Greek Vegan

75 Νίκη Μαρτιμιανάκη Θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε τα προϊόντα εναλλακτικού κρέατος. Θεωρείτε πως είναι ασφαλή για την υγεία ή υπάρχουν σημεία που θα πρέ- πει να προσέχουν οι καταναλωτές; Από το 2015, τα φυτικά υποκατάστατα κρέ- ατος (μπιφτέκια, λουκάνικα, κιμάς, κοτόπου- λο, θαλασσινά, κ.λπ. ) που μιμούνται τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση των ζωικών προϊόντων έχουν ξεπεράσει τα 4.400 προϊόντα παγκοσμίως. Τέτοια προιόντα, όπως το Impossible Burger και τo Beyond Burger, προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό τη γεύση, τη μυ- ρωδιά αλλά και τη δυνατότητα να «αι- μορραγούν» όπως ένα πραγματικό μπι- φτέκι. Τέτοια προιόντα στοχεύουν και σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια flexitarian διατροφή. Ενώ αυτά τα προϊόντα εναλλακτικού κρέ- ατος διαθέτουν περιβαλλοντικά οφέλη συ- γκριτικά με τα ζωικά, δεν παύουν να παρα- μένουν ένα επεξεργασμένο προϊόν με υψη- λά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών οξέων στα ίδια επίπεδα με ένα ζωικό προϊόν. Για παράδειγμα, το Beyond Meat ανά 114 γραμ- μάρια μας προσφέρει 18γρ λιπαρά, με 6γρ να είναι κορεσμένα λιπαρά. Ενώ συνήθως διαφημίζονται με χαμηλή ως καθόλου περι- εκτικότητα σε χοληστερίνη, ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι (80γρ.) θα μας δώσει 20γρ λιπαρά, από τα οποία τα 8,7γρ θα είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συνήθως, τα λιπαρά στα εναλ- λακτικά κρέατος προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως λάδι καρύδας και κραμβέλαιο, εξίσου κορεσμένα λιπαρά, ενώ προστίθε- νται ως παχυντές και γαλακτοματοποιητές χημικές ενώσεις όπως η μεθυλοκυτταρίνη, μια μη εύπεπτη φυτική ίνα που σε πολλούς μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία. Γνωρίζουμε μέσα από έρευνες ότι διατρο- φές με υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε υπερ-κα- τανάλωση θερμίδων και σε επιπλέον σωμα- τικό βάρος. Στα εξαιρετικά γευστικά αυτά προϊόντα εναλλακτικού φυτικού κρέατος ελλείπουν θρεπτικές ουσίες που απαντώ- νται συνήθως στα φυτικά τρόφιμα. Επίσης, τα προϊόντα αυτά διαθέτουν υψηλές πο- σότητες επιπρόσθετου νατρίου. Το νάτριο απαντάται εκ φυσικού σε πολλά φυτικά τρό- φιμα και η οποιαδήποτε προσθήκη θέτει την υγεία μας σε κίνδυνο. Πρέπει, όμως, να σκεφτούμε το πώς κα- ταναλώνονται αυτά τα προϊόντα. Για πα- ράδειγμα, ο καταναλωτής συνηθίζει να τα καταναλώνει με τηγανητές πατάτες, ψωμά- κι για μπέργκερ από λευκό επεξεργασμένο αλεύρι και συνήθως κάποιο αναψυκτικό. Όσον αφορά την υγεία, αυτό δεν κάνει τα εναλλακτικά κρέατος καλύτερα από το ζωικό κρέας. Εν κατακλείδι, ακριβώς δεν γνωρίζου- με ακόμα τις πραγματικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αυτών των εναλλακτικών μορφών πρωτεΐνης στην υγεία και στο περιβάλλον. Ερευνητική για τις επιπτώσεις του εναλλακτικού κρέατος στην υγεία μας δεν υπάρχει ακόμα. Χρειαζόμαστε μεγάλης διαρκείας παρεμβατικές έρευνες ώστε να συγκρίνουμε την επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση εναλλακτικού κρέ- ατος σε σχέση με το ζωικό κρέας σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες και ακόμα περισσότερο στο εντερικό μικροβίωμα. Αυτά τα προϊόντα είναι καλά για την περίοδο της μετάβασης στη φυτοφαγία. Καλό να γνωρίζουμε ότι δεν κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο όλα τα εναλλακτικά κρέατος. Αν τα επιλέγουμε, να επιλέγουμε αντικα- τάστατα που περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο ολικά φυτικά τρόφιμα. Μπο- ρεί κάποιος να τα απολαμβάνει μια στο τόσο και να μην ξεχνά να επικεντρώνεται σε ολικά φυτικά τρόφιμα. Μην ξεχνάμε ότι τα οφέλη μιας φυτοφαγικής διατροφής είναι πάνω στα ολικά τρόφιμα, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς, των οποίων η κατανάλωση συνδέεται με χαμηλότε- ρο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ολική θνητότητα. «Ενώ αυτά τα προϊόντα εναλλακτικού κρέατος διαθέτουν περιβαλλοντικά οφέλη συγκριτικά με τα ζωικά, δεν παύουν να παραμένουν ένα επεξεργασμένο προϊόν...» ΝΊΚΗ ΜΑΡΤΙΜΙΑΝΆΚΗ Η Νίκη Μαρτιμιανάκη είναι πτυχιούχος Δια- τροφολογίας πανεπιστημίου Αγγλίας, όπου κατοικεί κι εδρεύει, και διαθέτει εξειδίκευση στη Θεραπευτική Διατροφολογία (MSc), μετεκπαίδευ- ση στην Ολική Φυτοφαγία και τη Λειτουργική Αθλητική Διατροφολογία (ongoing). Για το ελ- ληνικό κοινό, γράφει στο www.plantbasednt.gr , ενώ μπορείτε να τη βρείτε στo @plantbasedntgr (Instagram & Facebook). T α προϊόντα εναλλακτικού κρέατος έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως θα επηρεάσουν κατα- λυτικά τις διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο των vegans ή των χορτοφάγων, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το εναλλακτικό κρέας αποτελεί αποκλειστικά προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κάποιες επιφυλάξεις, σχετικά με το πόσο ασφα- λής για την υγεία είναι η κατανάλωση των plant based προϊόντων εναλλακτικού κρέατος. Για τον λόγο αυτό, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να μας καταθέσουν την άποψή τους γύρω από το θέμα.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=