Greek Vegan 4

47 A ν υπάρχει μια κατηγορία φυτικών τροφίμων που κάνει θραύση και κατακτά συνεχώς όλο και μεγαλύ- τερο κοινό αυτή είναι σαφώς του φυτι- κού γάλακτος. Οι λόγοι που έχει συμβεί αυτό είναι πολλοί, πάντως, αυτή τη στιγ- μή, το φυτικό γάλα καταναλώνεται από ανθρώπους που όχι απλώς δεν έχουν σχέση με τον βιγκανισμό, αλλά ούτε καν με τη χορτοφαγία. Τα προϊόντα φυτικού γάλακτος εμφα- νίστηκαν αρχικά στην ελληνική αγορά ως λύση για τους πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη και ως επιλογή διατροφής την περίοδο της νηστείας. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ σημαντικός πα- ράγοντας για την άνοδο που παρουσιά- ζουν τα φυτικά γάλατα. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος (στο αγελαδινό γάλα υπάρχει σε ποσοστό από 2% έως 5%). Η αδυναμία αυτή οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες παρά- γεται κατά την παιδική ηλικία στο λεπτό έντερο και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Σύμφωνα με διεθνείς ιατρικές έρευνες, ένα πολύ υψηλό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, άνω του 70%, παρουσιάζει περισσότερο ή λιγότερο δυ- σανεξία στη λακτόζη. Έχουμε, λοιπόν, έναν πρώτο πολύ καλό λόγο που τα φυ- τικά γάλατα είναι σε άνοδο. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός. Ένας δεύτερος παράγοντας που παίζει βασικό ρόλο είναι ο χαρακτήρας που έχει λάβει η σύγχρονη βιομηχανική γα- λακτοπαραγωγή. Η τεχνητή γονιμοποίη- ση των αγελάδων και τα μοσχαράκια που τα αποκόπτουν αμέσως από τη μητέρα τους για να μη θηλάσουν αποτρέπουν αρκετό κόσμο από το αγελαδινό γάλα. Επιπλέον, στις αγελάδες γίνονται ενέσεις για να παράγουν πολλαπλάσια ποσότητα γάλακτος. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εντατικό άρμεγμα που με τη σειρά του προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις – κι αφόρη- τους πόνους – στους μαστούς του ζώου. Για να αντιμετωπίσουν οι γαλακτοβιομη- χανίες την κατάσταση, δίνουν στις αγελά- δες σεβαστή ποσότητα αντιβιοτικών. Ένα μέρος αυτών καταλήγει στο γάλα που τελικά θα καταναλωθεί από ανθρώπους. Τα παραπάνω είναι ήδη γνωστά στον πε- ρισσότερο κόσμο. Και βέβαια, ακόμη και αν σε κάποιους δεν υπάρχει το στοιχείο της ενσυναίσθησης του πόνου της αγε- λάδας, σίγουρα κανείς δεν θέλει να δώσει στο παιδί του αυτού του είδους το γάλα, με τα κατάλοιπα χημικών κι ορμονών από τις ενέσεις και τα φάρμακα. Να μην ξεχνάμε, επίσης, και τον σάλο που είχε δημιουργηθεί παλιότερα με τη διατροφή των αγελάδων, στις οποίες δίνονταν κρε- ατάλευρα, και είχαν προκληθεί απανωτά κρούσματα στη Βρετανία της νόσου των «τρελών αγελάδων». Ο τρίτος κρίσιμος παράγοντας, για τον οποίο αρκετοί καταναλωτές προτιμούν πλέον το φυτικό γάλα από το ζωικό και κυρίως το αγελαδινό, είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Για τους ανθρώπους που θέλουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος για τον πλανήτη, η διακοπή κατανάλωσης ζωικού γάλακτος είναι ένα βασικό βήμα. Μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο της Οξ- φόρδης έδειξε ότι για την παραγωγή ενός λίτρου αγελαδινού γάλακτος εκπέμπονται οι τριπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με οποιοδήποτε φυτικό γάλα, κι απαιτείται εννεαπλάσια (!) έκταση γης. Μεγάλο μέρος αυτής της γης είναι για την καλλιέργεια ζωοτροφής. Το ξεκάθαρο συμπέρασμα των ερευ- νητών είναι ότι όλα τα φυτικά γάλατα έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό απο- τύπωμα από το αγελαδινό γάλα. Την ίδια ώρα, όμως, έρευνες έχουν δείξει πως δεν είναι το ίδιο ωφέλιμα για τον πλανήτη όλα τα φυτικά γάλατα. «Παραδοσιακές γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας πλέον προσφέρουν και φυτικό γάλα.»

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=