Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 24
Snacks Αφιέρωμα Γνωστά κι ανερχόμενα brands δίνουν μεγάλο αριθμό επιλογών στους καταναλωτές, αλλά και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. αρχίσει να προσαρμόζονται καλώς ή κακώς στη λογική του «Food to Go», της παγκόσμιας τάσης, δηλαδή, που θέλει τους σύγχρονους ανθρώπους να εξοικονομούν χρόνο ακόμη και στο φαγητό τους. Όπως δείχνουν και τα στοιχεία έρευνας του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λια- νεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), οι Έλληνες καταναλωτές δαπανούν περίπου 6,5 δις ευρώ ετησίως για έτοιμο φαγητό, με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει κατά προσέγγιση 1.500 ευρώ τον χρόνο σε προϊόντα αυτής της κατηγορίας, αφού το 85% του δείγματος δήλωσε ότι αγοράζει φαγητό κατά τη διάρκεια των εξωτερικών του δρα- στηριοτήτων. Εκτός από τον καφέ, που είναι παγι- ωμένη συνήθεια στην καθημερινότητα της πλει- οψηφίας, ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 37%, αγοράζει συστημα- τικά snacks, είτε αλμυρά είτε γλυκά, με αποτέλεσμα η αγορά έτοιμου γεύματος στα σούπερ μάρκετ και στα μικρότερα σημεία λιανικής πώλησης να κερδίζει συνεχώς έδαφος και να ανταγω- νίζεται τα καταστήματα μαζικής εστίασης, που έχουν υποστεί περίπου 40% ύφεση στα χρόνια της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι τα κύρια γεύματα της οικογένειας εξακολουθούν στη χώρα μας να μαγειρεύονται στο σπίτι, τα συμπληρωματικά γεύματα πρωτοστατούν ως επιλογή «δεκατιανού», με τα αλμυρά snacks, τα γλυκά, τα τυποποιημένα σάντουιτς, τα κρουασάν, τα μπισκότα, τις μπάρες δημητριακών και τα αρτοσκευάσματα να αναδεικνύονται βασικοί πυλώνες του λιανεμπορίου τροφίμων. Βασικό κανάλι το μίνι μάρκετ Η αγορά των snacks έχει έρθει λοιπόν για να…μείνει, γεγονός που ευνοεί και τα μίνι μάρκετ και γενικότερα το κανάλι της μικρής λιανικής. Κι αυτό γιατί, όπως σημει- ώθηκε και παραπάνω, ολόκληρη η λογική της πώλησης των snacks εστιάζεται στην ταχύτητα και την ευκολία που προσφέρει στους καταναλωτές. Αποτέλε- σμα, τα καταστήματα της μικρής λιανικής να αποτελούν το βασικό κανάλι πώλησης των συγκεκριμένων προϊό- ντων, προσφέροντας ακριβώς αυτές τις δυνατότητες στους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το ποσοστό των πωλήσεων στα snacks, που αφορά τα μίνι μάρκετ, τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα, ανέρχε- ται ακόμη και στο 60% επί του συνόλου της αγοράς. Πρόκειται, μάλιστα, για προϊόντα σε πολύ μεγάλη γκάμα που δίνουν τη δυνατότητα διαφοροποίησης στο ράφι κάθε καταστήματος, με πολλές επιλογές που μπορούν να ενισχύσουν το περιθώριο κέρδους. Αυτό δε είναι αρκετά υψηλό στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού μπορεί να βάλει κανείς στο κατάστημά του προϊόντα που προσφέρουν ακόμη και κέρδος της τάξης του 50-60%. Οι υγιεινές επιλογές αλλάζουν την αγορά Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, κι ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες, με τους πολίτες-καταναλωτές να αναζητούν διαφορετικά πράγματα σε σχέση με το παρελθόν. Ο γρήγορος κι αγχωτικός ρυθμός της καθημερινότητας και της on the go κατανάλωσης έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και θρεπτικά σνακς, όπως οι μπάρες δημητριακών, αλλά κι αλλαγή παραδοσιακών κωδικών σε προϊόντα με πιο υγιεινά συστατικά. Στο «στόχαστρο» των καταναλωτών «κυρίαρχη» θέση έχουν πάρει η ζάχαρη και το αλάτι, με τη νέα γενιά να ζητάει διαρκώς την ελάττωση ή και εξάλειψή τους από τρόφιμα και ποτά. Σύμφωνα με την DK Consultants, η κύρια κατηγορία στον κλάδο τροφίμων που προωθούν την υγεία και την ευεξία αφορά τα «Better For You/BFY» προϊόντα, αυτά, δηλαδή, τα οποία περιλαμβάνουν μειωμένα λιπαρά, αλάτι κι υδατάνθρακες, πολλές φυτικές ίνες, είναι ολι- κής αλέσεως, δεν έχουν ζάχαρη, βοηθούν στον έλεγχο των θερμίδων ανά μερίδα, είναι ελάχιστα επεξεργα- σμένα, περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μέταλλα κι άλλα θρεπτικά συστατικά. Η αξία των εν λόγω προϊόντων, 52
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=