Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 23

vegan Αφιέρωμα Κάπως έτσι δίνεται η δυνατότητα στα καταστήματα λιανικής και για μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αφού η τιμή σπάνια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για αυτή την κατηγορία καταναλωτών, που έχουν συνη- θίσει να πληρώνουν κάτι παραπάνω, για να εξασφαλίσουν την επιθυμητή ποιότητα. Για τον λόγο αυτό, οι χονδρέμποροι των vegan προϊ- όντων φροντίζουν να επεκτείνουν την γκάμα των κωδικών όλο και περισσότερο, διαμορφώνοντας σταδιακά μια υπολογίσιμη εγχώρια αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα εξειδικευ- μένα καταστήματα για τους ακολούθους της χορτοφαγικής και vegan διατροφής είναι ελάχιστα κι εξυπηρετούν ένα πολύ μικρό κομμάτι ζήτησης, αφή- νοντας περιθώριο κέρδους για τον επαγγελματία που θα τοποθετήσει στο κατάστημά του επιλεγμέ- νους κωδικούς. Τα ευεργετικά οφέλη της vegan διατροφής, άλλωστε, φαίνεται με τον καιρό να επη- ρεάζουν και το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, που πλέον αναζητά προϊόντα που θα του εξασφαλίζουν υγεία και μακροζωία. Προωθείται διαρκώς η vegan διατροφή Η Αμερικανική Εταιρεία Διαιτολογίας γνωστοποίησε πρόσφατα την επίσημη θέση της, αναφορικά με τις vegetarian και vegan διατροφικές επιλογές, ενισχύ- οντας την παγκόσμια προώθηση προς την εν λόγω διατροφή. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σχετική έρευνα είναι πως μια τέτοια διατροφή είναι υγιεινή, επαρκής και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών. Υπό αυτό το πρίσμα, μια χορτοφαγική δίαιτα (vegetarian) κρίνεται κατάλ- ληλη για όλες τις ηλικίες κι ιδιαιτερότητες σε έναν πληθυσμό, περιλαμβάνοντας τις περιόδους κύησης, γαλουχίας, προχωρημένης βρεφικής ηλικίας, σχολι- κής ηλικίας κι εφηβείας κι ενδείκνυται ακόμη και για αθλητές. Μάλιστα, η χορτοφαγική διατροφή συνδέε- ται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις. Οι χορτοφάγοι εμφανίζουν χαμηλότερο επίπεδο «κακής» χοληστερόλης (LDL), χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερο ποσοστό υπέρτασης και περιστατικών διαβήτη τύπου 2, απ’ ό,τι οι μη χορτοφάγοι, και τείνουν να έχουν χαμηλό- τερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κρίνεται απαραίτητη η αξιολόγηση της διαιτητικής επάρκειας μιας χορτοφα- γικής δίαιτας, ώστε αυτή να μην οδηγήσει σε βασικές ελλείψεις κι αντίθετα αποτελέσματα. Και, πέραν αυτού, οι ειδικοί υγείας και διατροφής πρέπει να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εκπαί- δευση των χορτοφάγων, όσον αφορά την πηγή συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, την αγορά και προετοιμασία τροφίμων και τις διαιτητικές τροποποι- ήσεις για βέλτιστη χορτοφαγική διατροφή. 75

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=