Greek Vegan 12
34 Ρεπορτάζ Κανόνες σωστής ανακύκλωσης • Καλύτερα να κατεβάζετε την ανακύ- κλωση το βράδυ πριν από τη συλλο- γή της. Έτσι «προστατεύετε» τα υλικά από την επιδρομή γυρολόγων στους κάδους. • Η ανακύκλωση είναι καλό να απορρί- πτεται στον κάδο χύμα ή σε ανοιχτές (όχι δεμένες) σακούλες. • Οι συσκευασίες πρέπει να είναι κα- θαρές, χωρίς υπολείμματα φαγητού, και στεγνές. Όταν βρέχει, οι κάδοι ανακύκλωσης πρέπει να είναι κλει- στοί, γιατί, αν βραχεί το χαρτί, δεν μπορεί πια να ανακυκλωθεί. • Υλικά που συλλέγονται από τη θά- λασσα ή την παραλία (λ.χ. σε καθαρι- σμούς) δεν πρέπει να απορρίπτονται στον μπλε κάδο αν έχουν μείνει και- ρό έξω. Η παραμονή τους στη θάλασ- σα ή στον ήλιο καθιστά τα περισσό- τερα υλικά μη ανακυκλώσιμα. • Κατά κανόνα, οι σκληρές πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνονται πιο εύκολα. Τα είδη του πλαστικού από τα οποία φτιάχνονται είναι, βέβαια, πολλά – σε χώρες όπου η ανακύκλω- ση βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, γίνε- ται χωριστή συλλογή. Λάθη που κάνουμε συχνότερα στην ανακύκλωση • Στον μπλε κάδο δεν πρέπει να κατα- λήγουν όλα τα πλαστικά ανεξαιρέτως, αλλά μόνο συσκευασίες. Παιχνίδια και άλλα πλαστικά αντικείμενα (λ.χ. φαράσια, σκούπες, σωλήνες) δεν πρέ- πει να καταλήγουν εκεί. Καλό είναι επίσης να μην απορρίπτονται στον μπλε κάδο τα φελιζόλ, επειδή, αν και θεωρητικά ανακυκλώνονται, σπάνια γίνεται αυτό. • Τα πλαστικά μπου- κάλια μπορούν να απορρίπτονται με το καπάκι τους και δε χρειάζεται να τα συμπιέζει ο πο- λίτης. • Υπάρχουν κάποια πλαστικά μπου- κάλια (ΡΕΤ) με ετικέτα από PVC που δύσκολα ανακυκλώνονται, επειδή δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των υλικών. Ο καταναλωτής μπορεί να τα ξεχωρίσει από την ετικέτα που καλύ- πτει ολόκληρο το μπουκάλι: πρόκει- ται συνήθως για συσκευασίες ανα- ψυκτικών, σοκολατούχου γάλακτος ή κάποιων απορρυπαντικών. Αν ο καταναλωτής δε θέλει να πετάξει το μπουκάλι στα σκουπίδια, πρέπει να αφαιρέσει την ετικέτα και να ανακυ- κλώσει μόνο το μπουκάλι. • Τα πλαστικά μπουκάλια αντισηπτι- κών δεν πρέπει να ρίχνονται στην ανακύκλωση. Κατ’ αρχάς, τα περισ- σότερα είναι από PVC, που δύσκολα ανακυκλώνεται στη χώρα μας. Επι- πλέον, πολλά περιέχουν μεταλλικά τμήματα (λ.χ. κάποιο έλασμα). • Οι συσκευασίες που είναι από δια- φορετικά υλικά, όπως πλαστικό και χαρτόνι (π.χ. συσκευασίες από λά- μπες ή μπαταρίες), μπορούν να ρί- χνονται στον μπλε κάδο, αρκεί πρώ- τα να διαχωρίσουμε τα δύο υλικά. • Άδεια γκαζάκια μπορούν να απορρίπτονται στον κάδο της ανακύκλωσης. Κανονικά, μπορούν να απορρίπτονται γενικά τα δοχεία υπό πίε- ση (αεροζόλ, λακ, κ.ο.κ.), αλλά στην πραγματικότητα καλό είναι να απο- φεύγεται, επειδή, αν δεν είναι εντε- λώς άδεια, μπορεί να «σκάσουν» κα- τά τη συμπίεσή τους. • Οι μαλακές συσκευασίες τυριών ή αλλαντικών ανακυκλώνονται δύσκο- λα, λόγω των υπολειμμάτων τροφής που μένουν σε αυτές. Τυπικά πρέπει να απορρίπτονται στον μπλε κάδο, οπότε προσπαθήστε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρές. • Συσκευασίες που έχουν εσωτερικό που δείχνει μεταλλικό (λ.χ. κουτιά ζα- χαροπλαστείων, πατατάκια, κρουασάν) δεν ανακυκλώνονται εύκολα και γι’ αυ- τό είναι προτιμότερο να καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια. Πρόκειται για τις λεγόμενες «πολυστρωματικές» συσκευ- ασίες, αυτές που έχουν φτιαχτεί από διαφορετικά στρώματα υλικών. • Τα κουτιά της πίτσας πρέπει να πετι- ούνται στα κοινά σκουπίδια αν είναι λαδωμένα. • Συσκευασίες από φυτοφάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους, ακόμα κι αν πάνω αναγρά- φουν ότι είναι από ανακυκλώσιμο υλικό. Υπάρχουν συζητήσεις εδώ και μία διετία για τη δημιουργία χω- ριστού «ρεύματος» συλλογής τους, προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα. • Οι περισσότερες συσκευασίες φρού- των και λαχανικών, κρέατος και ψα- ριού είναι πρακτικά δύσκολο να ανα- κυκλωθούν. • Τα αλουμινένια κα- πάκια από τροφές (λ.χ. γιαούρτι) δεν ανακυκλώνονται. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τους κανόνες της σωστής ανα- κύκλωσης, αλλά ας τους υπενθυμίσουμε, μαζί με τα λάθη που κάνουμε συχνότερα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε να απευθυνόμαστε στο δήμο μας και να ενημερωνόμαστε για κάθε νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης που υπάρχει. RECYCLING Dos & Don’ts
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=