Greek Vegan

τα τρόφιμα, είναι ανοικτός για όποιον έχει ανάγκη να κάνει μπάνιο, να πάρει το πρωινό του ή να πιεί έναν καφέ. Ξεκίνησε να μαγειρεύει vegan, όταν είδε κάποια ντοκιμαντέρ που του έστει- λαν δύο φίλοι του με τις άθλιες συνθή- κες εκμετάλλευσης των ζώων. « Κατάλαβα ότι αυτά που τρώμε δεν είναι πρωτεΐνη, αλλά τοξίνη. Πέρα από αυτό, δεν γίνεται να είσαι ζωόφιλος και να διαχωρίζεις τα ζώα. Εάν αγαπάς τα σκυλιά και τις γάτες, θα πρέπει να αγαπάς και τα υπόλοιπα ζώα. Πρέπει να σταματήσει αυτό το αίσχος που γίνεται με την αναπαραγωγή των ζώων και τη δολοφονία τους. Για εμένα είναι καθαρή γενοκτονία. Είμαστε και σε μια εποχή που οι επιλογές είναι άφθονες και δεν έχουμε ανάγκη το κρέας ή τα ζωικά παράγωγα. Είδα ανθρώπους που τρέχουν μαραθώνιο να κάνουν vegan διατροφή και να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Έτσι θα σταμα- τήσει κι η καταστροφή του πλανήτη », μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρονοπου- λος που τόνισε ωστόσο ότι: « Τα υλικά μου τα φέρνει ο κόσμος. Ό,τι υλικά και να μου φέρουν, εγώ με αυτά θα μαγειρέψω. Έχω κάνει πολλές ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μου φέρνουν vegan προϊόντα, όπως κιμά από σόγια, γά- λα καρύδας και άλλα μη ζωικά πράγματα. Η vegan μαγειρική είναι νόστιμη και τώρα, σε αυτό το ταξίδι, vegan μαγειρεύουμε. Σήμερα είχαμε μια πανδαισία λαχανικών, πράσο, πολύχρωμες πιπεριές, καρότα, χόρ- τα, μανιτάρια, κρεμμύδια, και βάλαμε και κριθαράκι κι έγινε ένα πεντανόστιμο φα- γητό. Φτιάξαμε 130 μερίδες και το ευχαρι- στηθήκαν όλοι ». Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΊΑ O Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εται- ρείας, με προϋπηρεσία 25 ετών, στον χώρο της διαφήμισης και του μάρκε- τινγκ. Τον Σεπτέμβριο του 2009 απο- λύθηκε από τη δουλειά του, σε ηλικία 47 ετών, κι αναγκάστηκε να επιστρέ- ψει στο πατρικό του. Μετά από 2 χρό- νια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργα- σίας, τον Δεκέμβριο του 2011, παρα- τηρώντας δύο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμά- των της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τοστ και πήγε στη λαϊκή αγορά, για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό, οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνστα- ντίνο. Στη συνέχεια, πήγε στη λαϊκή κι έκανε, όπως λέει ο ίδιος, αυτό που σπούδασε, μάρκετινγκ: ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώ- τη ύλη από τον πάγκο τους κι άρχισε να μαγειρεύει στον δρόμο και να τρώ- ει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, ξεκίνησε η ιδέα της «κοινωνικής κουζίνας». Ο Γιώργος Πολυχρονόπου- λος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, δη- λώνοντας ότι για να δεχτεί μια προ- σφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους. T ο 2015 ο Κωνσταντίνος Πολυχρο- νόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς», όμως αρνήθη- κε να παραλάβει το βραβείο, δηλώ- νοντας ότι θα δεχόταν βραβείο από την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του πολιτισμού, αλλά όχι από την Ευρώ- πη του κανιβαλισμού. Το 2013 βρα- βεύτηκε για την προσφορά του από τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, μέσω της εκπομπής του Σάκη Ρουβά «Ήρωες ανάμεσά μας». Εάν θέλει κάποιος να συνεισφέρει στην κοινωνική κουζίνα: PayPal Account: https://www.paypal.me/oallosanthropos ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 084/609402-35 και IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγούλα Πολυχρονοπούλου του Μιχαήλ 23

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=