Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 33
66 μικροί παραγωγοί Μ.Μ.: Πόσο εύκολο είναι για μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση να αντεπεξέλθει στην ελληνική αγορά και ποια τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα; Φ.Π.: Τα εμπόδια είναι πολλά κι αφορούν τόσο ζητήματα φορολογίας και γραφειοκρατίας, που απασχολούν και κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα, όσο και ζητήματα σχετικά με τη νησιωτικότητα και τη θαλάσσια μεταφορά των εμπορευμάτων. Το δεύτερο ζήτημα μάλιστα είναι που αυξάνει κατά πολύ το κοστολόγιο των α’ υλών μας, κατά συνέπεια και του τελικού προϊόντος, και καθιστά πιο πολύπλοκο τον συντονισμό των παραδόσεων των παραγγελιών. Ωστόσο, πιστεύουμε πως μια επιχείρηση που παράγει ένα σταθερό ποιοτικό προϊόν και το επικοι- νωνεί σωστά στο ανάλογο καταναλωτικό κοινό μπορεί να αποκτήσει σταθερούς καταναλωτές, οι οποίοι στην πορεία θα γίνουν σύμμαχοί της και θα συντελέσουν στη διάδοση των γεύσεών της . Μ.Μ.: Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις πωλή- σεις σας θετικά ή αρνητικά; Φ.Π.: Η κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πρωτόγνωρη, και σε καμία περίπτωση συνηθισμένη, και δεν μπορεί να οδηγήσει την καθημερινότητα των επιχει- ρήσεων σε μία κανονικότητα. Ως επιχείρηση που ασχολείται με τρόφιμα που αποτελούν είδη πρώτης ανά- γκης, όπως το ψωμί, το παξιμάδι και το αλεύρι, δεν info point Μια επιχείρηση που παράγει ένα σταθερό ποιοτικό προϊόν και το επικοινωνεί σωστά στο ανάλογο καταναλωτικό κοινό μπορεί να αποκτήσει και σταθερούς καταναλωτές. σημειώσαμε πτώση στις πωλήσεις μας, ωστόσο παρατη- ρήσαμε αστάθεια, δηλαδή υπήρξε ξαφνική αύξηση στη ζήτηση των προϊόντων κι έπειτα κατακόρυφη μείωση. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής ενώ παράλληλα δημιουργούν αστάθεια στην οργάνωση της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις μας στο τέλος του έτους έκλεισαν με θετικό πρόσημο +5%, σε σχέση με πέρυσι. Μ.Μ.: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας; Φ.Π.: Προτεραιότητά μας είναι η βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών μας διαδικασιών, προκειμένου να είναι ακόμη πιο συμβατές με την όλη προσπάθειά μας για σεβασμό στο περιβάλλον και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Στο ίδιο πλαίσιο αλλά στο χώρο της μεταποίη- σης έχουμε συνεργασία με το ΤΕΤΔ τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο και μαζί ερευνούμε τη διαδικασία αξιοποίησης παραπροϊόντων της βιοτεχνίας του νησιού, με στόχο την παραγωγή κράκερ με ισχυρι- σμό υγείας. Έπειτα, επενδύουμε στη βελτιστοποίηση της ήδη ολοκληρωμένης διαχείρισης των πρώτων υλών που έχουμε, με τη δημιουργία ενός νέου μύλου υψηλών προδιαγραφών στο νησί της Λήμνου. Έτσι, θα βελτιώσουμε την ποιότητα των παραγόμενων αλεύ- ρων ενώ παράλληλα θα μειώσουμε και το ενεργειακό μας αποτύ- πωμα. Μ Η εταιρεία συνεργάζεται με μια ομάδα αγροτών, οι οποίοι στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας καλλιεργούν γι’αυτή τις ποικιλίες σιτηρών που τους υποδεικνύει. Είστε μικρός παραγωγός κι επιθυμείτε να παρουσιάσουμε την εταιρεία και τα προϊόντα σας; Στείλτε μας e-mail στο editors@minimarketmag.gr
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=