Page 46 - Τουριστική Αγορά τ. 254

46
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
AΦΙΕΡΩΜΑ
Η
περιφέρεια, ο ΕΟΤ και οι
πρόεδροι των ενώσεων ξε-
νοδοχείων της Κρήτης μιλά-
νε για τη φετινή τουριστική
περίοδο. Τα θετικά αποτελέ-
σματα που όλα δείχνουν ότι
θα υπάρξουν, απαιτούν την παροχή άριστων
υπηρεσιών αλλά και σωστή τιμολογιακή πολι-
τική, για να υπάρξει συνέχεια. Οι υποδομές,
όπως το αεροδρόμιο, η καλή κατάσταση των
δρόμων, η καθαριότητα και η σωστή συμπε-
ριφορά απέναντι στους επισκέπτες αποτε-
λούν μη διαπραγματεύσιμες συνθήκες για
αναπτυξιακή πορεία.
Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης
Κρήτης
Όπως διευκρινίζει ο κ. Αρναουτάκης, ο
τουρισμός, εκτός από θετικά σχόλια όσον
αφορά στη συμβολή του στην ανάπτυξη μίας
περιοχής, έχει ανάγκη κυρίως από έμπρα-
κτες αποδείξεις και αποφάσεις με περιεχό-
μενο το σεβασμό και την οργάνωση που
απαιτείται από τις συνθήκες να έχει.
Σεβασμός σημαίνει, μεταξύ άλλων, να τε-
θούν όλες εκείνες οι παράμετροι που τον
προφυλάσσουν, τον ενδυναμώνουν, τον εκ-
συγχρονίζουν, που τον κάνουν να είναι πιο
ανταγωνιστικός.
Οργάνωση σημαίνει να του παραχωρηθούν
όλα εκείνα τα «εργαλεία», η τεχνογνωσία και
οι πόροι προκειμένου να του διασφαλίσουν
σύγχρονους και αποτελεσματικούς όρους
λειτουργίας.
Έχοντας ως αφετηρία τις παραπάνω προ-
σεγγίσεις και με επίκεντρο τον εκσυγχρονι-
σμό, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό
του κρητικού τουρισμού, η Περιφέρεια Κρή-
της εστιάζει τις προσπάθειές της στους ακό-
λουθους στόχους:
1.
Δημιουργία μίας ξεκάθαρης ταυτότητας
για την Κρήτη, αξιοποιώντας τον τεράστιο
φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει
το νησί, μία ταυτότητα που να αναγνωρίζεται
διεθνώς και να επιλέγεται συνειδητά γι’ αυ-
τήν ακριβώς.
2.
Σύγχρονη στρατηγική προβολής-διαφή-
μισης για τον κρητικό τουρισμό, με επαγγελ-
ματικούς όρους, διαμορφωμένη με δράσεις,
χρονοδιαγράμματα και διασφαλισμένους πό-
ρους (η Περιφέρεια ξεκινά άμεσα τους σχε-
τικούς διαγωνισμούς υλοποίησης).
3.
Σύνδεση του τουριστικού τομέα με τον
πρωτογενή, με την αξιοποίηση των τοπικών
προϊόντων και τη σύνδεση με τη γαστρονομι-
κή κληρονομιά της Κρήτης (η Περιφέρεια
έχει προχωρήσει στη δημιουργία σημάτων
Κρητικής Κουζίνας, πιστοποίησης ξενοδοχει-
ακών χώρων εστίασης, πιστοποίησης κρητι-
κών προϊόντων, σήμα για τα κρασιά κ.λπ.).
4.
Σταδιακά μετάλλαξη του κρητικού του-
ρισμού από τουρισμό βασισμένο στον ήλιο
και τη θάλασσα, σε μία πολύμορφη τουριστι-
κή πρόταση, όπου οι άνθρωποι, η ενδοχώρα,
οι τρόποι διαβίωσης και παραγωγής, τα ήθη
και έθιμα, καθώς και η φιλόξενη διάθεση των
Κρητικών θα κατέχουν κεντρική θέση.
Στην εποχή της κρίσης θεωρούμε πως ο
τουρισμός για το νησί αποτελεί το σημαντικό-
τερο σημείο αναφοράς για άμεσες απαντή-
σεις σε θέματα απασχόλησης και δημιουρ-
γίας εισοδημάτων. Αυτή η διαπίστωση υπο-
γραμμίζει με τον πιο άμεσο τρόπο τις τερά-
στιες ευθύνες που έχουμε ως διοίκηση του
τόπου μας για τις ενέργειες και τις αποφά-
σεις που πρέπει να παίρνουμε. Βεβαίως, ο
κρητικός τουρισμός δεν είναι υπόθεση μόνο
της Περιφέρειας. Αφορά σε όλη την κρητική
κοινωνία και στα επιμέρους τμήματα που τη
συνθέτουν, τα οποία με τη στάση τους θα
πρέπει να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση
των τυχόν κινδύνων, καθώς και στη μεγιστο-
ποίηση των ωφελειών και της προστιθέμενης
αξίας.
Η Κρήτη είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός της
χώρας και το ετήσιο αφιέρωμα που φιλοξενεί το
περιοδικό έχει καθιερωθεί να γίνεται στην αρχή της
τουριστικής περιόδου. Το αφιέρωμα θα επιχειρήσει να
αποσαφηνίσει τα θετικά μηνύματα από τις αγορές και να
εστιάσει στα προβλήματα που απαιτούν άμεσα λύση.
Κρήτη μου,
όμορφο νησί
ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑ