Page 9 - Τουριστική Αγορά τ. 255

9
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
πρωτογενούς τομέα με προϊόντα υψηλής
ποιότητας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει
ένα σαφέστατο συγκριτικό πλεονέκτημα και
μία σημαντική πηγή πόρων για τον τουρισμό
και για την τοπική οικονομία του γενικότερα.
Τι είναι το πρόγραμμα που φέρει την
ονομασία «Ελληνικό Πρωινό»;
Είναι μία προσπάθεια του ΞΕΕ που απο-
σκοπεί στο να εντάξει στις υπηρεσίες των
ξενοδοχείων την ελληνική γαστρονομία, σε
ό,τι αφορά το πρωινό. Το γεύμα επεκτείνε-
ται και σε εστιατόρια και σε ουζάδικα.
Ποια είναι η φιλοσοφία του συγκεκριμέ-
νου προγράμματος;
Το σκεπτικό μας είναι να εμπλουτίσουμε
το πρωινό με προϊόντα του κάθε τόπου. Θέ-
λουμε η πρωινή εμπειρία του κάθε ξένου
επισκέπτη να έχει σχέση με την Ελλάδα. Μι-
λάμε για τα νούμερα των αφίξεων. Πρέπει
κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε για το πό-
ση... Ελλάδα παίρνουν μαζί τους οι άνθρωποι
που έρχονται για διακοπές.
Στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελ-
λάδος σχεδιάσαμε το «Ελληνικό Πρωινό» και
κυρίως στηρίξαμε την υλοποίησή του. Αφιε-
ρώσαμε τα τρία πρώτα χρόνια στο κτίσιμο
του προγράμματος και στην ανάπτυξή του
στο εσωτερικό της χώρας, ενώ από τον επό-
μενο χρόνο η στρατηγική επιλογή μας είναι
να απευθυνθούμε στο διεθνές κοινό, μέσω
της παρουσίας και προβολής του «Ελληνικού
Πρωινού» σε 8 τουλάχιστον διεθνείς τουρι-
στικές εκθέσεις.
Το γεγονός πως το σήμα του «Ελληνικού
Πρωινού» είναι πλέον ένα αναγνωρίσιμο
brand που προσδίδει αξία στα ξενοδοχεία
που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπογραμ-
μίζει ακριβώς αυτή τη μεγάλη αλήθεια που
οφείλουμε να έχουμε όλοι ως κυρίαρχη στα-
θερά σκέψης και νοοτροπίας: πως μόνο η
Ποιότητα και η Αριστεία είναι τα σωστά κλει-
διά για να ξεκλειδώσουμε προοπτικές και
δυνατότητες τόσο για τον ελληνικό τουρισμό
όσο και για την ανάπτυξη της εθνικής οικονο-
μίας γενικότερα.
Το «Ελληνικό Πρωινό» κατάφερε μέσα
στο σύντομο χρονικό διάστημα της εφαρμο-
γής του να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στον ελ-
ληνικό τουρισμό και στα αγνά και μοναδικά
προϊόντα της ελληνικής γης.
Δύο είναι βασικοί άξονες ωφέλειας
από την εφαρμογή του προγράμματος
«
Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία.
1.
Πρώτον, το «Ελληνικό Πρωινό» θα απο-
φέρει μετρήσιμα κέρδη για τα ελληνικά ξε-
νοδοχεία και την οικονομία μας γενικότερα.
Αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ελκυ-
στικότητα των ξενοδοχείων που συμμετέ-
χουν στο πρόγραμμα, δίνοντας σε αυτά άλ-
λο ένα εργαλείο marketing για την προβολή
των ξενοδοχείων αυτών.
Παράλληλα, τα ξενοδοχεία που θα συμμε-
τέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να απο-
λαύσουν μια επιπλέον προστιθέμενη προβο-
λή που θα προκύψει από τις δράσεις προβο-
λής του «Ελληνικού Πρωινού» στις διεθνείς
τουριστικές εκθέσεις.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίο-
δο, ήταν και είναι στρατηγική απόφαση της
Διοίκησης του ΞΕΕ να αναλαμβάνουμε
πρωτοβουλίες που θα έχουν άμεσα οφέλη,
αφενός στην επιχειρηματική ενημέρωση
και αφετέρου στα ίδια τα ταμεία των χειμα-
ζόμενων από την κρίση μελών μας Ελλήνων
ξενοδόχων.
2.
Δεύτερον, σε μια εποχή που ο παγκό-
σμιος τουρισμός κινείται πάνω στις ράγες
της μοναδικότητας της τουριστικής εμπει-
ρίας και η τουριστική ανταγωνιστικότητα εί-
ναι συνυφασμένη με τον υψηλό βαθμό δια-
φοροποίησης, το «Ελληνικό Πρωινό», ίσως
το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ελ-
ληνικής γαστρονομίας, εμπλουτίζει σημαντι-
κά τις διαστάσεις του ελληνικού τουριστικού
προϊόντος και απαντάει με όρους ποιότητας
στο μεγάλο ζητούμενο, που είναι η παροχή
στον επισκέπτη εμπειριών με χαρακτήρα
μοναδικότητας.
Στην εκδήλωση τιμητικών διακρίσεων του
«
Ελληνικού Πρωινού» παρέστησαν η υπουρ-
γός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ο
υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Αθα-
νάσιος Τσαυτάρης και ο ΓΓ του Υπουργείου
Τουρισμού κύριος Αναστάσιος Λιάσκος.
Γ. Πίττας
Ε. Κωνσταντινίδoυ
Γ. Τσακίρης
Μ. Μανούσος
Ο. Κεφαλογιάννη
Α. Σμπώκου
Ο. Κεφαλογιάννη
Χ. Δουγέκου
Ο. Κεφαλογιάννη