Τουριστική Αγορά τ. 289

62 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Η γαστρονομία είναι μόδα, η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δικαιούται να γίνει ο Νο 1 τομέας επένδυσης; Πρωτογενής τομέας - Γαστρονομία - Τουρισμός H ελληνική κουζίνα συγκαταλέγονταν, ανέκαθεν, ανάμεσα σε αυτά που έκαναν εντύπωση στους επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Τα γεμιστά, ο μουσακάς και η ρετσίνα, έκλεψαν καρδιές κι έγι- ναν δημοφιλείς πρεσβευτές του τουριστικού μας προϊόντος, ήδη από τα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν τα περιβόλια αφθονούσαν γεννώντας εξαιρετικά (αργότερα τα είπανε οργανικά) προϊό- ντα και μετατρέπονταν σε εύγευστα φαγητά από ταβερνιάρισσές που τα σέρβιραν με «πανάκριβο» χαμόγελό, χωρίς να ξέρουν λέξη αγγλικά. Από τότε έως σήμερα κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, τα δύο εκατομμύρια τουρίστες γίνανε τρι- ανταπέντε εκατομμύρια (προ πανδημίας) χωρίς, ωστόσο, να έχουμε αναπτύξει στοιχειωδώς μια σειρά από «εργαλεία», προκειμένου να εκμεταλ- λευτούμε την παγκόσμια τάση των ταξιδιωτών για αναζήτηση αυθεντικών γαστρονομικών προορι- σμών, σε κάθε χώρα. Εδώ πρέπει να επισημάνου- με ότι η προσφορά καλού και ποιοτικού φαγητού με έμφαση στην εντοπιότητα, τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) οι διάφορες πιστοποιήσεις όπως το Ειδικό Σήμα Ποιότητας της Ελληνικής Κουζίνας, το Σήμα για το Ελληνικό Πρωινό, τα επισκέψιμα Οινοποιεία και μία σειρά από άλλα «εργαλεία», συ- ντείνουν έτσι ώστε η γαστρονομία να ενισχύει τον τουρισμό κάθε τόπου με δύο τρόπους: α) Αναβαθμίζοντας την ταξιδιωτική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες. β) Ελκύοντας ειδικού ενδιαφέροντος επισκέπτες που σχεδιάζουν το ταξίδι τους, με βάση τη γα- στρονομία. Ας σταθούμε για λίγο στους ανθρώπους που πραγματοποιούν τα ταξίδια τους έχοντας στο επίκεντρο τη γαστρονομία. Από ποιες χώρες προ- έρχονται κυρίως και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Οι βασικές χώρες προέλευσης των γαστροτου- ριστών είναι: • ΗΠΑ • Γαλλία • Ιταλία • Γερμανία • Ισπανία • Ολλανδία • Βρετανία Πηγή: Gastronomic Tourism-International, Travel & Tourism Analyst Η «αγία τριάδα» της αναπτυξιακής μας πορείας f&b management

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=