Greek Vegan 11
W ine and friends are a great blend! , μια φράση του Ernest Hemingway που στο δικό μου μυαλό φέρνει καλοκαι- ρινές βραδιές με φίλους στο μπαλκόνι, που συ- νοδεύονται ιδανικά από ένα μπουκάλι παγωμένο κρασί! Είναι κι εκείνα τα κυριακάτικα μεσημέρια, κάτω από την κληματαριά, στην αυλή της γιαγιάς στο χωριό, που «φέρε παγωμένο κρασάκι να πιού- με» είναι η μόνη ατάκα που μας έρχεται στο νου να πούμε! Το ιδανικότερο δώρο για κάλεσμα σε αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και το πιο ενδεδειγμέ- νο συνοδευτικό στο πασχαλινό μας τραπέζι! Και τώρα πάμε στα δύσκολα. Πώς επιλέγω το κατάλληλο κρασί που θα συνοδεύσει αρμονικά το γεύμα μας; Ειδικοί δεν είμαστε - σε καμία περί- πτωση, αλλά 3-4 συμβουλές στους «αρχάριους» ίσως να έχουμε να δώσουμε. Και για όσους αναρωτιούνται ακόμα πώς γίνεται ένα κρασί να μην είναι vegan αφού φτιάχνεται από σταφύλια, η απάντηση είναι εύ- κολη. Το κρασί είναι μεν αποτέλεσμα της αλκοολικής ζύμωσης των σταφυλιών –μιας φυσικότατης διαδικασίας–, αλλά κατά τη διάρκεια της διαύγασής του, της μεθόδου δηλαδή που χρησιμοποιείται από τους οινοπαραγωγούς για να έχουμε ένα καθαρό και λαμπερό κρασί, χρησιμοποιούνται κάποια ζωικά παράγωγα. Τα πιο συνηθισμένα μέσα διαύγασης είναι η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), η αλβουμίνη (ασπρά- δια αυγών), η ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) και η ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη κύστης ψαριών). Πλέον, όμως, υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι διαύ- γασης και έτσι χρησιμοποιούνται διαφορετικά βοηθήματα, κάνοντας vegan τα κρασιά, όπως είναι ο μπετονίτης (από άργιλο), η πρωτεΐνη από μπιζέλια ή ο ενεργός άνθρακας κ.ά. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η αγορά εξελίσσεται, οι οινοποιοί είναι ανοιχτοί σε νέες μεθόδους οινοποίησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον κι έτσι οι επιλογές μας ολοένα και αυξάνονται ως προς τα vegan κρασιά της αγοράς! Συμβουλή No1: Ακολουθήστε τα χρώματα! Το λευκό κρασί ταιριάζει πιο πολύ με λευκές και πιο ελαφριές σάλτσες, ενώ το κόκκινο με πιο σκούρες και πικάντικες. Συμβουλή No2: Ταιριάξτε τα παρόμοια αρώματα φαγητού-κρασιού. Τα φρου- τώδη κρασιά συνοδεύουν καλύτερα, ας πούμε, φαγητά και σα- λάτες που περιέχουν φρούτα ή ένα πλατό φυτικών τυριών με αποξηραμένα φρούτα. Συμβουλή No3: Εμπιστευθείτε τη γεύση του! Τα πιάτα με αρκετά λιπαρά συνδυ- άζονται με κρασιά μεγάλης οξύτητας, ενώ τα γλυκά κρασιά ται- ριάζουν απόλυτα με γλυκά φαγητά ή γιατί όχι και με επιδόρπια. Συμβουλή No4: Φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέ- γετε αποκλειστικά και μόνο vegan κρασιά! Υπάρχει, άλλωστε, πληθώρα επιλογών πλέον στην αγορά. 77
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=