Greek Vegan 11

ΚΟΥΛΟΎΡΙΑ ΑΠΌ ΠΕΤΙΜΈΖΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΆΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑΛΈΝΑ ΑΡΧΑΝΙΏΤΗ (vegan ml) ΥΛΙΚΆ • 800γρ. αλεύρι γ.ο.χ. • 2 φλιτζάνια πετιμέζι • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι • 1/2 φλιτζάνι κονιάκ • ξύσμα από ένα πορτοκάλι • 2 κ.γ. baking powder • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα • 1 1/2 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο • Προαιρετικά: 250γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη ΣΚΕΎΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΎΜΕ: • Μεγάλο μπολ • Φουέ (σύρμα χειρός) • Μεγάλο ταψί του φούρνου • Ζυγαριά • Δοσομετρητής ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υγρά υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα, τα μπαχαρικά και τα διογκωτικά. Ανακατεύουμε με το φουέ μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις και αναμειγνύουμε με απαλές κινήσεις, με τη βοήθεια του χεριού μας, μέχρι το μείγμα να απορροφήσει όλο το αλεύρι. Προσοχή, δεν ζυμώνουμε για να μην ενεργοποιηθεί η γλουτένη με αποτέλεσμα να έχουμε σκληρά κουλούρια. Η ζύμη θα κολλάει αρκετά στα χέρια, αλλά αυτή είναι η σύσταση που θέλουμε για να γίνουν τα μουστοκούλουρα αέρινα και αφράτα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψουμε στη ζύμη να απορροφήσει καλύτερα το αλεύρι και δεν θα κολλάει πλέον στα χέρια μας όταν αρχίσουμε τα πλάθουμε τα κουλουράκια. Αφού περάσει η μισή ώρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου και με τη βοήθεια ενός κουταλιού χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 30γρ. Αν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας, μπορούμε να αλείφουμε τα χέρια μας με μια σταγόνα λάδι κατά το πλάσιμο. Σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες, τις πιέζουμε ελαφρώς και τις τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας 3εκ. (περίπου δύο δάχτυλα) κενό μεταξύ τους, γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο κατά το ψήσιμο. Για να τους δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα με την τρύπα στη μέση, έχουμε ένα σφηνοπότηρο με λάδι δίπλα μας, στο οποίο λαδώνουμε ελαφρώς το δείκτη μας και πιέζουμε στη μέση από το μουστοκούλουρο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις δημιουργώντας έτσι μια τρύπα. Ψήνουμε για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι αρκετά μαλακά, αλλά όσο περνάει η ώρα και στεγνώνουν, θα σκληρύνουν ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο. Αποθηκεύοντάς τα σε αεροστεγές δοχείο, τα βοηθάμε να μαλακώσουν ξανά και να μείνουν έτσι για αρκετές μέρες. 72 ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΆ: Εάν θέλουμε να διακοσμήσουμε τα μισά με σοκολάτα, λιώνουμε σε μπεν μαρί 250γρ. κουβερτούρα. Βουτάμε τα μουστοκούλουρα μέχρι τη μέση στη ζεστή σοκολάτα και τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε όση ώρα χρειαστεί για να στεγνώσει η σοκολάτα, σε θερμοκρασία δωματίου και αποθηκεύουμε.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=