Τουριστική Αγορά τ. 277

45 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ανάμεσα στα κλασικά ροφήματα ξεχω- ρίζει το τσάι από μείγμα κρητικών βοτά- νων. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι, με φρέσκα φρούτα και δημητριακά, σαγανάκι με τυρί γραβιέρα από το Αμάρι, χόνδρο (αλεσμένο σιτά- ρι μουσκεμένο στο γάλα με σταφίδα), ρυζόγαλο, στραπατσάδα, χτυπητά αυγά τηγανισμένα με φρέσκια ντομάτα, αυγά μάτια, τηγανητά αυγά κατ’ επιλογή, σε αγνό ελαιόλαδο ή ανθόγαλο με απάκι (ντόπιο καπνιστό χοιρινό), ομελέτα με ανθότυρο, κατσικίσιο τυρί, ντομάτα και ντόπιο λουκάνικο, σφουγγάτο με αν- θότυρο, κατσικίσιο τυρί και κολοκύθια, τηγανητό ντόπιο λουκάνικο, καθώς και πιάτο με επιλογές κρητικών τυριών και ντόπιων αλλαντικών, σφακιανή πίτα και τηγανόπιτα σερβιρισμένη με ζάχαρη και κανέλα. } Γαλαξίδι Στο Γαλαξίδι τα πιστοποιημένα ξενοδο- χεία προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία φρέσκου ψωμιού (ολικής αλέσεως, προζύμι, χωριάτικο, κριτσίνι), κέικ διαφόρων γεύσεων που συνδυάζονται με τη βελούδινη κρέμα λεμόνι, τοπικό τυρί, γιαούρτι με μέλι, τηγανίτα αλμυρή ή γλυκιά, γαλατόπιτα, πίτες με σπιτικό φύλλο, διάφορα πατέ, chutney/σάλτσες, φρέσκα φρούτα, αυγά όπως επιθυμεί ο καθένας, διάφορα είδη καφέ, τοπικών βοτάνων και γάλα. } Λευκάδα Στα πιστοποιημένα ξενοδοχεία σερ- βίρονται φρεσκοκομμένος καφές φίλ- τρου, χυμοί, γάλα, βούτυρο, σπιτικές μαρμελάδες διαφόρων ειδών, λευκαδί- τικο μέλι, κομπόστα, ελληνικό γιαούρτι, πάστα φουντουκιού, δημητριακά και ξηροί καρποί, παραδοσιακή λευκαδίτι- κη λαδόπιτα, ελιές και λευκαδίτικο ελαι- όλαδο και φυσικά λευκαδίτικο σαλάμι αέρος. } Μέτσοβο Το πρωινό στο Μέτσοβο περιλαμβάνει διάφορα τυριά του Τυροκομείου Ιδρύ- ματος Τοσίτσα, αλλαντικά, παραδοσι- ακές πίτες Μετσόβου, τραχανά Μετσό- βου, το στραγγιστό γιαούρτι Μετσόβου. Τον πρωινό μπουφέ ολοκληρώνουν οι κομπόστες, τα αποξηραμένα δαμάσκη- να και σύκα, τα φρέσκα φρούτα και η ποικιλία από δημητριακά. } Πάρος Στο πρωινό ο επισκέπτης μπορεί να γευ- τεί ελιές και πάστα ελιάς, μέλι από θυμά- ρι και άνθη, μοναδική σούπα τραχανά με γάλα, τηγανίτες με μέλι και τυρί, αλλά και κάθε λογής πίτες. Μηλόπιτα, πορ- τοκαλόπιτα, γαλατόπιτα, μπουγάτσα, χαλβά, λουκούμια και κρέμα πραλίνας με ταχίνι και μέλι. } Αστυπάλαια Στο πρωινό θα βρει κανείς ψωμί φουρ- νιστό, ποικιλία τυριών, γαλακτοκομικών και αλλαντικών, το βραβευμένο θυμαρί- σιο μέλι της Αστυπάλαιας, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όλα μέσα από παραδοσιακές συνταγές με φρούτα από την Αστυπάλαια και κυρίως χωρίς συ- ντηρητικά. Ακόμα προσφέρονται ελιές και ελαιόλαδο, αυγά ντόπια ελευθέρας βοσκής, φρέσκα φρούτα, ροφήματα και βότανα από την Αστυπάλαια, ελληνικός καφές, σπιτικά κουλουράκια και κέικ φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές, κερασοντομάτα και αγγουράκια και το κλασικό ντόπιο καυτερό τυρί, την κο- πανιστή. } Ζαγοροχώρια Στα ξακουστά Ζαγοροχώρια μπορεί να βρει κανείς χειροποίητες πίτες, όπως κασιόπιτα, λαχανόπιτα, μανιταρόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα με πιπεριά και άλλες γεύσεις. Προσφέρονται δύο είδη ζυμω- τού ψωμιού σε πετρόφουρνο, φρέσκο βούτυρο αγελάδας, γιαννιώτικα σιρο- πιαστά και μέλι από τα Μαστοροχώρια. Όλα συνοδεύονται από φρέσκο χυμό πορτοκάλι, τσάι του βουνού, φρουτο- σαλάτα και φρούτα εποχής ενώ τον χειμώνα προσφέρεται καθημερινά δια- φορετική σούπα, όπως παραδοσιακός τραχανάς, κολοκυθόσουπα με κάρδαμο, καροτόσουπα, πατατόσουπα με τσιγα- ρίθρες, σούπα κουνουπίδι με καπνιστό χέλι από τοπικό παραγωγό από το Ψα- θοτόπι Άρτας. } Αθήνα, κέντρο Ακόμα όμως και στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πιστοποιημένα ξενοδοχεία στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να απο- λαύσει ελληνικό πρωινό με προϊόντα φρέσκα και ποιοτικά. Καθημερινά διατί- θενται φρεσκοκομμένο ψωμί και παρα- δοσιακά αρτοσκευάσματα, όπως μπου- γάτσα, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Δεν λείπουν τα δημητριακά, η ποικιλία ελληνικών τυρι- ών και αλλαντικών, οι σπιτικές μαρμελά- δες, ποικιλία από ελληνικό μέλι (θυμαρί- σιο, πεύκου, από ανθούς πορτοκαλιάς ή ελάτης), το πρόβειο ή και αγελαδινό για- ούρτι, τα φρέσκα φρούτα, τα αυγά όλων των τύπων, οι φυσικοί χυμοί καθώς και φρεσκοαλεσμένος καφές. •

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=