Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 28

48 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ Αφιέρωμα Κ αθώς η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημι- κές διαστάσεις στον σύγχρονο κόσμο, οι ερευνητές αναζητούν τους παράγοντες που επιδρούν στη συμπεριφορά των ανθρώπων, με αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση αυτής της επικίνδυνης νόσου. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επιδρούν στην αυξητική αυτή τάση: • ο καθιστικός τρόπος ζωής • η εύκολη πρόσβαση κι η αυξημένη δια- θεσιμότητα τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια. Συνεπώς, τρόφιμα με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο και χαμηλή θερμιδική αξία φαίνεται να επιδρούν στην αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτι- κότητα σε λιπαρά, ζάχαρη κι αλάτι, και ταυτόχρονα χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, βιταμί- νες, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η βιομηχανία τροφίμων, γνωρίζοντας την εθι- στική επίδραση της ζάχαρης αλλά και των λιπαρών συστατικών και του αλατιού στα τρόφιμα, ενίσχυε τα προϊόντα της με ζάχαρη, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων. Αντίθετα, πρόσφατα, η τάση στη βιομηχανία τροφίμων έχει αντιστραφεί. Η πιθανή σύνδεση της αυξημένης πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά και της αυξημένης εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη, αλλά και η στροφή των κατα- ναλωτών προς μία πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε θερμίδες και ζάχαρη, έχουν ωθήσει τη βιομηχανία τρο- φίμων σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών γλυκιάς γεύσης, με χαμηλή θερμιδική αξία, όπως είναι τα γλυ- καντικά χωρίς θερμίδες. Και παρότι τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας είναι αντικρουόμενα, όσον αφορά την αιτιολογική σχέση μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και της εμφάνισης παχυσαρκίας, φαίνεται ότι αρκετές μελέτες συνδέουν την αυξημένη πρόσληψη αναψυκτικών και ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη με το αυξημένο σωματικό βάρος. Το γεγονός αυτό, σε συν- δυασμό με το γεγονός ότι η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη υποδεικνύει έναν γενι- κότερα ανθυγιεινό τρόπο ζωής, έχει υποκινήσει εθνικές κι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με στόχο την άσκηση πιέσεων στη βιομηχανία τροφίμων για μείωση του περιεχομένου των προϊό- ντων σε ζάχαρη κι άλλα πρόσθετα. Σε αυτή τη βάση, αναδείχτηκαν τα προϊόντα που είναι χαμηλά σε ζάχαρη ή χωρίς καθόλου πρό- σθετη ζάχαρη (sugar free). Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η αποφυγή τροφίμων, ροφημάτων κι αναψυκτικών πλούσιων σε ζάχαρη αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική μείωσης των προ- σλαμβανόμενων θερμίδων, ειδικά για τα άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος είτε για λόγους υγείας είτε για την εμφάνισή τους. Η σύγχρονη τάση επιτάσσει στροφή προς λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι τον 20ό αιώνα, ειδικά στη Μεσόγειο, βιώσαμε τη μεταστροφή από μια δίαιτα πλούσια σε ανεπεξέργαστα τρόφιμα φυτικής προέλευ- σης, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προς μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζωικά λιπαρά και ζάχαρη. Πλέον, στον δυτικό κόσμο, βιώνουμε νέα μετά- βαση προς μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη, ζωικά λιπαρά και λιγότερο επεξεργασμένες τροφές. Άρθρο της Σοφίας Ελευθερίου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή Αναδεικνύονται πια τα προϊόντα που είναι χαμηλά σε ζάχαρη ή sugar free «Βιώνουμε νέα μετάβαση προς μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη, ζωικά λιπαρά και λιγότερο επεξεργασμένες τροφές».

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=