Τουριστική Αγορά τ. 289
63 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Τα βασικά χαρακτηριστικά των γαστροτουρι- στών συνοψίζονται στα εξής: • Ηλικίες: (κυρίως) 30-50 ετών & (δευτερευόντως) 51-64 ετών. • Επαγγελματικά καταξιωμένοι. • Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα από τον μέσο τουρίστα. • Υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο τουρίστα. • Περιπετειώδεις και έμπειροι ταξιδιώτες. • Ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό του προορι- σμού. • Δαπανούν μεγάλο ποσοστό του ταξιδιωτικού προϋπολογισμού σε δραστηριότητες γαστρονο- μικού ενδιαφέροντος. Πηγή: Comprehensive Culinary Travel Survey Provides Insights on Food and Wine Travelers. Washington: Travel Industry Association Όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί από τον ΣΕΤΕ στη μελέτη που δημοσίευσε το 2009 με τίτλο «Η γαστρονομία στο μάρκετινγκ του ελληνικού Tουρισμού», οι γαστροτουρίστες προέρχονται από τις κυριότερες αγορές του ελληνικού Tουρι- σμού. Εντάσσοντας, λοιπόν, τη γαστρονομία στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού Tουρισμού ως νέο ή εμπλουτισμένο προϊόν, θα μπορούσαμε πιο εύκολα να διεισδύσουμε στις καθιερωμένες αυτές αγορές αντί σε νέες. Ποιες είναι, λοιπόν, οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα, εάν θέλει να ανταγωνιστεί σε βάθος χρόνου τους κορυφαίους γαστρονο- μικούς προορισμούς της Ευρώπης που δεν είναι άλλοι από τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία; Καταρχήν το γεγονός πως και οι τρεις βρέχονται από τη Μεσόγειο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χα- ρακτηριστεί, καθώς το κλίμα ευνοεί την παραγωγή των προϊόντων. Από εκεί και πέρα, όμως, ξεκινούν μία σειρά από προϋποθέσεις που αφορούν τη νομοθεσία, τα κίνητρα, το μάρκετινγκ, την εκπαί- δευση κ.ο.κ για να συνθέσουν, τελικά, ένα ελκυ- στικό τουριστικό προϊόν. Στις προαναφερθείσες χώρες αλλά και σε αρκετές άλλες που επενδύουν σοβαρά στον γαστρονομικό τουρισμό, επιδιώκουν να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τα πα- ραδοσιακά φαγητά. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα, δημιουργούνται σταδιακά μία σειρά από κίνητρα και προϋποθέσεις έτσι ώστε να μεγαλώσει η δυ- ναμική. Πιστοποιούνται εστιατόρια και ξενοδοχεία που υπηρετούν την ανάδειξη της τοπικής γαστρονο- μίας, δημιουργούνται περισσότερες φάρμες ορ- γανικής καλλιέργειας για να καλύψουν τη ζήτηση, ανοίγουν καταστήματα που πουλάνε τα τοπικά προϊόντα, γίνονται επενδύσεις προκειμένου οι μο- νάδες παραγωγής (οινοποιεία, ζυθοποιεία, τυρο- κομεία) να είναι επισκέψιμα, οργανώνονται φεστι- βάλ, δημιουργούνται περιηγητικές διαδρομές γα- στρονομικού ενδιαφέροντος, πραγματοποιούνται μαθήματα μαγειρικής και σεμινάρια, εμπλουτίζεται η εμπειρία μέσα από την ιστορία και μία σειρά από οικοδραστηριότητες και, τελικά, σχεδιάζονται διάφορες δράσεις μάρκετινγκ και προβολής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εντάσσοντας τον εκάστοτε προορισμό στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά: n Γαλλία Θεωρούμε πολύ αξιόλογη την προσπάθεια που γίνεται από το δίκτυο Logis de France έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αξιόλογη γαστρο- νομική εμπειρία, όσοι δεν διαθέτουν υψηλά βαλά- ντια. Στο δίκτυο της Logis de France ανήκουν κυρί- ως μικρά ξενοδοχεία με δυναμικότητα περίπου 20 δωμάτιων. Μεταξύ των προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν είναι η προσφορά τοπικής κουζίνας και προϊόντων της περιοχής. Πηγή: www.logis-de-france.fr/fr/index.html n Ιταλία Στην επαρχία του Τορίνο είχαν όντως μία ρηξι- κέλευθη ιδέα, αποφασίζοντας να πιστοποιήσουν τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή με συ- γκεκριμένες προϋποθέσεις, δημιουργώντας γύρω τους μία τεράστια υπεραξία. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Paniere dei Prodotti Tipici della Provincia di Torino» (καλάθι “ Οι γαστροτουρίστες προέρχονται από τις κυριότερες αγορές του ελληνικού Tουρισμού. ”
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=