Page 83 - Τουριστική Αγορά τ. 260

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρή-
της, Σταύρος Αρναουτάκης: «πρόκειται για
ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο και η
περιφέρεια αποδεικνύει για μία ακόμη φορά
ότι συνεργάζεται με τα ερευνητικά και επι-
στημονικά ιδρύματα της Κρήτης, με το ΙΤΕ,
με τους εξαίρετους επιστήμονές του, και εί-
μαστε υπερήφανοι για αυτό».
Επίσης, τόνισε ότι: «Υποχρέωσή μας είναι
να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.
πρόκειται για ένα εργαστήριο που θα προ-
σφέρει πάρα πολλά στην επιστήμη. Χαιρόμα-
στε που θα συνεργαστούμε για άλλη μία φο-
ρά με τους επιστήμονες, τους αρχαιολόγους,
με το ΙΤΕ. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι
το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντι-
κές ανακοινώσεις για περαιτέρω συνεργα-
σία με τα ερευνητικά και επιστημονικά μας
ιδρύματα ενόψει και της νέας προγραμματι-
κής περιόδου 2014-2020».
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής
Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Νε-
κτάριος Ταβερναράκης, ευχαρίστησε την
περιφέρεια για τη στήριξη και τη χρηματο-
δότηση του έργου. «Το επιστημονικό έργο
που αναλαμβάνουμε είναι εξαιρετικά σημα-
ντικό και θα γίνει έρευνα αιχμής η οποία “πα-
ντρεύει” τον πολιτισμό και τις θετικές επιστή-
μες» είπε ο κ. Ταβερναράκης.
Από την πλευρά του ο ερευνητής του Ινστι-
τούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολο-
γίας στο ΙΤΕ, Δημήτρης Καφετζόπουλος, επι-
σήμανε: «Αυτή η επιστημονική δραστηριότη-
τα θα επιτρέψει στο να συλλέξουμε νέα στοι-
χεία που θα ρίξουν “φως” στην προσέλευση
και στην καταγωγή του πληθυσμού, όχι μόνο
του δικού μας αλλά όλης της Ελλάδας, και να
συνδέσουμε μία τέτοια πρωτοβουλία με μία
αντίστοιχη μεγάλη ευρωπαϊκή κίνηση, η
οποία αποβλέπει ακριβώς στο να συσταθεί
σε πανευρωπαϊκό δίκτυο με τέτοια ευρωπαϊ-
κή υποδομή. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά
συστήνεται εξειδικευμένο εργαστήρι για την
ανάλυση αρχαίου DNA. Δυστυχώς αυτό που
βλέπαμε είναι τα δείγματα από την πλούσια
αρχαιολογική έρευνα που γίνεται στη χώρα
μας να φεύγουν στο εξωτερικό και να γίνο-
νται οι αναλύσεις, κάτι το οποίο κόστιζε και
σε χρήμα αλλά και σε φήμη για τα Ελληνικά
Ιδρύματα. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε
γρήγορα και το εργαστήριο θα είναι πλήρως
λειτουργικό μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάνο-
ντας αυτές τις αναλύσεις μπορούμε να μά-
θουμε, για παράδειγμα, ποιες αρρώστιες εί-
χαν οι πρόγονοί μας, να βρούμε παθογονικά
προβλήματα, την καταγωγή πληθυσμών, τη
σύνθεση πληθυσμών πόλεων κ.ά. Έτσι αυτή η
σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει ένα σημαντικό
παράθυρο στο παρελθόν».
Η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Αθανασία
Κάντα υπογράμμισε ότι «το εργαστήριο αυτό
το σχεδιάζαμε τα τελευταία χρόνια και χαί-
ρομαι ιδιαίτερα που ήρθε το πλήρωμα του
χρόνου και θα γίνει.
Ήταν κάτι που πραγματικά χρειαζόταν για-
τί δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Μπορούμε να
συμπληρώσουμε πολύ σοβαρά την έρευνά
μας όχι μόνο με το ανθρώπινο DNA, εγώ ευ-
ελπιστώ και με το DNA ζώων, ακόμα και των
σπόρων, γιατί έτσι θα πάρουμε περισσότε-
ρες πληροφορίες. Έχουμε πάρα πολλά υλι-
κά-δείγματα από όλη την Ελλάδα και μόλις γί-
νει το εργαστήριο, ευελπιστώ ότι θα έχουμε
άφθονη προσέλευση». Η κα Κάντα πρόσθεσε
ότι θα επιθυμούσε να αναλύσει δείγμα από
το νεολιθικό νεκροταφείο του Αποσελέμη,
αλλά και κάποια οστά βοοειδών από νεολιθι-
κό σπήλαιο της Σητείας.
Mount Athos Area Kouzina 2014
Τέσσερις Γάλλοι εκπρόσωποι Τύπου έζη-
σαν τη γαστρονομική εμπειρία της εβδομα-
διαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos
Area Kouzina 2014 με τίτλο «Mediterranean
Gourmet».
Έξι chef παρουσίασαν πιάτα και μενού
με έμπνευση από την κουζίνα της Νότιας
Γαλλίας, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.
Οινο-δοκιμές, μεσογειακά μενού με
έμπνευση από την κουζίνα της Νότιας Γαλ-
λίας, μαθήματα γαλλικής μαγειρικής και ζα-
χαροπλαστικής, μενού υψηλών απαιτήσεων
και gourmet δημιουργίες επιπέδου ήταν τα
κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδο-
μάδας του Mount Athos Area Kouzina 2014,
η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή
της Ουρανούπολης από τις 9 μέχρι και τις
15
Ιουνίου 2014.
Κατά τη διάρκειά της, τέσσερις Γάλλοι
εκπρόσωποι Τύπου, συνοδευόμενοι από
τους chef Ντίνα Νικολάου και Jean Marie
Hoffman (της Γαλλικής πρεσβείας στην
Αθήνα) ξεναγήθηκαν εντός και περιμετρικά
της Αθωνικής πολιτείας και της αριστοτελι-
κής γης, αποκομίζοντας άριστες εντυπώ-
σεις.
Δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε
διάφορα εκλεκτά εστιατόρια στα ξενοδο-
χεία της περιοχής, ανάμεσα στα οποία το
Eagles Palace Hotel & Spa, όπου οι γευστι-
κές δοκιμές των οίνων του «Κτήματος
Claudia παπαγιάννη» και «Μετόχι Χρωμί-
τσα» της Ιεράς Μονής Αγίου παντελεήμο-
νος Αγίου Όρους έδωσαν τη δυνατότητα
ποιοτικών παρουσιάσεων. Σε συνεργασία
με τον Γιάννη Καρρά, δημιούργησαν ένα
εξαίρετο μενού τριών πιάτων, με τίτλο «Με
λάδι και ελιά της Μεσογείου», το οποίο προ-
σφέρθηκε στο «restaurant Skites» του
«
Skites Bungalows» και κατέπληξε τους Ευ-
ρωπαίους συνδαιτυμόνες.
Ιδιαίτερο ήταν όμως και το μενού των
Kritikos Gallery & Restaurants, όπως προ-
σφέρθηκε στους Γάλλους εκπροσώπους Τύ-
που, οι οποίοι έπλεξαν το εγκώμιο στο chef
Γιάννη Κρητικό. Η γιορτή έκλεισε με μία λα-
μπρή τελετή απονομής των 52 βραβείων
ποιότητας στις επιχειρήσεις/πρόσωπα/φο-
ρείς/συνεργάτες που συμμετείχαν στο
Mount Athos Area Kouzina 2014, η οποία
πραγματοποιήθηκε σε απόλυτα συγκινησια-
κό κλίμα στο Restaurant Cabanna του
Theoxenia, στην Ουρανούπολη. Κατά τη
διάρκειά της, σύσσωμη η τοπική κοινωνία, η
οποία αγκάλιασε τη διοργάνωση και της
έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας σε
ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη της πε-
ριοχής, απέδειξε ότι με ενότητα, σύμπνοια,
σύνθεση, δημιουργικότητα και αδιάκοπη συ-
νεργασία η επιτυχία είναι πραγματικά μονό-
δρομος.
83
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ MARKETING