Food Service τ. 150

44 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανε- πιστημίου της Georgia, τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι ισάξια όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που έχουν κατά την ημέρα αγοράς τους. Ωστόσο, μετά από πέντε ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου, τα φρέ- σκα τρόφιμα έχουν λιγότερες βιταμί- νες Α, C, και φυλλικό οξύ σε σχέση με τα κατεψυγμένα. Κατά το παρελθόν, η κατηγορία των κατεψυγμένων τροφίμων ήταν συνώ- νυμο της κακής ποιότητας. Ο λόγος ήταν πως αντιμετωπίζονταν ως μια χαμηλού κόστους και ποιότητας εναλ- λακτική, σε αντίθεση με τις πιο επιθυ- μητές φρέσκες πρώτες ύλες. Σήμερα, η προκατάληψη απένα- ντι στα κατεψυγμένα έχει αρχίσει να υποχωρεί αισθητά, με αποτέλεσμα να μην ισοδυναμούν πλέον με προϊόντα δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχει μεγα- λύτερη αποδοχή των κατεψυγμένων πρώτων υλών και έχουν αποκτήσει μια θέση στη σύγχρονη εστιατορική κου- ζίνα, δεδομένου πως οι επαγγελματίες μάγειρες γνωρίζουν πώς να τα επεξερ- γαστούν με σωστό τρόπο και πως όσοι απαιτούν ασφάλεια τροφίμων υψηλών προδιαγραφών γνωρίζουν πώς να δι- ακρίνουν ένα τρόφιμο που μπορεί να μην είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Ενδεχόμενες αρνητικές κριτικές από τους καταναλωτές μπορούν να απο- φευχθούν, εάν το προσωπικό εστίασης επεξεργαστεί τα κατεψυγμένα τρόφιμα με το σωστό τρόπο κατά την παρα- σκευή γευμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κανείς δεν μπορεί να κα- ταλάβει κάποια διαφορά μεταξύ ενός γεύματος που έχει προετοιμαστεί με κατεψυγμένα αντί για φρέσκα υλικά. Το ταμείο είναι... συν Κατά την παρούσα οικονομική κα- τάσταση, τα εστιατόρια αγωνίζονται να βγάλουν κάποιο κέρδος, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν και να παρέ- χουν επιτυχώς τις υπηρεσίες τους στο καταναλωτικό κοινό που τα τιμά με την προτίμησή του. H εξεύρεση φρέσκων, εποχικών υλικών με το καλύτερο δυνα- τό κόστος αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Τα κατεψυγμένα υλικά δίνουν τη δυνα- τότητα δημιουργίας ενός ενδιαφέρο- ντος μενού, καθώς παρέχουν εποχικά υλικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σταθερό κόστος. Έτσι, για το ίδιο πιάτο, για τη δημιουργία του οποίου έγινε χρήση κατεψυγμένων πρώτων υλών, το κόστος είναι αισθητά μειωμέ- νο σε σύγκριση με την παρασκευή ενός αντίστοιχου πιάτου με φρέσκα υλικά. Επίσης, τα εστιατόρια προσπαθούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη των κα- ταναλωτών για φθηνότερο φαγητό και καλύτερες προσφορές. Πολλά εστιατό- ρια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε τιμές αντίστοιχα της κατηγορίας τους, γιατί εμμένουν στη χρήση φρέσκων πρώτων υλών. Ακόμη, οι καταναλωτές θέλουν τα καταναλώνουν συγκεκριμένα πιάτα από το μενού των εστιατορίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με «Τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα προϊόντα είναι ισάξια όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που έχουν κατά την ημέρα αγοράς τους.»

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=