Page 37 - Τουριστική Αγορά τ. 261

37
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ο
τουρισμός δεν αποτελεί
εξαίρεση, καθώς το γλυκό
νερό χρησιμοποιείται στα
τουριστικά καταλύματα για
μία πληθώρα δραστηριοτή-
των, από τις εργασίες καθα-
ριότητας, τα ντους και τις τουαλέτες, το μα-
γείρεμα και την πόση μέχρι τις πισίνες και την
άρδευση του πρασίνου.
Μάλιστα, η παροχή γλυκού νερού στους πελά-
τες των ξενοδοχείων συνδέεται άμεσα με την
ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, κα-
θώς, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης σε
αστέρια (Π.Δ. 43, 4/3/2002), η παροχή νερού
στους φιλοξενούμενους ξεκινάει από τα 150
lit/άτομο για ξενοδοχεία ενός αστεριού και
καταλήγει μέχρι τα 350 και 450 lit/άτομο για 4
και 5 αστέρια αντίστοιχα.
Η διαθεσιμότητα καλής ποιότητας γλυκού νε-
ρού καταλήγει να είναι πρόβλημα για μεγάλο
μέρος των επαγγελματιών του τουριστικού
κλάδου, ειδικά εάν συνυπολογιστούν και οι
εξής λόγοι:
Η τουριστική δραστηριότητα εστιάζεται
ως επί το πλείστον στους καλοκαιρινούς μή-
νες που το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι
εντονότερο.
Η νησιωτική Ελλάδα που συγκεντρώνει
μεγάλο αριθμό τουριστικών εγκαταστάσεων
αντιμετωπίζει εντονότερο πρόβλημα, ειδικά
στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου.
Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο ότι
πολλοί επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν
να λύσουν το πρόβλημά τους με διάφορους
τρόπους, όπως διάνοιξη γεωτρήσεων και επε-
ξεργασία του νερού, μίσθωση βυτίων για με-
ταφορά πόσιμου νερού, ακόμα και κοστοβό-
ρες λύσεις όπως η αφαλάτωση.
Υπάρχει όμως ένας υδατικός πόρος που εί-
ναι διαθέσιμος σε όλες τις ξενοδοχειακές μο-
νάδες και ο οποίος στην πλειoνότητα των πε-
ριπτώσεων αποβάλλεται ανεκμετάλλευτος: τα
υγρά απόβλητα.
Ήδη από το 2011, με την έκδοση της ΚΥΑ
145116/2011 (
ΦΕΚ Β 354) «Καθορισμός μέ-
τρων, όρων και διαδικασιών για την επανα-
χρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών απο-
βλήτων», δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο
που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των
υγρών αποβλήτων σε διάφορες χρήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία
αποτελεί η επαναχρησιμοποίηση για άρδευ-
ση. Με αυτό τον τρόπο, μάλιστα, αντιμετωπί-
ζονται δύο προβλήματα: η διάθεση των επε-
ξεργασμένων λυμάτων (συνήθης πρακτική
αποτελεί η απομάκρυνση με βυτία που ενέχει
σημαντικό κόστος) και η άρδευση των χώρων
πρασίνου χωρίς να επιβαρύνονται τα αποθέ-
ματα σε γλυκό νερό.
Στην ΚΥΑ αναφέρονται δύο είδη άρδευ-
σης, η περιορισμένη και η απεριόριστη. Ση-
μειώνεται ότι η άρδευση δεν αφορά σε καλ-
λιέργειες αλλά σε καλλωπιστικά φυτά όπως ο
χλοοτάπητας, θάμνοι και δέντρα που μπορεί
να υπάρχουν σε ξενοδοχεία.
Πρακτικά, για να χρησιμοποιηθεί το νερό
από τα επεξεργασμένα λύματα για άρδευση,
η επιχείρηση θα πρέπει να έχει εγκατεστημέ-
νη μία τυπική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων
(
Βιολογικό) και να απολυμαίνει το επεξεργα-
σμένο νερό με χλώριο, ενώ για να ποτίσει πε-
ριοχές χωρίς να τις απομονώσει από το κοινό,
η επεξεργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει
και προχωρημένες μεθόδους όπως οι μεμ-
βράνες. Είναι σχετικά εύκολο, μάλιστα, σε
μία υφιστάμενη μονάδα να ενσωματωθεί και
προχωρημένη επεξεργασία με μεμβράνες
χωρίς να χρειάζεται η πλήρης ανακατασκευή
της υφιστάμενης μονάδας. Η αδειοδότηση
που απαιτείται για την άρδευση με επεξεργα-
σμένα λύματα γίνεται μέσα από τη διαδικασία
της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, καθώς η
σχετική άδεια επαναχρησιμοποίησης έχει εν-
σωματωθεί στην Απόφαση Έγκρισης Περι-
βαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που έτσι και αλ-
λιώς θα πρέπει να διαθέτει η κάθε τουριστική
επιχείρηση. Η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων
για την κάλυψη μέρους ή ολόκληρων των ανα-
γκών σε νερό άρδευσης μίας ξενοδοχειακής
μονάδας είναι μία πολύ καλή προσέγγιση που
μπορεί να ανακουφίσει το πρόβλημα της πα-
ροχής γλυκού νερού και ταυτόχρονα αποτελεί
μία φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση. •
Επαναχρησιμοποιηση ΕπΕξΕργασμΕνων υγρων
αποβλητων ξΕνοδοχΕιων
Το γλυκό νερό αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους
φυσικούς πόρους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με
όλες τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας.
Tο νερό είναι πολύτιμο
Του Δημήτρη Γεωργίου, Περιβαλλοντολόγου MSc Environmental Engineering