίσματος: «Σίγουρα, όταν είσαι πιο νέος, δύσκολα κάποιοι μπορούν να δεχτούν ή να αποδεχτούν αυτό που βλέπουν από εσένα και δείχνουν μια διστακτικότητα. Ίσως ορισμένες φορές, οι πιο έμπειροι συνά- δελφοι να μην είναι σε θέση ή να μη θέλουν να αποδεχτούν ότι τα πράγματα εξελίσσονται και μάλιστα προς το καλύτερο κατά τη γνώμη μου». Τόσο η Ερασμία Μπαλάσκα όσο και η Κυριακή Φωτοπούλου θυμούνται τις αρ- χές αλλά και τη συνέχεια της επαγγελματι- κής τους διαδρομής με ενθουσιασμό, κα- θώς είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ανθρώπους που επιθυμούσαν και να εξελιχθούν και να αποκομίσουν γνώσεις. Ο Γρηγόρης Κίκης αφηγείται την αρχή της δικής του ιστορίας με θετική διάθεση: «Προσωπικά, δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα ή κάποια παράξενη συμπεριφο- ρά από συναδέλφους. Δεν ένιωσα ποτέ ότι με βλέπουν ανταγωνιστικά και νιώθω ότι η μαγειρική κοινότητα με αγκάλιασε από την αρχή της διαδρομής μου. Βέβαια, πρέπει να δώσεις και να αποδείξεις πράγματα για να γίνεις αποδεκτός σε έναν τόσο σκληρό χώρο. Εκτός του ότι μπορώ να μαγειρέψω καλά, έτσι ελπίζω τουλάχιστον, απέδειξα ότι μπορώ να σταθώ ως συνάδελφος δίπλα στους άλλους. Να λειτουργήσω σωστά μέσα σε μια ομάδα, που είναι πολύ σημαντικό. Το αποτέλεσμα είναι ομαδικό, αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά μέσα στην κουζίνα, στο τέλος αυτό φαίνεται. Στέκομαι σε όλους με αγάπη και αφοσίω- ση και έχω στηρίξει αρκετούς μάγειρες στο ξεκίνημά τους. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να μοιραστώ τη γνώση μου, την εμπειρία μου, αντιθέτως είναι κάτι το οποίο επιδιώκω. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάς τους ανθρώπους γύρω σου να μάθουν κάτι και να εξελιχθούν. Πάντα ένιωθα ευπρόσδεκτος και πάντα προσπαθώ να κάνω τους άλλους να νιώθουν το ίδιο. Είναι θέμα χαρακτήρα δεν έχει να κάνει με το πόσο καλός μάγειρας είσαι. Μου αρέσει να μοιράζομαι ιδέες και εμπειρίες και να αναπτύσσω φιλικές σχέσεις με ανθρώπους που κάνουν το ίδιο επάγγελμα με εμένα. Εξάλλου, η μαγειρική είναι η καθη- μερινότητά μας. Αμέτρητες ώρες είμαστε σε μια κουζίνα, νομίζω είναι αναπόφευκτο να δημιουργήσεις φιλίες στον χώρο και καμιά φορά ακόμα και σχέσεις ζωής». Το ίδιο καλή ήταν και η «είσοδος» του Δημήτρη Κότσα- λη στον μαγειρικό κόσμο: «Όπως συμβαίνει σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι και σε μια κουζίνα, οι σχέσεις και οι ισορροπίες εναλλάσσονται ανάλογα με τους ρυθμούς και την πίεση κάθε επιχείρησης. Σε γενικές γραμ- μές, έχω νιώσει ευπρόσδεκτος και μάλιστα έχω δεχτεί βοήθεια και καθοδήγηση από πιο έμπειρους από εμένα συναδέλφους». Την αλλαγή στον τρόπο σκέψης ανα- δεικνύει ως σημαντικότερο στοιχείο του σήμερα ο Στέφανος Ρίζος: «Η μαγειρική κοινότητα είναι έτοιμη να δεχτεί νέες ιδέες και προσθήκες στην γκάμα της, ευπρόσδεκτα και χωρίς δισταγμό, σε αντίθεση με τα προηγού- μενα χρόνια». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Αντώνης Σελέκος χαρακτηρίζει μέντορες τους επαγγελματίες με τους οποίους συ- νεργάστηκε στα πρώτα του βήματα. Και προσθέτει: «Προσωπικά, νιώθω ιδιαίτερα “ευλογημένος”. Μου έχουν σταθεί ως μέντο- ρες έμπειροι συνάδελφοι και αυτή είναι μεγά- λη κληρονομιά για εμένα». Τον παράγοντα τύχη αναφέρει και ο Μιχάλης Χατζηκαλημέρης στα πρώτα του βήματα γιατί: «στον επαγγελματικό μου δρό- μο συνάντησα ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα και μου έδωσαν τον χρόνο και τον χώ- ρο να εκφραστώ». Ο Χάρης Ζευγούλης τονίζει, δηλώνο- ντας: « Όλα αρχίζουν και τελειώνουν από το πόσο αγαπάς αυτή τη δουλειά. Η νέα γενιά έχει μόνο να προσθέσει στη βάση που έχει ήδη προσφέρει η μαγειρική κοινότητα. Θεω- ρώ πως αυτό είναι αντιληπτό από όλους». Την αξία του εργασιακού περιβάλλο- ντος σε συνδυασμό με τους συνεργάτες περιγράφει ο Αλέξανδρος Συνγκιρίδης: «Πόσο σημαντικό να ξυπνάς το πρωί και να έχεις τη διάθεση να εργαστείς;! Η Miele Hellas για μένα βρίσκεται στο Τop3 καλύτερου ερ- γασιακού περιβάλλοντος που έχω εργαστεί! Έχω τη χαρά να ανήκω στην ομάδα του Marketing, μια καταπληκτική ομάδα που με στηρίζει και τους στηρίζω. Έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας κώδικες επικοινωνίας, όπου με ένα βλέμμα ή μια λέξη καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Πόσο όμορφο, σημαντικό και πραγματικά σπάνιο να συμβεί σε ένα εργασι- ακό περιβάλλον!» “ Η μαγειρική κοινότητα είναι έτοιμη να δεχτεί νέες ιδέες και προσθήκες στην γκάμα της, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.” ΤΟ «ΖΕΣΤΟ» ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=