Greek Vegan
52 ΕΚΤΈΛΕΣΗ Τοποθετούμε μία μεγάλη κα- τσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, το ρύζι και το ελαιόλαδο και τα βρά- ζουμε για 15-20 λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε 200γρ. από τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέ- χρι να βράσει το ρύζι, ανακα- τεύοντας συχνά με μία ξύλινη κουτάλα, για να μη μας κολλή- σει στον πάτο της κατσαρόλας. Ύστερα, αφαιρούμε την κα- τσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελα- φρώς. Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχα- ρη, μαζί με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα κι αφή- νουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κα- ρύδια, το αμύγδαλο, τις στα- φίδες και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα ορθογώνιο τα- ψί του φούρνου, διαστάσεων 32Χ25εκ., και το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο. Απλώνου- με ένα λαδωμένο φύλλο στον πάτο του και το πασπαλίζου- με με το μείγμα της ζάχαρης. Ακριβώς από πάνω, απλώνου- με ένα λαδωμένο φύλλο ακόμα και το πασπαλίζουμε κι αυτό με το μείγμα της ζάχαρης. Κα- τόπιν, απλώνουμε στην πάνω πλευρά του ταψιού ένα λαδω- μένο φύλλο, έτσι ώστε να προ- εξέχει το μισό εκτός του τα- ψιού, και το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα της ζάχαρης. Αμέσως μετά, απλώνουμε στην κάτω πλευρά του ταψιού ένα λαδωμένο φύλλο ακόμα, να προεξέχει επίσης το μισό εκτός του ταψιού, και το πασπαλί- ζουμε με το μείγμα της ζάχα- ρης. Ακολουθούμε την ίδια δι- αδικασία για άλλα 2 φύλλα, ένα για την αριστερή πλευρά κι ένα για τη δεξιά. Έπειτα, ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα λίγο από το μείγμα με τους ξηρούς καρ- πούς, απλώνουμε από πάνω το μισό μείγμα ρυζιού, ώστε να πάει παντού και καλύπτου- με με λίγο από το μείγμα των ξηρών καρπών. Ύστερα, απλώ- νουμε άλλο ένα λαδωμένο φύλ- λο ζύμης πάνω από την πίτα, το οποίο και πασπαλίζουμε με το μείγμα με τη ζάχαρη. Ακο- λουθούμε την ίδια διαδικασία και για άλλο ένα λαδωμένο φύλλο. Αμέσως μετά, ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα λίγο από το μείγμα με τους ξηρούς καρ- πούς, απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα ρυζιού, ώστε να πάει παντού, και καλύπτου- με με το υπόλοιπο μείγμα των ξηρών καρπών. Μαζεύουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα από τα φύλλα, τα λαδώνουμε πολύ καλά και πασπαλίζουμε ξανά με τη ζάχαρη και την κα- νέλα. Στη συνέχεια, απλώνουμε από πάνω το τελευταίο λαδω- μένο φύλλο, το πασπαλίζουμε και αυτό με το μείγμα με τη ζάχαρη, χαράσσουμε την πίτα με ένα ίσιο μαχαίρι και ψήνου- με σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 1 ώρα. Τέλος, αφήνουμε τη ρυζόπι- τα να κρυώσει για 10 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. ΡΥΖΌΠΙΤΑ Μερίδες: 6-8 | Χρόνος Εκτέλεσης: 100΄ | Χρόνος Προετοιμασίας: 15΄ | Βαθμός Δυσκολίας: Μέτρια ΥΛΙΚΆ • 9 φύλλα κρούστας • 500γρ. ζάχαρη κρυσταλλική • 340γρ. ρύζι γλασέ • 160γρ. καρύδια, θρυμματισμένα • 160γρ. σταφίδες σουλτανίνα • 160γρ. αμύγδαλο, θρυμματισμένο • 2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο • 850ml νερό χλιαρό • 100ml ελαιόλαδο + extra για το άλειμμα #tsoulotip: Ξεπλένουμε καλά το ρύζι, για να φύγει όλο το άμυλο, ώστε να μην κολλάει, όταν το αφήσουμε να κρυώσει.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=