Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 11 - page 37

37
Ζυμαρικά
Αφιέρωμα
Δ
εν αποτελεί μυστικό, πως η στροφή του κατανα-
λωτικού κοινού, λόγω της κρίσης, σε φθηνότερα
είδη διατροφής, σε συνδυασμό με τη συνεχιζό-
μενη διεύρυνση των εξαγωγών των επιχειρήσεων του
τομέα, ωθούν φέτος ανοδικά την εγχώρια παραγωγή
ζυμαρικών. Έτσι, οι μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και οι
μικρές βιοτεχνίες, φαίνεται ότι αυξάνουν την παραγωγή
τους σταθερά. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η αυξη-
μένη εγχώρια κατανάλωση ζυμαρικών διευκολύνεται
από τις προσφορές προϊόντων με ειδικές, πιο προσιτές
τιμές, που πραγματοποιούν οι βιομηχανίες του τομέα,
ώστε να συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση,
μειώνοντας ωστόσο κατά περίπτωση τα περιθώρια
κέρδους τους. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, με σύμμαχο
αυτή την φορά και τα social media, όπου οι εταιρείες
«τρέχουν» συνεχώς διαγωνισμούς για να κρατούν
«ζωντανό», το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Οι βιομηχανίες
Ο κλάδος των ζυμαρικών χαρακτηρίζεται από υψηλό
βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ελέγχεται από λίγες βιο-
μηχανικές επιχειρήσεις. Σημαντικό μέρος της
παραγωγής κατευθύνεται προς το εξωτερικό, ενώ η
εισαγωγική διείσδυση είναι περιορισμένη. Τα συμπε-
ράσματα αυτά προκύπτουν από την κλαδική μελέτη της
Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group,
που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ICAP, σχετικά με τα
αποτελέσματα της έρευνας αναφέρει: «Ο παραγωγικός
τομέας του κλάδου των ζυμαρικών ελέγχεται από λίγες
μόνο μεγάλες βιομηχανίες. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαί-
τερα έντονος μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών, οι
οποίες διαθέτουν στην αγορά γνωστά εμπορικά
σήματα. Ορισμένες εξ’ αυτών έχουν προχωρήσει σε
στρατηγικές κάθετης ολοκλήρωσης για την παραγωγή
σιμιγδαλιού, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγω-
γική τους διαδικασία. Η εγχώρια παραγωγή ζυμαρικών
υπερκαλύπτει τη ζήτηση, ενώ σημαντικό ποσοστό της
παραγωγής εξάγεται. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγω-
γές είναι περιορισμένες συγκριτικά. Τα ζυμαρικά στην
εγχώρια αγορά διοχετεύονται στο λιανικό εμπόριο
(σούπερ-μάρκετ και καταστήματα τροφίμων εν γένει), ή
κατευθύνονται προς τους χώρους μαζικής εστίασης /
catering. Ωστόσο, κυριότερο κανάλι διανομής των εν
λόγω προϊόντων αποτελούν τα σούπερ-μάρκετ. Ανα-
φορικά με τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο,
παρατηρείται σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης στις
πάστες και μικρή υποχώρηση στα μακριά ζυμαρικά
(τύπου σπαγγέτι). Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει επίσης
και η κατανάλωση γεμιστών ζυμαρικών καθώς και
ζυμαρικών ολικής άλεσης. Τα τελευταία χρόνια δυνα-
μική αύξηση κατέγραψαν και τα ζυμαρικά ιδιωτικής
ετικέτας. Η εγχώρια αγορά ζυμαρικών θεωρείται
«ώριμη», με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει αξιόλογες
μεταβολές ετησίως. Οι εταιρείες πάντα κάνουν προ-
σφορές και εκπτώσεις για να κρατούν το καταναλωτικό
κοινό».
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Barilla Hellas
H Barilla Hellas είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ζυμαρικών
στην Ελλάδα. Στις υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκατα-
στάσεις της στη Θήβα και στο Βόλο παράγει ζυμαρικά
κορυφαίας ποιότητας. Ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος,
Διευθύνων Σύμβουλος της Barilla Hellas μας είπε:
«Εξάγουμε 21.000 τόνους ζυμαρικών σε 30 χώρες κάθε
χρόνο, ενώ απορροφούμε 60.000 τόνους ελληνικό
σιτάρι μέσα από ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας συνερ-
γασίας με έλληνες παραγωγούς που αποτελεί πρότυπο
για τη συμβολαιακή γεωργία στην Ελλάδα. Στηρίζουμε
ενεργά την ελληνική οικονομία με διαρκές επενδυτικό
πρόγραμμα που ξεπερνάει τα 72 εκ. ευρώ τα τελευταία
20 χρόνια». Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών του
1...,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36 38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,...100
Powered by FlippingBook