Τουριστική Αγορά τ. 287

79 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ F&B αποτελείται από πολλά υποτμήματα (κουζίνα, εστιατόρια, μπαρ, banqueting κ.ά.), τα οποία στο σύνολό τους σχηματίζουν τη λειτουργία του F&B. Οι υπηρεσίες της διεύθυνσης επισιτισμού είναι ου- σιώδες μέρος των δραστηριοτήτων της ξενοδοχει- ακής μονάδας και, ανάλογα με την επιχείρηση της οποίας αποτελούν τμήμα, η λειτουργία του Food and Beverage management χαρακτηρίζεται για την ποικιλία και το μέγεθός της. Για παράδειγμα, σε μιας μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχειακή μο- νάδα, τα επιμέρους τμήματα που την αποτελούν είναι τα εστιατόρια, (table d’ hote, ala carte, self service, ταβέρνα κ.ά.), τα μπαρ (main bar, pool bar κ.ά), το banqueting, το room service, το night club, η κουζίνα (buffet, τμήμα καθαρισμού των σκευών των τμημάτων παραγωγής και κατανάλωσης κ.ά.) η κάβα ποτών, αποθήκες, το τμήμα Προμηθειών Τροφίμων και Ποτών κ.λπ . Οι χώροι όπου δραστηριοποιείται το Food and Beverage department είναι: • μαγειρεία–κουζίνες, • εστιατόρια, • μπαρ, • room service, • τμήματα εκδηλώσεων–συνεδρίων, • μίνι μπαρ, • τμήμα Προμηθειών – αποθήκες. Ένα μεγάλο ξενοδοχείο μπορεί να διαθέτει, επι- πλέον, μεγάλο αριθμό επισιτιστικών τμημάτων εκμετάλλευσης, όπως: • σνακ μπαρ, • μπαρ πισίνας, • κεντρικό μπαρ, • καφετέρια, • εστιατόριο, • ταβέρνα, • room service, • αίθουσες εκδηλώσεων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανά- γκες για ελαφρύ φαγητό ή αφεψήματα συνεδρίων. Ακόμα, μπορεί να ετοιμάζει καλάθια για πικ νικ ή καλάθια παραλίας. Το τμήμα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στις ξε- νοδοχειακές επιχειρήσεις, διότι με την κατάλληλη διοίκηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδο- φόρο. Γι’ αυτό, ο ρόλος του Food and Beverage manager είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και πρέπει να συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης όσο και σε επίπεδο προσωπικότητας. Πιο αναλυτικά, ο διευθυντής χρειάζεται να συν- δυάζει επαγγελµατική µόρφωση, µεγάλη εµπειρία, δηµιουργικότητα και υπευθυνότητα. Πρόκειται για µία θέση µε αρκετές απαιτήσεις, που µπορεί να προσφέρει όµως υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και αµοιβών. Πρέπει, ακόμη, να διαθέτει πολύ καλές διοικητικές ικανότητες και οικονομικές γνώσεις για τη λειτουργία των τμημάτων στα οποία προΐστα- ται, όπως την έκδοση και τον έλεγχο προϋπολο- γισμού (budget), τον έλεγχο εσόδων–εξόδων κ.ά. Χρειάζεται, επίσης, να μπορεί να καθορίζει στό- χους και να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξή τους. Η ιδιοσυγκρασία του πρέπει να χαρακτηρίζεται από παρατηρητικότητα, μεθοδικό- τητα, αποφασιστικότητα, πολύ καλή αντίληψη των καταστάσεων, άμεση λήψη αποφάσεων, καθώς και άμεση εξεύρεση λύσεων στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει. • “ O Food and Beverage manager μιας μονάδας είναι ο «σούπερ ήρωας», είναι εκείνος που πρέπει να διαθέτει υψηλή θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, αλλά ταυτόχρονα και γνώση των παραγωγικών διαδικασιών. ”

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=