Greek Vegan 11
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ, τόφου και τζακ φρουτ σε αβοκαντολέμονο ΑΠΟ ΤΟΝ CHEF ΝΙΚΟ ΓΑΪΤΑΝΟ ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ • 1 κονσέρβα τζακ φρουτ σε άλμη • 400γρ. τόφου, φυσική γεύση • 1 κιλό σταμναγκάθι • 1 πράσο • 1 κρεμμύδι • 1/2 μάτσο άνιθο • Χυμό από 2 λεμόνια • 1 ποτηράκι κρασί • 2 αβοκάντο ώριμα • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο • Αλάτι/πιπέρι, κατά βούληση *ΜΑΡΙΝΆΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΌΦΟΥ • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα • 4 κ.σ. ελαιόλαδο • 2 κ.σ. σόγια σος • 1/3 κ.γ. τριμμένο κύμινο • 1/2 κ.γ. τριμμένο κύμινο κόλιανδρο • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε το πράσο σε κομμάτια περίπου 8 πόντους το καθένα και το βράζουμε για 7 περίπου λεπτά. Με τα δάχτυλα πιέζουμε στο κέντρο του πράσου ώστε να βγουν οι κεντρικές ροδέλες και κρατάμε τις δύο εξωτερικές σαν να έχουμε ένα κανόλι. Το εσωτερικό από τα πράσα το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε το σταμναγκάθι. Βράζουμε το σταμναγκάθι για 2-3 λεπτά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το τζακ φρουτ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο πράσο και το τζακ φρουτ. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε το σταμναγκάθι και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τα λαχανικά και 2 δάχτυλα πάνω. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά. Βάζουμε στο μπλέντερ τη σάρκα από τα 2 αβοκάντο, τον χυμό από τα λεμόνια και 2 κουτάλες από τον ζωμό του φαγητού. Χτυπάμε καλά να γίνει κρέμα και ξαναρίχνουμε στο φαγητό. Βράζουμε για ακόμα 2-3 λεπτά, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε στο φαγητό. Παίρνουμε περίπου ένα φλιτζάνι από τα λαχανικά και το τζακ φρουτ του φαγητού και το βάζουμε στο μπλέντερ. Όμως, προσπαθούμε να μην πάρουμε ζωμό. Χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε το κανόλι πράσου. Κόβουμε το τόφου κατά μήκος σε φέτες (περίπου ενός πόντου) και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα* σε ένα μπολ και περιχύνουμε πάνω από το τόφου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο για 10-15 λεπτά. Ψήνουμε τα κανόλι πράσου για 4 περίπου λεπτά στον φούρνο, στο γκριλ. Βάζουμε σε βαθύ πιάτο μια μερίδα από τη μαγειρίτσα μας, από πάνω το τόφου και τέλος το κανόλι πράσου. 58
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=