Greek Vegan 12

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΆΔΕΣ με γέμιση κινόα, αμάρανθο και μπασμάτι ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ • 1 λάχανο μεσαίου μεγέθους • 100 γρ. αμάρανθο • 100 γρ. κόκκινη κινόα • 30 γρ. ρύζι μπασμάτι • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες • 6 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο • 6 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο • 6 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα από τα καρότα • 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο • 2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες • 200 γρ. χυμό ντομάτας • 1 πρέζα ρίγανη • 1 ποτηράκι λευκό κρασί • Αλάτι-πιπέρι κατά βούληση ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε πρώτα τον αμάρανθο για περίπου μισή ώρα και τον σουρώνουμε. Κόβουμε περιμετρικά το σκληρό κομμάτι στην κάτω πλευρά του λάχανου. Βάζουμε το λάχανο ολόκληρο σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό και το βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τα 2/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε κινόα, αμάρανθο και μπασμάτι. Τα περνάμε από το λάδι για ένα λεπτό και βάζουμε νερό να τα σκεπάσει και 2 δάχτυλα πιο πάνω. Ρίχνουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει το μείγμα από τα υγρά. Απλώνουμε στον πάτο μίας κατσαρόλας τις ροδέλες από το κρεμμύδι και 2 φύλλα από το λάχανο. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο με προσοχή να μην τα σπάσουμε, γυρνάμε το φύλλο από την έξω πλευρά και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι στο κεντρικό κάτω μέρος του φύλλου. Γεμίζουμε κάθε φύλλο με μία κ.σ. από τη γέμιση, τυλίγουμε σε ντολμαδάκια όλα τα φύλλα (όσο προχωράμε προς το κέντρο του λάχανου μικραίνουν και τα φύλλα, οπότε μειώνουμε αναλογικά και τη γέμιση). Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να αφήνουμε κενά και σε στρώσεις μέχρι να βάλουμε όλους τους ντολμάδες. Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ένα πιάτο ανάποδα για να συγκρατεί τους ντολμάδες να μην ανοίξουν, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό ντομάτας, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να αρχίσει να φαίνεται γύρω από το πιάτο. Σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 με 40 λεπτά. 86

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=