Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 35

θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η υψηλή πρό- σληψη νατρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, με χρόνιες ηπατικές νόσους και τον γαστρικό καρκίνο. Ο ΠΟΥ συνιστά να περιορίζεται η κατανάλωση αλα- τιού σε λιγότερα από 5 γραμμάρια καθημερινά, δηλαδή σε λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου. Ο παγκόσμιος στόχος που είχε θέσει το 2013 ήταν να μειωθεί κατά 30% η μέση πρόσληψη αλατιού από τους ανθρώπους ως το 2025, όμως «ο κόσμος δεν είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού» . Τρόφιμα με λιγότερο αλάτι προτείνει και ο ΕΦΕΤ στην Ελλάδα Προς την ίδια κατεύθυνση έχει κινηθεί και ο Ενι- αίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα, ο οποίος έχει προβάλει όλα αυτά τα χρόνια τις συστά- σεις του ΠΟΥ, αναφέροντας και σχετικά στοιχεία για τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η κατανάλωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι υψηλή, ενώ ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι και διπλάσια του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Την τελευταία δεκαετία, ο ΕΦΕΤ έχει προβεί σε διά- φορες δράσεις ευαισθητοποίησης, τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και μεμονωμένων πληθυσμιακών ομάδων για την αναγκαιότητα της μείωσης αλατιού (σποτ στο μετρό Αττικής, ημερίδα αποκλειστικά για τη μείωση αλατιού, διαλέξεις σε σχολεία της χώρας κ.λπ. ), ενώ έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργα- σίας τόσο με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας όσο και με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, με στόχο τη μείωση της περιεκτικότητας αλατιού στα γεύματα και στο ψωμί, αντίστοιχα. Όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μείωση αλατιού στα τρόφιμα είναι εφικτή και αποτελεί μία από τις πιο οικονομικά συμφέ- ρουσες δράσεις για τη δημόσια υγεία. Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτούνται ευαισθητοποίηση και δράσεις, τόσο από τη βιομηχανία τροφίμων και τους υπευθύνους μαζικής εστίασης όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές. Σοφία Ελευθερίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Το αλάτι στα τρόφιμα Το μαγειρικό αλάτι είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από νάτριο (Na) και κατά 60% από χλώριο (Cl). Το νάτριο είναι το στοιχείο εκείνο που ενοχοποιείται για την υπέρταση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια ημερησίως για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι ακόμη μικρότερες. Τα 5 γραμμάρια ισοδυναμούν περίπου με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που περιέχεται στα τρόφιμα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ενισχυμένη κατανάλωση αλα- τιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ ακόμη και η ήπια μείωση της κατανάλωσής του συμβάλλει σημαντικά στην ελάττωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και εγκε- φαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν φυσιολογική πίεση. Επιπλέον, μία δίαιτα υψηλή σε αλάτι φαίνεται, σε επιστημονικές μελέτες, να σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας. Ποιες είναι οι κρυφές πηγές αλατιού; Εκτός από το επιτραπέζιο, υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν κρυμμένο αλάτι. Μελέτες σε ευρωπαϊκά κράτη έχουν δείξει ότι το 70-75% του προσλαμβανόμενου νατρίου προέρχεται από επεξεργα- σμένα τρόφιμα και από τα γεύματα εκτός σπιτιού, μόνο το 10-15% από φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές και το υπόλοιπο 10-15% από την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια μαγειρέματος και στο τραπέζι. Μια πιο ρεαλιστική σύσταση από παγκόσμιους οργανισμούς και εθνικές αρχές είναι τα 5-6 γρ. αλατιού την ημέρα. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΕΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΛΑΤΙΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΟΥ Περιεκτικότητα σε νάτριο/αλάτι ανά 100 γρ. τροφίμου ΥΨΗΛΟ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ > 0,6 γρ. νατρίου ή 1,5 γρ. αλατιού ΜΕΤΡΙΟ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ < 0,6 γρ. νατρίου ή 1,5 γρ. αλατιού > 0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού ΧΑΜΗΛΟ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ < 0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ <0,04 γρ. νατρίου ή 0,1 γρ. αλατιού ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΕ ΝΑΤΡΙΟ <0,005 γρ. νατρίου ή 0,01 γρ. αλατιού ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΛΑΤΙ Έτοιμες σούπες Αρτοσκευάσματα Αλλαντικά Κονσέρβες Τυριά σε άλμη Καπνιστά-παστά Τουρσιά (π.χ. ελιές) Προϊόντα με γλουταμινικό νάτριο Έτοιμες σάλτσες Σόγια & σος τεριγιάκι info point ρεπορτάζ 38

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=