Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 22
66 ΜΠΙΡΑ Αφιέρωμα Με τις μικρές ζυθοποιίες να έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε αριθμό σε όλη τη χώρα, με κάθε περιοχή να αποκτά πια τη δική της μπίρα, οι ελληνικές ετικέτες που μπορεί να βρει κανείς και για το κατάστημά του είναι δεκάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, προβάλλουν το τοπικό στοιχείο, με χαρακτηριστικά ή ονόματα που αναδεικνύουν την έδρα της ζυθοποιίας. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποιες από αυτές. Ελληνικές ετικέτες από όλη τη χώρα «Μπίρα των ιπποτών» από τη ροδίτικη ΒΑΠ – Κουγιός Τη δική του μπίρα έχει και το «Νησί των Ιππο- τών», η Ρόδος, με την εταιρεία ΒΑΠ – Κουγιός να αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές μικρο- ζυθοποιίες της χώρας. Η εταιρεία έχει μεγάλη γκάμα προϊόντων τόσο στις μπίρες, η ετικέτα των οποίων έχει το σήμα της ασπίδας, όσο και στα αναψυκτικά και το νερό, που διαθέτουν μία ακόμη ελληνική ετικέτα, το «Απολλώ- νιο». Τα προϊόντα της ροδίτικης μικροζυθοποιίας, πάντως, είναι πλέον διαθέ- σιμα σε αρκετά σημεία ανά την Ελλάδα, με την κάλυψη να αυξάνεται διαρκώς. «Karma» από τη Ζυθοποιία Πελοποννήσου Ο Παναγιώτης Θαμνίδης κι ο Παναγιώτης Κορδώσης επέλεξαν να ασχοληθούν επιχει- ρηματικά με την μπίρα και να δημιουργήσουν μια παραγωγική μονάδα στη Νεμέα. Της έδωσαν το όνομα «Ζυθοποιία Πελοποννή- σου» κι έβαλαν δίπλα το διακριτικό εμπορικό σήμα «Karma Beer». Από κοντά κι ο λέων με το γυαλί, μία… μετεξέλιξη της τοπικής μυθο- λογίας, με το θρυλικό λιοντάρι της περιοχής να εμφανίζεται να φορά γυαλιά και να καμα- ρώνει σαν… σταρ του σινεμά. «Θέρος» από το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης Το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2016, με στόχο να παράγει ποιοτικές μπίρες, craft, φρέσκιες κι αφιλτράριστες, εξοικονομώντας ενέργεια και πόρους, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια τόσο για τον επιχει- ρηματία όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης στηρίζε- ται σε μεγάλο βαθμό για τη λειτουργία του και την παρασκευή των προϊόντων του στην ηλι- ακή ενέργεια, με τη βοήθεια της οποίας διαθέτει σήμερα στην αγορά τις ετικέτες «Θέρος», «Γαία» και «Έρεβος». «Χάρμα» από την Κρητική Ζυθοποιία Με τη φιλοδοξία να προσφέρει στους ντό- πιους και τους επισκέπτες της Κρήτης μια φρέσκια μπίρα που έλειπε από την κρητική αγορά, δημιουργήθηκε το 2007 η Κρητική Ζυθοποιία Α.Ε., η οποία κι αποτελεί την πρώτη μικροζυθοποιία στον νομό Χανίων της Κρήτης. Η μπίρα του ζυθοποιείου φέρει την ετικέτα «Χάρμα» και διατίθεται ήδη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Φονιάς» από τη Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης Η Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης είναι μια οικογενειακή – συλλογική προσπάθεια, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την μπίρα και το νησί της Σαμοθράκης. Τα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει στο νησί, αλλά κι εκτός αυτού, την μπίρα «Φονιάς», η οποία είναι φρέσκια και δυναμική, όπως ο μεγαλύτερος καταρράκτης και χεί- μαρρος του νησιού, από τον οποίο πήρε το όνομά της. «Ληθένια» από την Τρικάλων Ζύθος Δύο φίλοι από τα Τρίκαλα, ο Γιώργος κι ο Άρης, θέλησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας την πρώτη τοπική μπίρα στα Τρίκαλα, και κάπως έτσι το 2016 εμφανίστηκε η Τρικάλων Ζύθος. Η τρικαλινή ζυθοποιία έφερε στην τοπική αγορά την μπίρα «Ληθένια», η οποία κι έχει πάρει το όνομά της από τον ποταμό – σήμα κατατεθέν της πόλης, τον Ληθαίο. «Κατσίκα» από τη Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου Τα σκαλιά της Παναγιάς στη Χώρα του νησιού ενέπνευσαν τη Μικροζυθοποιία Φολεγάνδρου για το όνομα «Κατσίκα» που φέρει η ετικέτα της τοπικής μπίρας. Πρόκειται για ένα νέο προϊόν που διατίθεται σε δυο εκδοχές, «Pilsner» και «Pale Ale».
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=