Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 20

51 Τ α Superfoods ή «υπερτροφές» έκαναν θριαμ- βευτική είσοδο στη διατροφή μας πριν από μερικά χρόνια. Κατέκλυσαν τα ράφια των αγο- ρών, αλλά και τα βιβλία συνταγών μαγειρικής. Για πολλούς, μάλιστα, κι όχι αδικαιολόγητα, αποτελούν την κορυφαία διάσταση της διατροφικής αξίας των τροφί- μων. Πρόκειται για μια κατηγορία τροφών που διαρκώς διευρύνεται, άλλοτε βάσει επιστημονικών διαπιστώ- σεων κι άλλοτε λόγω... διαφήμισης. Ως υπερτρόφιμα χαρακτηρίζονται εκείνα που εμφανί- ζουν υψηλή διατροφική αξία, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών, κι έχουν ουσίες, όπως αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και πολυ- φαινόλες, που μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Τα επιστημονικά αναγνωρισμένα «υπερτρόφιμα» (λίγο περισσότερα από δέκα) είναι αυτά για τα οποία έχουν γίνει δημοσι- εύσεις μελετών που δείχνουν ότι μπορεί να διαθέτουν συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες. Αυτά είναι: κράνα (cranberries), σμέουρα - μύρτιλλα (ή raspberries), νιφάδες ζέ ας, κιν όα, σπιρουλίνα, chia seeds, γκότζι μπέρι κ.λπ. Τα «υπερτρόφιμα» ήταν κομμάτι της διατροφής από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι τρέφονται κυρίως με επεξεργασμένα και συχνά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Υπάρχει, λοιπόν, ένα διατροφικό κενό, το οποίο, έως ένα βαθμό, θα μπο- ρούσε να καλυφθεί από τις «υπερτροφές». Η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι η ένταξη των τροφών αυτών στην καθημερινή δια- τροφή μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό με αντιοξειδωτικές κι αντιμικροβιακές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες κι ωφέλιμα λιπαρά σε ποσότητες μεγαλύ- τερες από τα υπόλοιπα «συμβατικά» τρόφιμα. Επίσης, η κατανάλωσή τους μπορεί να λειτουργεί αντισταθμι- στικά στη λήψη ανθυγιεινών τροφίμων. Έτσι, σε βάθος χρόνου, η χρήση τους μπορεί να λειτουργήσει περιο- ριστικά στον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές και νευρολογικές διαταραχές, καρκί- νος, παχυσαρκία και διαβήτης. Η επίδρασή τους είναι ευεργετική και για την ψυχολογία, αφού μπορεί κάποιος να αισθάνεται όμορφα, επειδή κάνει κάτι καλό για τον εαυτό του. Συμπερασματικά, τα «υπερτρόφιμα» θα πρέπει να εντάσσονται στη διατροφική καθημερι- νότητα της οικογένειας, όπως για παράδειγμα σε συνταγές στο πρωινό, τις σαλάτες, τις σο ύπες, αλλά και σε γλυκά, σπιτικές πίτσες κ.λπ.». Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, PhD Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου «Υπερτρόφιμα»: Πόσο ωφέλιμα είναι; πυκνότητα, μειώνει τις φλεγμονές, κατεβάζει τη χοληστερίνη, θεραπεύει τα έλκη και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι, επίσης, κατά 99% χωρίς λακτόζη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι καλά ανεκτό από ανθρώπους με ήπια δυσανεξία. Σπόροι Chia από Νότια Αμερική Οι σπόροι Chia καλλιεργήθηκαν πρώτη φορά το 16ο αιώνα από τους Αζτέκους στην προ-Κολομ- βιανή εποχή κι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Μπορούν να προστεθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως σε δημητριακά πρωινού, μπάρες ενέργειας και γιαούρτι, ως ολόκληρος ή αλεσμένος σπόρος. Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα (25 -30% του ελαίου του), συμπεριλαμβανομέ- νου του α-λινολενικού οξέος. Υπερ-θρεπτικό Ιπποφαές Το ιπποφαές είναι ένας από τους αρχαιότερους θάμνους της Ευρώπης και της Ασίας και φέρε- ται να έχει πάρει το όνομά του από τη συνήθεια των αρχαίων SUPERFOODS Αφιέρωμα

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=