Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 37

XΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ Αφιέρωμα Η «σφραγίδα» χωρίς γλουτένη κάνει τη διαφορά Οι καταναλωτές και στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που αγοράζουν από το ράφι και ειδικά στα τρόφιμα που αφορούν την υγιεινή διατροφή που έχουν επιλέξει. Η πιστοποίησή τους θεωρείται έτσι απαραίτητη και μπορεί να κάνει τη διαφορά στις πωλήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει αρκετά προϊόντα αμφιβόλου προελεύσεως, που έχουν ανησυ- χήσει τους καταναλωτές. Όσον αφορά τη γλουτένη, πρόσφατα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακάλεσε από τα ράφια έναν κωδικό «ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ – ΤΥΡΙ», χαρακτηρίζοντας το προϊόν «μη κανονικό και μη ασφαλές διότι περιέχει γλουτένη, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία ενός ή περισσοτέ- ρων δημητριακών με γλουτένη, ενώ στον κατάλογο των συστατικών δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα εν λόγω δημητριακά». Για τον λόγο αυτό, θεωρείται απαραίτητη η προσοχή στις πιστοποιήσεις των σχετικών προϊόντων. Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως, η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης – ΕΕΚ (Hellenic Coeliac Society - HCS) εξασφάλισε πρόσφατα το δικαίωμα έκδοσης αδειών για τη χρήση του CGT (cross grain trademark – εμπορικό σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ) από εταιρείες τροφίμων των οποίων τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Ελλάδα. Η ΕΕΚ έχει ξεκινήσει την έκδοση αδειών για προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ελλάδα μαζί με τους συνεργάτες της και οι άδειες θα καλύψουν όλες τις πωλήσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕΚ να βελτιώσει την προσφορά ασφαλών τροφίμων, για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη στην Ελλάδα, να παρέχει έγκυρες πληροφορίες στους παραγωγούς τροφίμων σχετικά με τον τρόπο παραγωγής προϊόντων «χωρίς γλουτένη» και να καταπολεμήσει την παραπληροφό- ρηση και την κατάχρηση λογότυπων χωρίς γλουτένη στην Ελλάδα. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα έδειξαν άλλωστε ότι το 78% των πασχόντων καταναλωτών εμπιστεύεται περισσότερο ένα προϊόν χωρίς γλουτένη όταν φέρει το εμπορικό σήμα CGT και όχι μόνο έναν ισχυρισμό «χωρίς γλουτένη». Επενδύουν στα gluten-free κορυφαία brands Η ανοδική τροχιά που ακολουθεί η ζήτηση και οι πωλή- σεις στα προϊόντα χωρίς γλουτένη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι πλήθος μεγάλων επιχειρήσεων και κορυφαία brands στην ελληνική αγορά επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βιομηχανίες ζυμαρικών, όπως η ΗΛΙΟΣ και η Eurimac, εταιρείες καλλυντικών, όπως η Septona, σοκολατοποιίες, όπως η ΙΟΝ, αλλά και πολλά ακόμη κορυφαία brands, όπως η Hellmann’s, έχουν προχωρήσει τον τελευταίο καιρό σε νέα λανσαρί- 58 Η κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη) αποτελεί μια πάθηση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από τη γλου- τένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη εκδηλώνουν μια σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά μπορούν να ανακάμψουν πλήρως, τηρώντας αυστηρά για όλη τους τη ζωή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Για την αντιμετώπισή της, λοιπόν, η υιοθέτηση μιας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη αποτελεί προς το παρόν τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, καθώς επιτρέπει στο λεπτό έντερο να αναρρώσει πλήρως από τις αρνητικές επιδράσεις της. Η συγκεκριμένη δίαιτα συνιστά αυστηρή δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν περιέ- χουν καθόλου γλουτένη. Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη: Προφανείς πηγές γλουτένης είναι το ψωμί, τα δημητριακά πρωι- νού, τα ζυμαρικά, τα παξιμάδια, οι φρυγανιές, τα κράκερς, τα κριτσίνια, η πίτσα, τα κέικ και τα μπισκότα. Τα τρόφιμα αυτά στη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης αποκλείονται πλήρως. Ωστόσο, καθώς η γλουτένη, χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή διάφο- ρων άλλων τροφίμων, όπως προϊόντων κρέατος, αλλαντικών, κύβων, σε σούπες και σάλτσες, κατά την τήρηση της δίαιτας ελεύ- θερης γλουτένης θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι το τρόφιμο δεν περιέχει γλουτένη. Η κατανάλωση προϊόντων που πωλού- νται χύμα θα πρέπει να αποφεύγεται. Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη: Τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης από τη φύση τους είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι πατάτες, το ρύζι, το καλαμπόκι, η κινόα και το φαγόπυρο. Τα τρό- φιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από τα άτομα με κοιλιοκάκη. Πλέον, διατίθενται στην αγορά και ειδικά τρόφιμα, παρασκευασμένα χωρίς γλουτένη, των οποίων η ποικιλία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η κοιλιοκάκη και η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης Της Σοφίας Ελευθερίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος info point

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=