Greek Vegan 10

48 GREEK VEGAN: Η ελληνική εταιρεία Nikolopoulou βρί- σκεται πίσω από τα εξαιρετικά προϊόντα με το εμπο- ρικό σήμα Genius και Veganact, τα οποία καταγράφουν ανοδική πορεία και κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο με- ρίδιο στη λιανική αγορά. Πώς αξιολογείτε την πορεία σας μέχρι σήμερα; ΕΛΈΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΎΛΟΥ: H ελληνική εταιρεία Nikolopoulou δρα- στηριοποιείται από το 1989 στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κατεψυγμένων προϊόντων, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην παράδοση, τα έθνικ προϊόντα και την καινοτομία. Το 2016, τιμώ- ντας τις επιθυμίες πολλών καταναλωτών όπως διαφαίνονταν και από τις τάσεις της αγοράς για αυστηρά χορτοφαγικές επιλο- γές, δημιούργησε τη Veganact - την πρώτη ελληνική σειρά vegan προϊόντων. Σε συνεργασία με τη Vegan Society στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο του 2017 το νέο brand παρουσίασε κωδικούς που αποτελούσαν τα πρώτα πιστοποιημένα 100% vegan γεύματα στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια τη σειρά Genius, σε συ- νεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το brand Veganact είναι πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών (βάσει στοιχείων μέτρησης αγοράς) στην κατηγορία των προϊόντων εναλλακτικού κρέατος. Η αναγνώριση έχει έρθει μέσα από τις διακρίσεις που έχουμε λά- βει, όπως τη διάκριση Καινοτομίας στην έκθεση Sial Middle East 20219 στο Abu Dhabi, το Bραβείο Vegan Brand of the Year 2020, οι 7 προϊοντικές βραβεύσεις που λάβαμε στα Vegan Awards 2020, καθώς και οι 2 πρόσφατες προϊόντικές βραβεύσεις στα Healthy Awards 2022. GV: Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως είστε ανάμεσα στις πρώτες ελληνικές εταιρείες που προχώρησαν σε μαζική παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων φυτικού εναλλακτικού κρέατος. E.N.: Στην πραγματικότητα είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρουσίασε επίσημα την ολοκληρωμένη σειρά φυτικού κρέ- ατος Genius, τον Δεκέμβριο του 2019, σε event που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Στις αρχές του 2020 ξεκίνησε και η τοποθέτηση των προϊόντων στις αλυσίδες super markets. Ο συνδυασμός γνώσης και αγάπης για τη φυτοφαγία, καθώς και εμπειρίας στην ανασύνθεση αγροτικών προϊόντων ήταν το εφαλ- τήριο που μας ώθησε στο να δημιουργήσουμε τη Genius - μια καινοτόμο, «ιδιοφυή» σειρά με προϊόντα φυτικού, εναλλακτικού κρέατος με σκοπό να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό στην ελ- ληνική αγορά και να ανταποκριθούμε άμεσα στις αυξανόμενες ανάγκες των vegan καταναλωτών. GV: Η συνεργασία σας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο υπήρξε καθοριστική στη διαδικασία αυτή. Πώς προέκυψε; E.N.: Η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας αναζήτησε απάντηση στην κύρια πρόκληση των εναλλακτικών vegan προ- ϊόντων που είναι η επάρκειά τους σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε πρωτεΐνη. Με βάση το σχέδιο δράσης για ανασύνθεση των τροφίμων, προδιαγραφών Ε.Ε. βεβαίως, απευθυνθήκαμε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και έτσι σχεδιάσαμε τη σειρά Genius, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημεί- ας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου.   Ελένη Νικολοπούλου, Ιδρύτρια & Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Nikolopoulou

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=