Greek Vegan 10

51 Υ πάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε vegan τυριά και αυτό είναι κάτι που διαπιστώνετε με μια επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ. Κάθε μάρκα φαίνεται να επιλέγει διαφορετικά συστα- τικά και προφίλ γεύσης, προφανώς για να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Το θέμα είναι ότι, πλέον, υπάρχουν vegan τυριά για οποιεσδήποτε αγαπημένες παραλλαγές γαλα- κτοκομικών, από κρεμώδες έως σκληρό τσένταρ. Τα vegan τυριά είναι φυσικά 100% χωρίς ζωικά και παρασκευάζονται με φυτικές πρωτεΐνες. Συνήθως είναι φτιαγμένα από σόγια, ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους και μακαντάμια καθώς και φυτικά έλαια, όπως το λάδι καρύ- δας. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε τυριά που προέρχονται από διατροφική μαγιά, άγαρ (είδος φυκιών) ταπιόκα, μπι- ζέλια και αραούτι. Τι αναφέρει η PETA Η κατανάλωση τυριού από αγελαδινό γάλα συμβάλλει σε ένα σύστημα στο οποίο οι μητέρες αγελάδες κακοποι- ούνται επανειλημμένα σεξουαλικά και τα μοσχάρια τους αφαιρούνται έτσι ώστε να κλαπεί το γάλα τους. Οι μητέ- ρες αγελάδες βιώνουν έντονο σωματικό και συναισθημα- τικό πόνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, και παραμερί- ζονται μόνο όταν γίνονται λιγότερο παραγωγικές για τους ανθρώπους που επωφελούνται από το γάλα τους. Όταν επιλέγετε vegan τυρί, χρησιμοποιείτε τη δύναμή σας ως καταναλωτής για να δείξετε ότι δεν θα υποστηρί- ξετε αυτόν τον κύκλο πόνου. Τα vegan τυριά μπορούν να παρασκευαστούν από μια ποικιλία ξηρών καρπών, συνη- θέστερα από κάσιους, αμύγδαλα και μακαντάμια. Αυτές οι φυτικές πηγές περιέχουν υγιή λίπη, αλλά όχι χοληστερό- λη, πυτιά ή άλλα ακαθάριστα συστατικά που βρίσκονται στο τυρί το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Οι vegan τυροκόμοι είναι απασχολημένοι αυτές τις μέρες, παρέχοντάς μας νόστιμα παρασκευάσματα. Νέες μάρκες εμφανίζονται παντού. Η διαθεσιμότητα νέων προ- ϊόντων, μαζί με τα αγαπημένα μας vegan τυριά, καθιστά το παρόν εύκολο για όποιον θέλει να φάει με συμπόνια. ΓΙΑΤΊ ΤΡΏΜΕ VEGAN ΤΥΡΊ Υπάρχουν τρεις κύριοι τομείς ανησυχίας που συνδέονται με το γαλακτοκομικό τυρί: 1. Υγεία Το γαλακτοκομικό τυρί δεν σας κάνει καλό. Περιέχει υψη- λά επίπεδα κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και νατρί- ου, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την καρδιά σας. Μπορεί, επίσης, να είναι εθιστικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, απελευθερώνει οπιούχα καθώς δια- σπάται στο στομάχι σας. Αυτά μεταφράζονται ως σήματα έξης από τον εγκέφαλό σας, με αποτέλεσμα να τα λαχτα- ράτε περισσότερο. Αυτός είναι ένας μηχανισμός στο αγελαδινό γά- λα που έχει δημιουργηθεί για τα μωρά αγελάδας, έτσι ώστε να τρώνε αρκετά. Αλ- λά στο τυρί οι κασομορ- φίνες γίνονται πολύ πιο συγκεντρωμένες, γεγονός που ενεργοποιεί αυτά τα σήματα ακόμη περισσότερο. 2. Κακή μεταχείριση των ζώων Η ζωή μιας αγελάδας γαλακτοπαραγωγής είναι εξαιρετι- κά θλιβερή και απάνθρωπη. Πολλοί άνθρωποι ακόμα δεν συνειδητοποιούν ότι για να παραχθεί το γάλα που θα γί- νει μετέπειτα τυρί, μια αγελάδα πρέπει να είναι έγκυος ή να έχει γεννήσει ένα μοσχάρι. Αυτό το μοσχάρι θα αφαι- ρεθεί από τη μητέρα του μετά από μία ή δύο ημέρες, για να μην «σπαταληθεί» το γάλα. Οι αγε- λάδες αντιμετωπίζουν τη βία, δη- μιουργώντας έναν κύκλο βασανι- στηρίων, θλίψης και δυστυχίας. Τα θηλυκά μοσχάρια ωθούνται στη γαλακτοβιομηχανία και τα αρσενικά μοσχάρια σφάζονται, συνήθως σε ηλικία μόλις λίγων μηνών, συχνά για το κρέας τους. 3. Εκπομπές CO 2 Η κλιματική αλλαγή είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής παράγουν σημαντική ποσό- τητα μεθανίου, που ισοδυναμεί με 3,1 γιγατόνους διοξει- δίου του άνθρακα παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο αντίκτυπος της παραγωγής και της μεταφοράς των ζωοτροφών τους. Παρόμοια με τη βιομηχανία κρέατος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλ- λουν σημαντικά στην κλιματική αλ- λαγή και πολλοί περιβαλλοντολόγοι προτείνουν να τα αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας για να μειώσου- με τον προσωπικό μας αντίκτυπο. ANIMAL CRUELTY

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=