Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 21
9 ειδήσεις «Ραγδαία» αύξηση στις τιμές των τροφίμων Αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν τα τρόφιμα τον Ιανουάριο, σύμ- φωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Ο δείκτης τιμών του FAO – που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητρι- ακών, ελαιόσπορων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης – ανήλθε κατά μέσο όρο στις 164,8 μονάδες τον περα- σμένο μήνα, έναντι 161,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά την αύξηση αυτή, ο δείκτης ήταν χαμηλότερος κατά 2,2%, σε σύγκριση με το επίπεδο του Ιανουαρίου 2018. Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO ανέβηκε στο 7,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας μια 7μηνη περί- οδο μειώσεων. Ο FAO ανέφερε ότι κύριος παράγοντας της αύξησης ήταν οι περιορι- σμένες εξαγωγές της Ευρώπης, λόγω της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 4,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 1,3%, ο δείκτης τιμών των δημητριακών αυξήθηκε οριακά κι ο δείκτης τιμών του κρέατος έμεινε σε γενικές γραμμές αμετά- βλητος. Ο FAO αναθεώρησε την τελευταία πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών το 2018 σε 2,611 δισ. τόνους, ελαφρά υψηλότερα από ότι τον Δεκέμβριο, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι. Παρά την αύξηση των τελευταίων προβλέψεων, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι παρα- μένει 1,8% χαμηλότερη από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ του 2017. Ανοίγει τις «πύλες» του το ελληνικό εργοστάσιο στέβιας Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντι- κών και προϊόντων στέβιας στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινή- σει τη λειτουργία του τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρι- σμού Στέβιας Καρδίτσας, Γιώργου Κουλοσούσα. Συγκεκριμένα, η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρί- νεται στα πιο υψηλά στάνταρντ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε –και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας– αμισθί την υπο- στήριξή του στο όλο εγχείρημα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, επίσης, φέρει ελληνική υπογραφή. The Mart: νέο e–shop με χιλιάδες κωδικούς Το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας The Mart του ομίλου Σκλα- βενίτη αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη παρουσί- ασή του έλαβε χώρα στην έκθεση HORECA, που πραγματοποιήθηκε στις 8–11 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo. Το νέο εγχείρημα παρουσι- άστηκε στους 125.000 επισκέπτες της έκθεσης με 40.000 περίπου κωδικούς τροφίμων, που καλύπτουν το σύνολο των επαγγελματικών επιλογών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, αποκλειστικά Β2Β, ηλεκτρο- νικά καταστήματα στη χώρα, με γκάμα που περιλαμβάνει χιλιάδες κωδικούς με περιγραφή και φωτογραφία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους πελάτες της εται- ρείας δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης κι άμεσου εφοδιασμού με τα προϊόντα που απαιτεί η επιχείρησή τους.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=