Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 38

Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν ταυτιστεί, άλλωστε, με την υγιεινή διατροφή και δεν είναι τυχαίο ότι σε ποσοστό 82% οι καταναλωτές τόνισαν ότι προτιμούν τα εν λόγω τρόφιμα για λόγους υγείας, με τη γεύση να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό μόλις 38%. Τι είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν «κατακλύσει» τα τελευταία χρόνια την αγορά και υπάρχουν πια στα ράφια όλων των καταστημάτων, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τη μικρή λιανική και τα περίπτερα. Τι είναι, όμως, η ολική άλεση; Πρόκειται για τη μέθοδο παρασκευής της τροφής κατά την οποία ο καρπός του φυτού (συνήθως δημητριακό) αλέθεται ολόκληρος, χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού, που αποκαλείται και πίτουρο. Αλεύρι μπορεί να παραχθεί από όλους σχεδόν τους καρπούς, αλλά συνήθως γίνεται με δημητριακά και κυρίως από σιτάρι. Τα τελευταία χρό- νια, όμως, αυξάνεται και το αλεύρι από σίκαλη, βρώμη, κριθάρι και άλλα δημητριακά, ακόμη και από φαγόπυρο, ρεβύθια και άλλους σπόρους που δεν ανήκουν στα δημητριακά. Ολικής αλέσεως δεν εννοούμε λοιπόν έναν σπόρο, αλλά την επεξεργασία του. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, στα προϊόντα ολικής άλεσης το αλεύρι που χρησι- μοποιείται για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός των δημητρια- κών (και των καρπών γενικότερα) είναι χρήσιμος γιατί θεωρείται πολύ πλούσιος σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε φυτικές ίνες. Ολική άλεση για υγιεινή διατροφή Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν καθιερωθεί στην αγορά, διότι συνδέονται με την υγιεινή διατροφή. Έρευνα του New Nutrition Business στη Βρετανία έδειξε ότι το 61% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι επι- λογές δημητριακών ολικής αλέσεως ήταν καλές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μόνο το 4,5% ότι είναι επιβλαβή. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μόνο τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στο μυαλό των καταναλωτών, με 83%, 78% και 69%, αντίστοιχα. Την άποψη των καταναλωτών επιβεβαιώνουν όμως και οι σχετικές έρευνες για τα οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης στη διατροφή των ανθρώπων. Επιστη- μονικές μελέτες έδειξαν ότι το γκρουπ που έτρωγε τα περισσό- τερα ολικής άλεσης προϊόντα, εν συγκρίσει με εκείνο που κατανάλωνε τα λιγότερα, μείωσε το επίπεδο θνησι- μότητας κατά 16%. Είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι φυτικές ίνες που διαθέτουν τα προϊόντα ολικής άλε- σης, έχουν πολύ σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγει- ακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Ο βιταμίνες που περιέχο- νται στον φλοιό των καρπών είναι επίσης σημαντικές και οι σπουδαιότερες στα δημητριακά είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με την υγεία ποι- κιλοτρόπως. Πρώτη επιλογή για τους νεαρούς καταναλωτές στην Ελλάδα Τα στοιχεία δείχνουν ευρεία κατανάλωση των προϊό- ντων ολικής άλεσης και στην Ελλάδα, με τα ποσοστά να κινούνται ανοδικά και να αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους, τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό, γιατί οι νέοι καταναλωτές είναι αυτοί που τα έχουν αναδείξει σε κορυφαία επιλογή και στη χώρα μας. Όπως προέκυψε από δειγματοληπτική Έρευνα Υγείας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων ηλικίας 15 ετών και άνω, η συχνότητα κατα- νάλωσης μη επεξεργασμένων δημητριακών (όπως Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το γκρουπ που έτρωγε τα περισσότερα ολικής άλεσης προϊόντα μείωσε το επίπεδο θνησιμότητας κατά 16%. προϊοντα ολικησ αλεσησ Αφιέρωμα 45 Κωδικούς ολικής άλεσης έχουν προσθέ- σει στο προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο, ακόμη και τα κορυφαία brand της αγοράς.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=