Greek Vegan
65 Α πό τη στιγμή που οι plant-based τροφές άρχι- σαν να απειλούν τα έσοδα της παραδοσιακής βι- ομηχανίας κρέατος, ήταν δεδομένο ότι η τελευ- ταία θα αντιδρούσε με όλους τους νόμιμους τρόπους. Μεταξύ άλλων, στις αρχές του 2019, το lobby του meat industry πίεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει θέ- μα ονομασίας των διαφόρων εναλλακτικών προϊόντων κρέατος. Η πίεση απέδωσε και τον Απρίλιο το Ευρωπαϊ- κό Κοινοβούλιο πρότεινε να απαγορευθεί η χρήση των λέξεων steak, burger και sausage, στη συσκευασία όλων των φυτικών προϊόντων κι η σχετική σήμανση να είναι «φυτικός δίσκος» για plant-based burger και «φυτικός σωλήνας» για plant-based sausage… Οι αντιδράσεις από πλευράς plant-based παραγω- γών κι αγοράς υπήρξαν άμεσες κι έντονες, με τον δι- ευθυντή αγροτικής πολιτικής της Greenpeace, Marco Contiero, να χαρακτηρίζει «γελοία» την πρόταση του Κοινοβουλίου. « Βλέπουμε πόσο προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινής λογικής » είχε δηλώσει τότε ο Contiero. Ιδιαίτερα ευχάριστη, λοιπόν, ήταν η πρόσφατη από- φαση της ολλανδικής κυβέρνησης που αγνόησε την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι ενέκρινε τη χρήση των παραδοσιακών ονομασιών, αρκεί να υπάρχει σαφής επισήμανση ότι πρόκειται περί φυ- τικού προϊόντος. « Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε με την απόφασή της ότι η βιομηχανία κρέατος δεν κατέχει το μονοπώλιο για τις ονομασίες αυτές », δήλωσε ο διεθνής οργανισμός ProVeg που προωθεί την plant-based διατροφή. ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΌ «ΚΡΈΑΣ» ΣΏΖΕΙ 250.000 ΖΏΑ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ! T o 2019 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του εναλλακτικού «κρέ- ατος» σε όλες τις μορφές του. Η συζήτηση -και πολύ συχνά η διένεξη- κατά πόσον το εναλλακτικό κρέας αποτελεί μια ουσι- αστικά θετική εξέλιξη για τον ευρύτερο χώρο του βιγκανισμού έχει απασχολήσει πολλούς vegans τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δημόσιες συζητήσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η World Animal Protection ήρθε να δώσει τη δική της ηχηρή απάντηση στο ερώτημα. Το σχετικό άρθρο του Ben Williamson με τίτλο «Fast food’s love of plant-based meat saves a quarter million animals per year» δημοσιεύθηκε στο site της οργάνωσης στις 11 Δεκεμβρίου και τα βασικά του σημεία αναδημοσιεύθηκαν σε πολλά vegan sites του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συγγραφέα, η κατανάλωση των φυτικών μπέργκερς οδηγεί σε αντίστοιχη σχεδόν μείωση της κα- τανάλωσης ζωικών με αποτέλεσμα κάθε χρόνο περί τα 140.000 γουρούνια και τις 110.000 αγελάδες να γλιτώνουν τη σφαγή! Το εύρημα είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νούμερα του Williamson προκύπτουν από μια θεωρητική προσέγγιση μέσα από μια σειρά παραδοχών. Έτσι, έχει γίνει μια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό φυτικών μπιφτεκιών που καταναλώνονται ετησίως, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί κι οι μετρήσεις που έγιναν πρόσφατα, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση προϊόντων εναλλακτικού κρέατος στις μεγάλες αλυσίδες γίνεται κατά 90% από κρεατοφάγους και όχι vegans. Αν δεχθούμε ότι τα νούμερα στα οποία καταλήγει ο Williamson δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, όσο εντυπωσιακά κι αν φαντάζουν, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι -μόνο στις ΗΠΑ- κάθε χρόνο θανατώνονται 120 εκατομμύρια γουρούνια και 30 εκατομμύρια αγελάδες, οπότε τα διασωθέντα, λόγω εναλλακτι- κού κρέατος, ζώα αποτελούν ένα ελάχιστο κλάσμα του συνολικού αριθμού όσων σφαγιάζονται ετησίως. Από την άλλη μεριά, βεβαίως, αν αυτά τα συγκεκριμένα ζώα διασώθηκαν λόγω κατανάλωσης των burgers της Beyond, της Impossible ή και της Nestle, τότε σίγουρα πρόκειται για ένα μεγά- λο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αντίδραση της παραδοσιακής βιομηχανίας κρέατος ΝΕΡΟ PLANT BASED BURGER BEEF BURGER VS ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ 99 % 93 % 90 % 46 % ΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΕΡΙΩΝ Τα πλεονεκτήματα για το περιβάλλον όταν προτιμού- με ένα vegan σε αντιδιαστολή με ένα κλασικό burger.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=