Greek Vegan 11

ΣΝΊΤΣΕΛ ΤΌΦΟΥ ΜΕ ΠΟΥΡΈ ΑΠΟ ΤHΝ ΜΑΡΙΛΈΤΑ ΜΠΑΤΙΣΤΆΤΟΥ ΚΡΕΜΜΎΔΙΑ SHALLOT CONFIT • 8 κρεμμυδάκια shallot • 4 κ.σ. φυτικό βούτυρο Vioblock • 1 κ.σ. ελαιόλαδο • 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο ξίδι • 1 κ.γ. ξίδι λευκό • 1 κλωνάρι θυμάρι • Αλάτι - Πιπέρι ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στη συνέχεια καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, χωρίς να κόψουμε το κάτω μέρος ώστε να μη διαλυθούν. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη μια κουταλιά βούτυρο και τη μια κουταλιά ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ώστε να πάρει χρώμα η εξωτε- ρική τους επιφάνεια. Έπειτα μεταφέρουμε στο πιο μικρό σκεύος για φούρνο που έχουμε τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το σκεύος και το μεταφέρουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Ελέγχουμε συχνά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα κρεμμυδάκια «κο- λυμπούν» στο υγρό μείγμα. Μετά τα 30 λεπτά ελέγχουμε ότι έχουν μαλακώσει αλλά διατηρούν το «δάγκωμα». ΆΧΥΡΟ ΠΡΆΣΟΥ • 1 πράσο • Αλάτι • Λάδι για τηγάνισμα ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Καθαρίζουμε το πράσο απ’ τα ταλαιπω- ρημένα φύλλα και κόβουμε τις άκρες. Στη συνέχεια κόβουμε το πράσο στη μέση κατά μήκος. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα ένα-ένα, βά- ζουμε 3-4 το ένα πάνω στο άλλο και κόβου- με σε πολύ λεπτές λωρίδες (1-2 χιλιοστά). Αλατίζουμε το πράσο. Βάζουμε το λάδι σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι μέχρι να «κάψει» καλά και ρίχνουμε το πράσο για περίπου 2 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσο- πράσινο χρώμα. Προσοχή, να μη μείνει παραπάνω στο κατσαρολάκι γιατί μαυρίζει πολύ γρήγορα. Βγάζουμε το πράσο με μια τρυπητή κουτάλα ή αράχνη και βάζουμε σε πιάτο που έχουμε απλώσει χαρτί κουζίνας ώστε να μαζεύει τα περιττά λάδια. ΜΑΡΜΕΛΆΔΑ ΝΤΟΜΆΤΑ • 2 ντομάτες σφιχτές • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό ξίδι • 1/2 φλιτζάνι ανάμεικτη λευκή με καστανή ζάχαρη • 2,5cm ψιλοκομμένο τζίντζερ • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα • 1/4 κ.γ. κύμινο • Μπούκοβο (κατά βούληση) • 1 καρφάκι γαρίφαλο • Μισό ξύλο κανέλα • 2 κόκκους μπαχάρι ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράζει και αφού ξεκινήσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες για περίπου μισό με ένα λεπτό, μέχρι να δούμε τη φλούδα να σκάει ώστε να μπορούμε να την αφαιρέσουμε. Στη συνέχεια ξε- φλουδίζουμε τις ντομάτες, βγάζουμε τους σπόρους και τις χοντροκόβουμε. Βάζουμε τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μην κολλήσει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τζίντζερ και την κρέμα βαλσάμικου και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη όταν τραβώντας με την κουτάλα δημιουργείται αυλάκι που δεν ενώνεται. ΑΛΜΥΡΉ ΜΑΡΈΓΚΑ ΜΕ ΆΡΩΜΑ ΤΡΟΎΦΑΣ • 100ml aquafaba • 1-2γρ. κρεμόριο • 10ml λάδι τρούφας • Αλάτι ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Βάζουμε τα 100ml aquafaba στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρα- τέψει τόσο ώστε να μην πέφτει το υλικό όταν γυρίζουμε τον κάδο ανάποδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για άλλα 1-2 λεπτά. ΠΟΥΡΈΣ • 2 μέτριες πατάτες • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα • 1/2 κ.γ. κύμινο • 200ml γάλα καρύδας • 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο • Ελαιόλαδο • Αλάτι - Πιπέρι ΕΚΤΈΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C. Κόβουμε τη μελιτζάνα στα δύο, κατά μήκος. Αλείφουμε μ’ ένα πινέλο λί- γο ελαιόλαδο τη σάρκα της μελιτζάνας. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και βάζουμε στο ταψί με το εσωτερικό (τη σάρκα) να ακουμπά στην επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε για 20’ μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, με ένα κουτάλι παίρνου- με τη σάρκα από τις μελιτζάνες και τη βάζουμε στο multi. Χτυπάμε τη μελιτζά- να μέχρι να γίνει αλοιφή. Ενώ ψήνονται οι μελιτζάνες, καθαρί- ζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα 8. Βάζουμε τις πατάτες σ’ ένα κατσαρο- λάκι, προσθέτουμε το γάλα καρύδας, συμπληρώνουμε με νερό τόσο ώστε να σκεπαστούν καλά οι πατάτες και αλατί- ζουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες. Σουρώνουμε κρατώντας το υγρό. Σ’ ένα βαθύ σκεύος «σπάμε» καλά τις πατάτες με μια πρέσα πατάτες ή με ένα πιρούνι αλλά όχι στο multi. Προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας, το φυστικοβούτυρο, το κύμινο, 2 κ.σ. από το υγρό που έβρα- ζαν οι πατάτες, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε περισσότερο από το υγρό όπου έβρασαν οι πατάτες ανάλογα με το πόσο πηχτό προτιμούμε τον πουρέ μας. 68

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=