Τουριστική Αγορά τ. 289
74 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Τ α σημαντικότερα και πιο ανα- γνωρισμένα συστήματα ISO που βρίσκουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι τα ακόλουθα: n Ποιότητα. Το ISO 9001 είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για τη διαχείριση της ποιότητας και αφορά όλες τις κατηγορίες των εταιρειών, ανε- ξάρτητα από το είδος, το μέγεθος και το παρεχόμενο προϊόν ή υπηρεσία. n Ασφάλεια τροφίμων. To HACCP Codex Alimentarius είναι μία διεθνής προδιαγραφή που βασίζεται στην προλη- πτική διαχείριση των θεμάτων ασφάλειας των τροφίμων. Εκδόθηκε από την επιτρο- πή του Codex Alimentarius και η εφαρμο- γή του είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον, το ISO 22000 είναι διεθνές πρότυπο που καθορίζει τις απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων και ενσωματώνει τις: n Απαιτήσεις του HACCP: Απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, πρότυπο ασφάλειας τροφίμων. n Περιβαλλοντική διαχείριση: Με την εφαρμογή του διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου ISO 14001, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν την εγκαθίδρυση ενός λει- τουργικού & διοικητικού μοντέλου που στηρίζεται στις ακόλουθες τρεις δεσμεύ- σεις: Πρόληψη της ρύπανσης, διαρκή βελτίωση της περιβαλλοντικής τους επί- δοσης, συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία. n Ασφάλεια και υγεία στην εργασία: Το ISO 45001 είναι το πρώτο παγκόσμιο διεθνές πρότυπο για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια. Παρέχει ένα πλαίσιο που επιτρέπει σε όλους τους οργανισμούς –ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τομέα– να μειώ- νουν με ενεργό τρόπο τον κίνδυνο στον χώρο εργασίας και να βελτιώνουν εμ- f&b management Τα Πρότυπα Ποιότητας που μπορούν να εφαρμοστούν στον κλάδο του F&B έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος και μπορεί να αφορούν σχεδόν τα πάντα που, έμμεσα ή άμεσα, σχετίζονται με τον κλάδο. Η κ. Μ. Λιοντάκη μας ξεναγεί των Αναγνωρισμένων Προτύπων Ποιότητας Ο χάρτης
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=